Un deputat cere interzicerea pacanelelor in afara cazinourilor

Sambata, 11 Mai 2013, ora 10:38
2608 citiri
Un deputat cere interzicerea pacanelelor in afara cazinourilor
Foto: trilulilu.ro

Deputatul UDMR Korodi Attila a anuntat ca va inainta Parlamentului un proiect de lege prin care sa se interzica amplasarea de automate pentru jocuri de noroc in baruri, restaurante, in incinta unitatilor de invatamant sau culturale sau in agentiile Loto.

Acesta sustine ca in ultima perioada a crescut numarul persoanelor dependente de aceasta activitate. El a spus ca primeste din ce in ce mai multe cereri in acest sens din partea unor familii ai caror membri - fie adulti, fie copii - au cazut in patima jocurilor de noroc si a subliniat ca aceasta problema i-a fost semnalata si de reprezentantii Bisericii Catolice.

Parlamentarul doreste ca aparatele tip slot-machine sa fie amplasate doar in cazinouri.

In expunerea de motive care insoteste proiectul de lege se arata ca specialistii au pus in evidenta, in ultima perioada, problema dezvoltarii dependentei de jocurile de noroc, ale carei simptome prezinta similitudini frapante cu dependenta de substante psihotrope.

"Consecintele sociale si psihologice ale dependentei de joc, fie ca este privita ca boala, fie ca este considerata o tulburare, sunt deosebit de grave la nivelul persoanelor afectate (acestea se confrunta cu rate ridicate de suicid si cu perspective terapeutice cu rezultate indoielnice), a familiilor acestora si, pana la urma, poate fi considerata o problema a intregii societati", se arata in documentul mentionat.

Korodi Attila a precizat ca a inaintat proiectul de lege la Ministerul de Finante, care trebuie sa calculeze impactul acestuia asupra bugetului national, dar a subliniat ca il va inainta Senatului peste doua saptamani indiferent daca va primi sau nu raspuns de la Ministerul de Finante.

Deputatul UDMR a mai adaugat ca peste tot in lume automatele de jocuri de noroc se gasesc doar in cazinouri, unde "jucatorii" fac un efort sa ajunga si isi asuma acest lucru in fata familiei si a societatii.

"Nicaieri in lume nu gasesti aceste automate la colt de strada, in loterii, carciumi, case de pariuri ci doar in cazinouri, unde omul face un efort sa ajunga, unde isi asuma aceasta participare si isi asuma acest lucru fata de familie si societate", a punctat Korodi Attila.

Asociatia Organizatorilor de Sloturi: Interzicerea poate avea efecte distructive

In replica, Dan Iliovici, director executiv ROMSLOT - Asociatia Organizatorilor de Sloturi, a declarat ca interzicerea aparatelor de tip slot-machines amplasate legal ar putea sa aiba efecte distructive deoarece ar duce la o crestere a acestui tip de aparate ilegale si la o orientare masiva a jucatorilor spre mediul online nereglementat.

In plus, problemele ridicate de dependenta pot fi mult mai bine gestionate in locatii autorizate, considera Dan Iliovici.

Conform unui studiu derulat la inceputul lui 2013 de catre GFK Romania, doar 3% din romani participa la joc in locatii care detin aparate de tip slot-machines, pe cand, la alte jocuri de noroc, cum ar fi Loto, participa aproape de sapte ori mai multi, respectiv 20% din populatia tarii care indeplineste conditiile legale de varsta, se arata intr-un comunicat dat publicitatii vineri de ROMSLOT - Asociatia Organizatorilor de Sloturi.

"Ceea ce este foarte important de retinut este ca, acum, acesti 3% participa la joc in majoritatea lor in locatii autorizate. Autorizat inseamna protejat. Atunci cand oamenii joaca in locatii autorizate, riscul aparitiei unor probleme de genul dependentei se afla sub control, prin programe speciale, cum este Joc Responsabil. Bazele acestuia au fost puse acum peste doi ani de zile, iar in momentul de fata toti membrii asociatiei ROMSLOT, precum si cei ai Patronatului Organizatorilor de Pariuri din Romania - Romanian Bookmakers, sunt implicati in proiect.

Astfel, afisul campaniei este expus in aproximativ 3.000 de locatii din toata tara. In cadrul campaniei punem la dispozitia jucatorilor o linie telefonica gratuita de tip TelVerde, prin intermediul careia jucatorii cu probleme de joc au posibilitatea de a lua legatura cu specialistul si de a se programa la o sedinta gratuita de evaluare si consiliere. Scopul campaniei este de a mentine jocul de noroc in sfera distractiei si a rationalului, protejand totodata persoanele al caror comportament poate excede zona de entertainment", a declarat Dan Iliovici, director executiv ROMSLOT, potrivit sursei citate.

Acesta sustine ca masurile propuse de deputatul Korodi sunt probabil bazate pe cele mai bune intentii, insa pot duce mai de graba la rezultate destructive, decat la unele constructive.

"Suntem convinsi ca, in ipoteza eliminarii existentei legale a locatiilor de slot-machines, numarul celor ilegale ar exploda. Simultan, preconizam si o migrare masiva a jucatorilor catre jocurilor online, mai greu gestionabile, si aflate in momentul de fata in afara sistemului de licentiere si autorizare impus de legislatia jocurilor de noroc din Romania. In plus, precizam faptul ca in numeroase tari europene, precum Germania, Anglia sau Austria, industria jocurilor tip slot-machine este reglementata asemanator cu cea din Romania", a spus Dan Iliovici.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#lege interzicere pacanele, #Korodi lege automate jocuri , #ministrul Mediului