Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cseke Attila, o demisie care nu rezolva nimic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 August 2011, ora 06:36
3519 citiri
Cseke Attila, o demisie care nu rezolva nimic (Opinii)

V-ati fi imaginat cumva ca disputa dintre un om al lui Adriean Videanu si altcineva (cu exceptia lui Traian Basescu) ar putea fi pierduta de omul lui Adriean Videanu? Daca da, sunteti usor naivi, asa cum a fost o vreme si Cseke Attila. Pana joi cand a inteles ca batalia cu Lucian Duta, seful Casei de Sanatate, este pierduta si a demisionat.

Nu cred ca ministrul Sanatatii a plecat, dupa modelul lui Mircea Miclea, din cauza banilor prea putini primiti la rectificare, deci a subfinantarii sistemului. Daca ar fi avut asemenea apasari ar fi plecat cel tarziu la alcatuirea bugetului pe anul in curs. Problema este ca dl. Cseke a fost ignorat de ministrul Fianantelor care, in schimb, exista informatii, s-a consultat cu Lucian Duta. De altfel, toti banii primiti in plus de Sanatate la rectificare s-au dus la CNAS. Adica ministrul a fost, practic, scos din joc. Cheia acestei demisii nu are legatura atat cu banii, cat cu batalia dintre ministru si seful CNAS.

"Nu am avut niciun fel de dezbatere, Ministerul Sanatatii nu a fost consultat anterior pe buget, ceea ce este un fapt extrem de grav. Rectificarea s-a facut fara opinia si punctul de vedere al Ministerului Sanatatii. Am facut mai multe adrese catre Ministerul Finantelor, am solicitat saptamana trecuta si o intalnire, pentru a discuta despre rectificare, insa nu s-a intamplat. Nu am primit raspuns la cererea de rectificare, nici macar nu am fost consultat. Pentru acest motiv, demisionez din functia de ministru", a explicat ministrul demisionar.

In conditiile blocajului actual urias, aflat la volanul unei masini vechi si poluante, in fata unei reforme iminente si extrem de impopulare si, pe deasupra, driblat atunci cand vine vorba despre bani, Cseke Attila nu avea nicio sansa sa iasa bine: CNAS cu banii, iar domnia sa cu bobarnacele si pierderea de imagine. Ministrul Sanatatii este un politician tanar si nu are niciun motiv sa intre intr-un asemenea punct mort. Asa ca o socoteala politica simpla l-a determinat sa renunte la acest cartof fierbinte si inutil.

Demisia sa nu este una de onoare. Ar fi fost asa daca ar fi venit dupa incendiul de la maternitatea Giulesti sau din cauza exodului fara precedent al medicilor. Nu este un reformist, caci nu poti reforma ceea ce nu cunosti, iar domnia sa se pricepe la Sanatate cat se pricepe un specialist in management sanitar la proceduri notariale. Inchiderea unor spitale, singura sa mare fapta de arme, nu a fost decat o picatura intr-un pahar cu apa si aceea prost dusa la indeplinire.

Una peste alta, soarta ministrului chiar nu ma ingrijoreaza. A Sanatatii insa da. Caci nu vad mari sperante la orizont. A plecat un incompetent si cine credeti ca va veni in loc? Conform protocolului coalitiei tot un maghiar. Daca UDMR ar fi avut ceva mai breaz decat Cseke Attila ar fi trimis, probabil, la inaintare de la inceput. Dar si sa aiba, cine credeti ca va fi suficient de nebun incat sa intre in cazanul clocotit la Sanatatii, care nu poate aduce decat prejudicii de imagine si belele si unde il asteapta omul lui Videanu care sa faca jocurile din umbra peste capul ministrului? Cred ca va fi foarte greu ca UDMR sa gaseasca un amator pentru o asemenea minsiune imposibila, asa ca, ma tem, nici macar nu va intra in discutie vreo competenta in domeniu.

Maghiarii ar putea folosi momentul pentru a iesi din coalitie, dar parasirea guvernarii este ultimul lucru pe care-l doresc. Kelemen Hunor si Cseke Attila insusi s-au grabit sa dea asigurari repetate ca nu intra in discutie vreo criza politica. Ar mai putea sa renunte la Sanatate, cerand altceva in schimb, caci oricum n-au vrut-o de la inceput. Da cine sa o ia, adica cine sa se lege la cap cu cel mai problematic minister al momentului?

De fapt UDMR ar avea o singura cale onorabila de iesire din aceasta belea. Exista un singur om cu adevarat competent si cu suficienta autoriate profesionala pentru a putea negocia cu Lucian Duta. El este secretarul de stat Raed Arafat. Maghiarii ar fi foarte inteligenti daca l-ar convinge sa preia acest portofoliu si l-ar sustine apoi politic pentru ocuparea lui. Ar avea astfel sansa ca, pana la urma, sa poata contabiliza niste succese, fara a plati integral polita politica pentru reforma.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Cseke Attila demisie, #Cseke Attila ministerul Sanatatii, #Cseke demisie Ministerul Sanatatii , #demisie