UDMR e nemultumita de Codul administrativ: Reprezinta un regres. Reduce nivelul drepturilor minoritatilor nationale

Vineri, 05 Iulie 2019, ora 21:59
4302 citiri
UDMR e nemultumita de Codul administrativ: Reprezinta un regres. Reduce nivelul drepturilor minoritatilor nationale
Foto: Facebook/UDMR Timis

Noul Cod Administrativ reprezinta un regres, un pas inapoi in ceea ce priveste drepturile minoritatilor raportat la prevederile aflate pana in prezent in vigoare, este de parere Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

El a transmis ca "tara care reduce nivelul drepturilor minoritatilor nationale nu este un stat model".

"Atunci cand a formulat amendamente la Codul Administrativ elaborat anul trecut, UDMR a avut ca obiectiv respectarea, mentinerea si extinderea drepturilor lingvistice ale minoritatilor nationale, inclusiv cea maghiara. Desi noul act normativ a fost adoptat de Parlament, ulterior, prin OUG au fost anulate, ignorate numeroase propuneri importante pentru comunitatea maghiara.

Textul actului normativ contine, de asemenea, prevederi care constituie regres in reglementare fata de forma anterior aflata in vigoare, deoarece ele dau nastere unor interpretari juridice - iar aceste interpretari pot genera dispute juridice suplimentare. De asemenea, UDMR sustine ideea descentralizarii, deoarece consideram ca problemele locale pot fi cel mai bine rezolvate la nivel local, insa noul cod administrativ centralizeaza, ceea ce nu face decat sa sporeasca birocratia.

In 2019, nivelul drepturilor lingvistice ale minoritatilor nationale este diminuat in Romania, in timp ce tara se considera model in privinta gestionarii situatiei acestor minoritati. In ansamblu, noul Cod Administrativ reprezinta un regres, un pas inapoi in ceea ce priveste drepturile minoritatilor raportat la prevederile aflate pana in prezent in vigoare", a transmis Cseke Attila.

Potrivit liderului UDMR, OUG va fi readus din nou pentru dezbatere in Parlament in toamna, iar reprezentantii Uniunii isi vor sustine in continuare amendamentele propuse.

Ordonanta privind Codul administrativ, care introduce, printre altele, pensii speciale pentru alesii locali, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, astfel ca intra in vigoare.

Actul normativ a fost adoptat de guvern in urma cu mai bine de o saptamana, in ciuda numeroaselor critici.

Premierul Viorica Dancila afirma atunci ca este un proiect important pentru modernizarea administratiei publice, rezultatul unei ample consultari cu reprezentantii structurilor asociative.

"Adoptam azi prin OUG Codul Administrativ. Este un proiect important pentru modernizarea administratiei publice, rezultatul unei ample consultari cu reprezentantii structurilor asociative. Prin acest act normativ punem intr-o forma coerenta, mai clara si mai simplificata reglementari care se regasesc in 17 acte normative. Este nevoie de astfel de reglementari.

Rolul acestui Cod Administrativ este sa modernizeze administratia publica, sa o faca mai flexibila", a declarat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern in care a fost adoptat Codul administrativ.

Ulterior, scos in fata de guvern sa explice actul normativ, vicepremierul Daniel Suciu a recunoscut ca nu este un Cod Administrativ perfect, dar a precizat ca va ajunge in Parlament unde se vor face corecturile necesare.

"Codul Administrativ a nascut foarte multe discutii, mi-as fi dorit sa nu fie prin prisma campaniei electorale sau adversitatii politice. Avem un cod care nu e perfect, trebuie sa recunoastem, dar ajunge in Parlament si vor fi facute corecturile pe care parlamentarii le considera necesare", a spus Daniel Suciu.

Si pana la corecturile din Parlament, au fost facute altele in sedinta de guvern de miercuri, la solicitarea UDMR.

Astfel, in urma modificarilor aduse OUG privind Codul administrativ, autoritatile locale pot decide, prin hotarari de consiliu, utilizarea limbii minoritatilor in unitatile administrativ teritoriale si in cazul in care nu este atinsa ponderea de peste 20% de reprezentare.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, sustine ca "UDMR a procedat corect atunci cand a cerut Guvernului sa corecteze versiunea adoptata prin Ordonanta de Urgenta a Codului Administrativ", el amintind ca UDMR a cerut coalitiei de guvernare revenirea la forma adoptata de Parlament a Codului administrativ.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#UDMR Cod administrativ , #stiri Attila Cseke