Reactia lui Augustin Lazar dupa ce Dosarul Mineriadei a fost trimis inapoi la Parchet

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:28
9531 citiri
Reactia lui Augustin Lazar dupa ce Dosarul Mineriadei a fost trimis inapoi la Parchet
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul procuror general Augustin Lazar a reactionat, miercuri, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a trimis Dosarul Mineriadei inapoi la Parchet.

Magistratii instantei supreme au decis sa restituie Dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatata nulitatea rechizitoriului. Decizia poate fi contestata.

Astfel, au fost anulate ordinele de punere sub acuzatie a inculpatilor, dar si toate probele din rechizitoriu.

Fostul procuror general a declarat, pentru Ziare.com, ca s-a constatat nulitatea rechizitorului intrucat erau nule mai multe acte efectuate in perioada 2005-2007 prin care s-au luat masuri procesuale de incepere a urmaririi penale, in conditiile legislatiei in vigoare la acea data.

"Judecatorul de camera preliminara a constatat nulitatea rechizitorului emis in cauza, precum si a tuturor actelor de urmarire penala, ca rezultat al constatarii nulitatii mai multor acte efectuate in perioada 2005-2007 prin care s-au luat masuri procesuale de incepere a urmaririi penale, in conditiile legislatiei in vigoare la acea data.

Aceste acte au fost mentinute ca valide prin incheierea judecatorului de camera preliminara, care a confirmat redeschiderea urmaririi penale in februarie 2015. Este necesara atacarea de catre Ministerul Public, cu contestatie in termenul legal, a solutiei de restituire.

Cine afirma ca dupa 27 de ani de anchete Ministerul Public s-ar fi grabit sa solutioneze un dosar istoric complex, pentru a carui tergiversare Romania a fost condamnata de CEDO la 3,5 milioane de euro, nu este interesat de aflarea adevarului.

Asumarea anchetei, dar si a judecarii cauzelor sunt absolut necesare pentru aflarea adevarului despre evenimente importante ale istoriei recente a Romaniei", a declarat Augustin Lazar pentru Ziare.com.

Magistratii instantei supreme au decis, miercuri, sa restituie Dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatata nulitatea rechizitoriului.

Bogdan Licu, seful interimar al Parchetului General, a anuntat ca a contestat decizia Inaltei Curti.

Precizam ca procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat, in iunie 2017, cercetarile in dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".

In acest dosar au fost trimise in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider sindical Miron Cozma.

De asemenea, magistratii ICCJ au decis sa introduca, in Dosarul Mineriadei, institutii ale statului drept parti responsabile civilmente precum Ministerul Finantelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul Romaniei, Jandarmeria Romana, MApN, Ministerul Economiei si Academia de Politie.

Citeste si Dosarul Mineriadei. Victimele cer sechestru pe averile inculpatilor: Revolutionarii au drepturi, au legi, noi am primit niciun leu

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Lazar Dosar Mineriada Parchet , #procuror general