Augustin Lazar: Drama unor fosti detinuti politici e folosita pentru denigrarea mea. Se urmareste influentarea desemnarii procurorului general

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 13:48
8515 citiri
Augustin Lazar: Drama unor fosti detinuti politici e folosita pentru denigrarea mea. Se urmareste influentarea desemnarii procurorului general
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a respins, vineri, acuzatiile conform carora in calitate de procuror delegat la Comisia de liberare conditionata a Penitenciarului Aiud ar fi dispus sanctionarea disciplinara a vreunei persoane condamnata penal.

"In legatura cu anumite aspecte difuzate intr-o emisiune televizata, arat ca resping orice afirmatii potrivit carora, in calitate de procuror delegat la Comisia de liberare conditionata a Penitenciarului Aiud, as fi dispus sanctionarea disciplinara a vreunei persoane condamnata penal, detinuta in penitenciar, prin emiterea de rapoarte de pedepsire, solicitarea de astfel de rapoarte sau in orice alta modalitate", a transmis Augustin Lazar pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Acesta a precizat ca sanctionarea disciplinara a condamnatilor, "emiterea acelor rapoarte de pedepsire asa cum erau denumite, se realiza in temeiul art. 21 din Legea nr.23/1969 pentru executarea pedepselor exclusiv de catre administratia penitenciarului, la acea data unitate militara in subordinea Ministerului de Interne".

Procurorul general al Romaniei acuza faptul ca dramele unor fosti detinuti politici sunt folosite pentru denigrarea sa.

"Nu pot sa nu constat cu amaraciune cum drama unor fosti detinuti politici este folosita de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident in contextul in care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de actiuni se urmareste influentarea desemnarii pentru urmatorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus el.

Lazar a precizat ca nu a fost lucrator sau colaborator al Securitatii.

"Nu am fost lucrator sau colaborator al Securitatii asa cum am mai aratat si cum Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a si stabilit.

Potrivit art. 27 alin. (3) din Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, procurorul delegat al procuraturii judetene in a carui raza teritoriala se afla penitenciarul era de drept presedintele comisiei de propuneri in vederea liberarii conditionate. Ca atare, participarea procurorului in aceste comisii era o obligatie de serviciu, instituita prin lege si aceasta nu atrage calitatea de lucrator al Securitatii prev. de art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 24/2008 in considerarea aparentei institutionale.

Notiunile de lucrator al Securitatii si colaborator al Securitatii sunt clar definite in art. 2 lit. a) si b) teza I si teza finala din OUG nr. 24/2008, ceea ce presupune:

- calitatea de ofiter sau subofiter al Securitatii sau Militiei, cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit care a desfasurat activitati prin care a suprimat sau ingradit drepturile fundamentale; adica: trei conditii cumulative: apartenenta institutionala (Securitate sau Militie); o anumita calitate (ofiter, subofiter sau ofiter acoperit) si anumite activitati de suprimare/ingradire a drepturilor fundamentale;

- calitatea de colaborator o poate avea orice persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor", a notat el.

Procurorul general al Romaniei a adaugat ca liberarea conditionata este o vocatie pe care o au toti condamnatii care, dupa ce au executat fractiile de pedeapsa stabilite de lege, dupa criteriile aratate, indeplinesc, de asemenea, si conditia de a fi disciplinati si de a da dovezi temeinice de indreptare, inclusiv atunci cand nu presteaza munca, tinandu-se seama si de antecendentele lor penale.

"Asadar, executarea fractiei legale impunea in continuare si indeplinirea celorlalte conditii prevazute de lege.

Aprecierea comisiei de liberare se fundamenta in trecut, ca si in prezent, pe existenta sau inexistenta rapoartelor de sanctionare disciplinara in dosarul condamnatului, iar exercitarea acestui drept de apreciere in privinta vocatiei era si este suspus examinarii instantei.

Aceste activitati nu constituie acte de colaborare cu fosta Securitate, in lipsa vreuneia dintre actele si actiunile enumerate limitativ de art. 2 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 24/2008, ci se circumscriu unei competente specifice fazei de executare a pedepselor", a adaugat Lazar.

Acesta a precizat ca si CNSAS a aratat ca nu a colaborat cu Securitatea, insa dupa acuzatiile de la Antena 3 ca Lazar ar fi fost "tortionar", consiliul a decis reverificarea sa.

Amintim ca Antena3 l-a acuzat pe Augustin Lazar ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista, pentru ca a facut parte dintr-o comisie care decidea eliberarea unor detinuti si a respins o astfel de cerere primita din partea unui detinut politic.

Cazul Iulius Filip, pus in discutie de Antena3, a fost consemnat in 1986, adica in urma cu 33 de ani.

Apoi, Madalin Hodor, cercetator la CNSAS, a explicat intr-o postare pe Facebook ca acel Lazar pe care Iulius Filip l-a numit "tortionar" intr-un material video difuzat de Antena3 este lt. col. Gheorghe Lazar, nu Augustin Lazar, lucru confirmat si de "decizia definitiva de politie politica a lt. col. Lazar Gheorghe, seful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicata in Monitorul Oficial".

Joi, insa, Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazar in ceea ce priveste calitatea de lucrator sau colaborator al securitatii comuniste, motivul fiind informatiile si elementele noi care au fost dezbatute in presa.

A.G.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Augustin Lazar acuzatii Antena3, #Augustin Lazar procuror general , #procuror general