Korodi: Cum vor privi europenii guvernul care sterge un drept al minoritatii?

Sambata, 05 Mai 2012, ora 12:06
5560 citiri
Korodi: Cum vor privi europenii guvernul care sterge un drept al minoritatii?
Foto: Arhiva

Deputatul UDMR Attila Korodi avertizeaza ca partenerii europeni nu vor privi cu ochi buni Guvernul Romaniei daca retrage un drept al unei minoritati. El remarca insa ca intre Victor Ponta si Crin Antonescu exista o diferenta de "viziune" cu privire la situatia de la UMF Targu Mures.

"Va dati seama ce guvern este acela care ia un drept castigat pentru o minoritate etnica si cum va fi privit guvernul acela de catre partenerii europeni si occidentali. Cred ca va fi un moment dificil pentru guvernul Ponta", a comentat Korodi pentru Ziare.com declaratiile recente ale celor doi co-presedinti USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, si intentia acestora de a anula HG care prevede infiintarea unei linii de invatamant in limba maghiara la UMF Targu Mures.

Ponta si Antonescu au "convenit" sa anuleze HG privind UMF Tg.Mures

Ponta: UDMR ramane in Opozitie. O sa restabilesc legalitatea la UMF Targu Mures

Curtea de Apel Mures a blocat vineri rezolvarea acestei probleme, dar decizia nu este definitiva, asa ca acest respiro juridic va fi urmat, la un moment dat, tot de o solutie politica. Asa se face ca, luni, Kelemen Hunor si Victor Ponta vor purta discutii cu privire la o eventuala sustinere de catre UDMR a guvernului celor care au scos uniunea de la Putere prin motiune de cenzura.

"Dialogul politic trebuie sa existe chiar daca temele acestea sunt divergente. Asta nu inseamna ca mergem in coalitie, nu. Pur si simplu, aceste lucruri trebuie discutate, suntem toti oameni responsabili. Eu cred ca este o diferenta mare intre viziunea domnului Ponta si viziunea domnului Antonescu, care are o atitudine foarte radicala si nociva. Dar acest dialog trebuie sa existe", ne-a explicat Attila Korodi, fost ministru al Mediului in Guvernul Ungureanu, in prezent doar deputat.

Intrebat ce mai are de discutat UDMR cu viitorul premier, cata vreme USL e decisa sa anuleze HG privind UMF Tg.Mures, acesta a explicat: "Noi ne dam toata silinta ca si guvernul Ponta sa inteleaga ca un pas pentru stergerea unui drept al unei minoritati etnice nu va aduce nimic bun in societatea romaneasca".

In plus, Attila Korodi a mai afirmat ca pozitia "conturata" in prezent in UDMR este de a ramane in Opozitie, existand posibilitatea sustinerii punctuale a unor proiecte ale viitorului guvern Ponta.

Proiectul Rosia Montana s-a poticnit din nou

Attila Korodi a fost ministru al Mediului in ultimele trei saptamani ale Guvernului Ungureanu, timp scurt, dar suficient pentru a-si forma o parere despre controversatul proiect al exploatarii aurului la Rosia Montana.

"In acest timp a trebuit sa vad toate detaliile care definesc procedura de evaluare la ora actuala. Din cauza deciziei Curtii de Apel din Alba Iulia, pentru a merge procedura mai departe Comisia de Analiza Tehnica (CAT) ar trebui sa ceara un PUZ valabil la care sa se raporteze certificatul de urbanism. Si, desigur, viitorul ministru va trebui sa il introduca pentru analiza in CAT si CAT-ul sa defineasca pozitia proprie", a precizat Korodi.

Intrebat ce decizii ar fi luat in cazul Rosia Montana daca ar fi ramas pe mai departe ministru al Mediului, Attila Korodi a afirmat ca, in principiu, ar fi continuat procedurile atata timp cat nu ar fi intampinat dificultati legale.

"Intotdeauna am zis ca, daca nu sunt elemente care sa blocheze procedura, elemente rezultate din definitia procedurii in legislatie, atunci ar trebui sa se continue. De exemplu, sa se rezolve problema paraului care trece pe sub iazul de decantare, sa se rezolve problema care este adiacenta evaluarii de mediu, dar legislatia spune clar ca trebuie sa existe si acea evaluare - descarcarea arheologica pentru tot perimetrul, sa se termine procedura pe evaluarea managementului deseurilor industriale conform noii directive elaborate de UE si dupa aceea fiecare institutie care face parte din CAT sa isi fomuleze pentru autorizatia de mediu punctul sau de vedere final", a declarat acesta.

Chiar daca lucrurile par clare nu e chiar asa. Fiind an electoral si USL, contestatar inversunat, la Putere, situatia de la Rosia Montana se va bloca din nou, la fel ca in ultimii 17 ani.

"Avand in vedere preocuparea publica privind cazul Rosia Montana, Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic situatia existenta astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana", se arata in programul de guvernare depus la Parlament de USL pentru obtinerea investiturii.

Mai mult, surse din USL au declarat pentru Gandul ca ministrul nominalizat pentru Mediu, Rovana Plumb, si-a informat colegii ca nu va da avizele necesare inceperii proiectului minier de la Rosia Montana.

In replica, directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a transmis viitorului guvern de la Bucuresti, intr-o declaratie acordata Reuters, ca isi doreste ca acesta sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice pro sau contra pe tema proiectului minier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Korodi anulare UMF Mures, #Korodi Rosia Montana, #Korodi Ponta UMF Mures, #Korodi anulare facultate maghiara , #ministrul Mediului
Comentarii