Lazar ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in cazul Ordonantei Toader: Text legal confuz si imprecis

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 16:20
4109 citiri
Lazar ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in cazul Ordonantei Toader: Text legal confuz si imprecis
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, ii solicita Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sa analizeze posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale in cazul ordonantei de urgenta de modificare a Legilor Justitiei.

"Solicitarea procurorului general a fost facuta in considerarea rolului constitutional al Ministerului Public stabilit prin dispozitiile art. 131 din Constitutia Romaniei, de a reprezenta interesele generale ale societatii, de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si interesele cetatenilor", arata un comunicat al Parchetului General.

In acest moment, Victor Ciorbea a plecat in concediu pentru doua saptamani si nu doar atat: a semnat un ordin care le interzice adjunctilor sai sa sesizeze Curtea Constitutionala in locul lui. Avocatul Poporului ar fi fost singura institutie care poate ataca la CCR ordonanta de urgenta prin care au fost modificate Legile Justitiei.

Ordonanta, criticata dur

Solicitarea trimisa de Augustin Lazar la Avocatul Poporului are 15 pagini in care se arata ca aceasta ordonanta incalca mai multe articole din Constitutie. In plus, Guvernul nu ar fi motivat care era urgenta si situatia extraordinara pentru a emite aceasta OUG. De asemenea, ar fi fost ignorate recomandarile Comisiei de la Venetia, in cazul cresterii vechimii necesare pentru ca un procuror sa activeze la DNA, DIICOT si Parchetul General.

"Totodata, se poate observa ca nu a fost exprimata nicio justificare pentru majorarea conditiilor de vechime printr-o procedura legislativa de urgenta si extraordinara, in contextul in care, de altfel, o asemenea chestiune nu a format obiect al vreuneia din recomandarile cuprinse in avizul preliminar al Comisiei de la Venetia asupra proiectelor de legi de modificare a Legilor Justitiei", se arata in sesizarea Parchetului General.

Dispozitiile din OUG ar avea un impact negativ asupra parchetelor.

"Prin interventia Guvernului asupra carierei procurorilor deja numiti este afectata independenta acestora, ceea ce contravine recomandarilor Comisiei de la Venetia", arata sursa citata.

"Text legal confuz si imprecis"

Referitor la mult discutatul articol 7, care ar putea depopula marile parchete de procurori, in sesizare Lazar sustine ca este confuz si imprecis.

"Este afectata in acest mod cariera procurorilor printr-un text legal confuz si imprecis, prin urmare, lipsit de previzibilitate, ceea ce vine in contradictie cu art.1 alin. (5) din Constitutia Romaniei.

Acest text constitutional impune o obligatie legiuitorului, indiferent de la ce nivel, de a asigura calitatea legislatiei si, implicit, securitate juridica destinatarilor acesteia", scrie Augutin Lazar.

Procurorii pot fi indepartati

In sesizare se atrage atentia ca, prin aceasta ordonanta, Guvernul poate determina indepartarea unor magistrati care au fost numiti in functie in baza legii.

"Eliberarea magistratului dintr-o functie dobandita in mod legal ar aduce o atingere severa principiului stabilitatii procurorilor. Este inacceptabil ca prin introducerea unor conditii noi, stabilite in mod intempestiv, Guvernul sa poata determina indepartarea unor magistrati care au fost numiti in functie in baza legii.

Totodata, incetarea functiei acestor procurori ar provoca instabilitate in sistem, in conditiile in care proiectul de act normativ nu prevede in ce functii ar urma sa fie numiti, iar posturile pe care acestia le ocupau anterior la parchete inferioare au fost ocupate prin derularea altor proceduri prevazute de lege", mai scrie procurorul general al Romaniei.

Textul integral al solicitarii poate fi consultat pe site-ul Ministerului Public.

Ordonanta de urgenta care modifica Legile Justitiei, recent adoptate de Parlament si promulgate de presedinte, a fost initiata de Tudorel Toader si adoptata in sedinta de luni a Guvernului Dancila, fara un aviz din partea CSM. De altfel, textul ordonantei de urgenta nu a fost dat publicitatii decat pe surse si nu a aparut oficial decat la 30 de ore de la adoptare.

In timp ce politicienii din PSD si-au exprimat satisfactia cu privire la prevederile OUG, specialistii in drept au criticat-o, avertizand ca ea afecteaza activitatea DNA si ingreuneaza lupta impotriva marii coruptii in Romania.

USR si PNL au decis sa sesizeze Avocatul Poporului si Comisia de la Venetia.

Citeste mai multe despre:

I.S.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Augustin Lazar CCR, #Augustn Lazar Avocatul poporului , #procuror general
Comentarii
Poza Stipulez
Stipulez
rank 1
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Suparare mare in Statul Subteran! Au intrat toti in priza!