Cu cine s-ar putea alia AUR pentru alegerile din 2024. Consultant politic: ”Toate partidele mici cu mesaje asemănătoare ar putea fi pescuite”

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 03:05
7005 citiri
Cu cine s-ar putea alia AUR pentru alegerile din 2024. Consultant politic: ”Toate partidele mici cu mesaje asemănătoare ar putea fi pescuite”
George Simion, liderul AUR FOTO Facebook/ George Simion

Deși mai sunt doi ani până la următoarea rundă de alegeri electorale, deja există speculații privind posibile alianțe, unele venite inclusiv din partea principalilor actori de pe scena politică.

George Simion, liderul AUR, a scris pe Facebook luni, 30 mai, că partidul pe care îl conduce este dispus să facă alianță doar cu formațiunile politice noi. Cu toate acestea, momentan variantele nu sunt numeroase:

  • Alianța pentru Patrie (APP), partid condus de Liviu Dragnea (fost PSD)
  • Forța Dreptei, partid condus de Ludovic Orban (fost PNL)
  • Națiunea Oameni Împreună (NOI), partid condus de Viorica Dăncilă (fost PSD)
  • S.O.S România, partid din care face parte Diana Șoșoacă (fost AUR)

Vrea AUR cu adevărat o alianță?

Consultantul politic Arian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com cât de realistă este afirmația AUR privind alianțele posibile doar cu partidele noi, punctând principalele semne de întrebare.

”În primul rând, nu aș lua foarte în serios anunțurile astea cu doi înainte de momentul electoral din partea nimănui. Nu cred că AUR se va alia cu vreun alt partid care este acum parlamentar nici înainte, nici după momentul 2024.

Cât privește afirmația unei posibile alianțe doar cu partidele noi, să fac o paranteză încercând să semnalez problemele afirmației: dacă Dacian Cioloș își face mâine partid, asta înseamnă că poate fi o soluție de alianță pentru George Simion? Mă îndoiesc.

În consecință, nu cred că va fi despre partide noi sau vechi neapărat, ci despre asemănarea dintre AUR și celelalte partide politice. Deocamdată nu există partide cu perspective important, care să își dorească să facă o alianță cu AUR.

Alianța pentru Patrie sau partidul SOS sau orice alt partid de genul acesta, născut în siajul AUR și cu mesaj sau ideologie asemănătoare, nu pare momentan capabil să se îndrepte către pragul electoral și chiar dacă ar face-o, ar face-o pe spatele AUR, în consecință nu ar fi de bun augur pentru AUR și pentru George Simion”, explică Adrian Zăbavă.

De unde vine dorința AUR de a se separa încă de pe acum de partidele vechi

Consultantul politic mai spune că, pe măsură ce se va apropia momentul 2024, este foarte posibil să apară diverse scenarii cum că ar putea exista o alianță între AUR și PSD, chiar dacă nu ar reflecta realitatea, drept urmare este posibil ca Simion să încerce încă de pe acum să se separe de astfel de ipoteze.

”Nu cred că există momentan o politică de alianță a AUR. Pentru a-și continua direcția asta antisistem, e absolut necesar ca AUR să candideze ca partid de sine stătător, fără alianțe cu partide vechi, dar nici ulterior nu văd neapărat partidul AUR dornic să intre la guvernare cu diferiți alți actori politici deja consacrați.

Îmi imaginez că odată cu trecerea timpului, cu apropierea de 2024, vor apărea diferite scenarii mai mult din dorința de a specula oamenilor și de a face știri care să fie citite, nu neapărat care să aibă și legături cu realitatea, iar aici îmi imaginez se va discuta la un moment dat de faptul că PSD și AUR pot face o alianță. Poate de aici vine dorința AUR de a se separa de orice speculație de genul acesta care poate apărea la un moment dat, că vor fi parte a unei majorități cu unul dintre cele două partide mari. Dar cred că e exclus”, mai spune consultantul politic.

Situația în care o alianță cu un partid nou ar deveni avantajoasă

Adrian Zăbavă mai spune că există totuși o situația în care ar fi avantajos pentru AUR să se alieze cu un partid nou, și anume dacă o astfel de formațiune politică noua ar putea să ”fure” din voturile AUR.

”Asta s-ar putea întâmpla doar dacă unul sau mai multe dintre partidele noi ar arăta AUR că poate să le fure niște voturi. Atunci o alianță sau o candidatură poate ar fi mai avantajoasă pentru AUR decât să lase acești actori electorali să adune niște voturi care oricum nu ar însemna de ajuns încât să treacă pragul, scăzând forța AUR în parlament.

Dacă Alianța pentru Patrie face 1%, partidul SOS face 1%, PNȚCD face 1%, toate voturile astea s-ar fi dus natural către AUR, în consecință se pierd și se vor redistribui către toate partidele care vor intra în parlament, nu doar către AUR. De asta e posibil ca în perspectiva alegerilor, toate partidele mici cu mesaje și ideologii asemănătoare AUR să fie într-un fel pescuite de AUR și băgate într-o alianță doar pentru a nu risipi voturile, dar e doar o speculație”m concluzionează Adrian Zăbavă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Fermierul care a condus protestele împotriva cerealelor ucrainene intră în politică. Măsurile radicale pe care le propune
Fermierul care a condus protestele împotriva cerealelor ucrainene intră în politică. Măsurile radicale pe care le propune
Omul de afaceri Emil Enache s-a înscris în partidul AUR și va candida la alegerile locale. Enache, cel care a condus protestele în Vama Albita, va deschide lista de consilieri locali la Husi,...
#aur, #George Simion AUR, #aliante politice, #partide noi, #alegeri 2024 , #AUR