Cum incearca PSD sa discrediteze Dosarul Revolutiei, atacandu-l pe Augustin Lazar - Interviu

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 21:22
16650 citiri
Cum incearca PSD sa discrediteze Dosarul Revolutiei, atacandu-l pe Augustin Lazar - Interviu
Foto: Facebook / 1989 - Revolutia Romana in imagini

La capatul a aproape trei decenii, Dosarul Revolutiei a fost trimis in judecata. Vorbim despre Ion Iliescu, Iosif Rus si Gelu Voican Voiculescu, despre care procurorii spun ca au organizat o ampla si complexa activitate de inducere in eroare, prin diversiuni si dezinformari. PSD a incercat discreditarea momentului, prin atacarea procurorului Augustin Lazar.

Intr-un comunicat de presa, PSD-ul fondat de Ion Iliescu si condus astazi de Liviu Dragnea a incercat delegitimarea demersului, preluand acuzatiile unei televiziuni de propaganda la adresa lui Augustin Lazar: "Este revoltator ca Dosarul Revolutiei sa fie trimis in instanta de un fost agent al politiei politice comuniste! Este intolerabil ca cel care a tinut in chinuri disidentii anticomunisti sa se erijeze acum in fauritorul dreptatii anticomuniste", a scris PSD, folosind intocmai liniile de atac puse in scena de Antena 3.

In tot acest zgomot, Romaniei ii este confiscat, la fel ca in 1989, un moment esential al istoriei: trimiterea in judecata a artizanilor dezinformarilor si manipularilor care au cauzat morti in 1989.

L-am rugat pe profesorul Vladimir Tismaneanu sa analize, succint, semnificatia momentului si felul in care partidul lui Ion Iliescu contraataca.

Este un succes al procuratorii sau poate un esec - a durat, iata, atat de mult?

Directorul executiv al "Institutului Revolutiei", sinecura lui Ilici, trece, asemeni stapanului sau, prin clipe nu tocmai agreabile. Gelu Voican Voiculescu declara: "Sunt sugrumat de indignare. Acest om (Augustin Lazar) are indrazneala sa apara public si sa vorbeasca de Revolutie".

Nu stiu cat de reala ar putea fi legatura lui Voican cu ezoterismul si alte cautari pe linia ocultismului, dar stiu precis ca individul este unul dintre artizanii marii uzurpari din decembrie 1989. A fost langa Ilici din prima clipa, a scris criminalul libret care a dus la asasinarea a sute de cetateni inocenti. A condus represalii in ianuarie si februarie 1990. A fost strategul macelului din Piata Universitati in iunie 1990. Toate impreuna si multe altele vorbesc despre un sociopat culpabil de crime impotriva umanitatii. Asemeni lui Ion Ilici Iliescu. Insa nu doar ei.

Ma intreb de ce nu au intrat in acest Dosar personaje precum Petre Roman si Virgil Magureanu.

Intr-o faza anterioara, daca nu ma insel, figurau si ei pe asemenea lista a acuzarii.

Ce inseamna, in termeni de memorie sociala, incheierea acestui dosar care priveste momentul 0 al Romaniei democratice?

In Franta, a durat patru decenii pana cand presedintele Jacques Chirac a cerut iertare, in numele Republicii, pentru deportarile cetatenilor evrei organizate de guvernul de la Vichy.

La noi, a existat momentul 18 decembrie 2006, cand regimul comunist a fost condamnat, prin vocea sefului statului, pe baza unui raport persuasiv, riguros si minutios, drept ilegitim si criminal. In virtutea acestui act fondator, a fost propusa modificarea legii privind prescrierea actelor criminale din trecut.

Crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibile, in Romania si in orice tara civilizata.

Tin sa precizez ca modificarea acelei legi, mai precis justificarea juridica a acestei modificari, a fost rezultatul colaborarii dintre doamna Monica Macovei si profesorul Ioan Stanomir, pe atunci presedintele executiv al IICCMER, demis, in 2012, de Victor Ponta. Institutul se afla (si continua sa se afle) in subordinea premierului. In momentul de fata, asadar, in subordinea Veoricai Dancila...

Pana acum, punctajul de partid al PSD-ului, partidul lui Ion Iliescu, a fost sa discrediteze momentul - trimiterea in judecata - discreditandu-l pe Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei. Data fiind activitatea de procuror a acestuia in anii comunismului, gestul lui nu ar avea legitimitate.

Am tot auzit despre Monica Macovei, "procuroarea comunista". Pestilentialele "antene" si cei care le tin isonul polueaza cetatea cu povesti similare despre Augustin Lazar. Toti procurorii trebuiau sa fie membri de partid. Deci toti erau "comunisti".

Augustin Lazar nu a facut politie politica. A ajuns, in virtutea statutului de procuror, in acea comisie de la Aiud. Putea fi erou, nu a fost. Nici nu stiu sa fi pretins acest lucru.

Felix, Dragnea, Tariceanu, Toader etc il urasc de moarte pentru ca nu a cedat, de cand se afla in fruntea Parchetului General, la infamele lor presiuni. Il urasc pentru verticalitatea sa. Il urasc din frica.

In 2006, cand conduceam Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste, "Ziua" lui Ciripoi (Sorin Rosca Stanescu) a publicat o miselie (ma rog mai multe, dar asta intrecea de departe celelalte abominatiuni) in care eram acuzat ca as fi fost "agentul Volodea". Autorul mezeriei, s-a dovedit, era el insusi fost informator. In fine, SRS si-a cerut scuze public.

Dar asa se planteaza intoxicarile, asa se manjesc biografii, asa se otraveste spatiul public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#revolutie dosar Iliescu Voican Voiculescu PSD , #stiri Augustin Lazar