Top 5 atracții turistice de vizitat în Europa în 2023

Advertorial
Luni, 27 Februarie 2023, ora 17:37
5460 citiri
Top 5 atracții turistice de vizitat în Europa în 2023
FOTO: pixabay.com

Deși ne mai despart câteva luni bune de sezonul estival, nu este prea devreme să ne facem planuri de vacanță. În fond, ce poate fi mai plăcut decât să te gândești unde ai vrea să îți petreci concediul de anul acesta? Ai vrea să lenevești pe o plajă, cu un cocktail în mână, sau ai avea chef să te pierzi pe străzile unui oraș și să vizitezi muzee, palate sau catedrale?

Ei bine, dacă îți surâde una din ofertele de circuite turistice ale agențiilor de turism, trebuie să știi că aceste programe sunt foarte solicitate, iar locurile se epuizează rapid.

Pentru cei care dispun de un buget mediu și nu agreează zborurile lungi, Europa rămâne destinația cea mai la îndemână. De la muzeele celebre și gastronomia rafinată a Franței la comorile arhitecturale din Italia, țările europene au multe de oferit vizitatorilor. De aceea, alegerea celor mai interesante obiective turistice de vizitat poate fi de dificilă.

Pentru a-ți ușura această sarcină (nu tocmai ingrata, să recunoaștem), am întocmit o listă cu cinci atracții din Europa, pe care merită să le vezi măcar o dată în viață. Iată așadar care sunt acestea:

1. Turnul Eiffel, Paris, Franța

Turnul Eiffel este unul dintre monumentele emblematice ale Franței. Situat în inima Parisului, pe Champs de Mars, turnul de fier forjat a fost construit inițial ca să servească drept punct de intrare la Expoziția Universală din 1889. Inginerul Gustave Eiffel a primit multe critici pentru designul inedit al edificiului; la momentul construcției, oamenii îl considerau o monstruozitate și "o sarcină imposibilă", întrucât turnul de 324 de metri (echivalent cu o clădire de 81 de etaje) urma să fie cea mai înaltă structură din lume.

În prezent, cele trei niveluri ale turnului găzduiesc restaurante, cafenele, magazine de suveniruri, expoziții despre istoria monumentului, biroul restaurat original al lui Gustav Eiffel și mai multe terase de unde se poate admira întreaga panoramă. Primele două etaje ale Turnului Eiffel sunt accesibile pe scări sau cu liftul, în timp ce la al treilea nivel se poate ajunge doar cu ascensorul. Noaptea, întregul turn este iluminat feeric.

2. Colosseum, Roma, Italia

Amphitheatrum Flavium, mai bine cunoscut sub numele de Colosseum, rămâne un simbol al Romei Imperiale și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Italia. A fost ridicat între anii 72-80 d. Chr, din piatră de travertin și rocă vulcanică. La momentul construcției sale și mult timp după aceea, a fost cel mai mare amfiteatru din lume, putând găzdui până la 80.000 de spectatori.

De formă ovală și măsurând 50 m. în înălțime, 189 m. în lungime și 156 m. în lățime, Colosseum rămâne o structură impunătoare. La apogeul gloriei sale, era dotat cu un velarium (o cortină retractabilă menită să protejeze spectatorii în timpul vremii nefavorabile) și o podea de lemn gros acoperită cu nisip. Sub podea există un adevărat labirint subteran de tuneluri unde stateau gladiatorii si animalele înaintea luptelor.

Deși este mai cunoscut drept arenă pentru lupte de gladiatori, Colosseum a găzduit și execuții, dar și multe spectacole, inclusiv reconstituiri ale bătăliilor celebre. Pentru reprezentațiile de lupte navale, arena era umplută cu apă astfel încât ambarcațiunile să poată pluti.

În secolele următoare, amfiteatrul a servit drept fortăreață, sanctuar și locuință improvizată. A fost de asemenea vandalizat în mod repetat de hoții de piatră.

3. Acropole din Atena, Grecia

Dominând Atena din vârful unei coline, cetatea antică este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Grecia. Clădirile cele mai cunoscute ale Acropolei au fost construite în secolul al V-lea î.Hr., în „perioada de aur” a omului de stat și generalului Pericle.

În inima Acropolei se află Partenonul, un templu ridicat de greci în semn de mulțumire față de zeiță Atena Parthenos, care i-a ajutat să obțină victoria în față invadatorilor persani (desigur, edificiul a servit și ca trezorerie a orașului pentru un timp).

Alte clădiri importante din complex sunt Poarta Propylaea (care servește drept intrare în Acropolă), templul Erechtheion (dedicat Atenei și lui Poseidon) și elegantul sanctuar dedicat Atenei Nike.

Din nefericire, multe dintre edificiile Acropolei au fost distruse în timpul celui de-al șaselea război turco-venețian, în 1687. Majoritatea artefactelor antice găsite în interiorul templelor care au rezistat au fost de atunci mutate la Muzeul Acropolei, aflat în apropiere.

4. Stonehenge, Marea Britanie

Monumentul preistoric Stonehenge este una dintre cele mai populare atracții din Marea Britanie. Construit între anii 3000 î.Hr. și 2000 î.Hr., Stonehenge se află în comitatul Wiltshire, o zonă din Anglia cunoscută pentru numeroasele morminte preistorice.

Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice alcătuite din pietre, iar rolul său rămâne un mister. Arheologii cred că ar putea reprezenta o necropolă din anul 3000 î.Hr, dar există și opinii care susțin ideea unui calendar astronomic/observator științific (deoarece configurația pietrelor pare să marcheze mișcările soarelui) ori sanctuar religios. Blocurile masive, care au o greutate estimată de 25 de tone fiecare, au fost transportate pe o distanță de cel puțin 19 km la locația lor actuală.

5. Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Biserica Sagrada Familia din Barcelona se află în construcție din 1882 și nu a fost terminată nici până în prezent. După ce Francisco del Villar, arhitectul care a conceput primul proiect, a renunțat, succesorul său, Antonio Gaudí, a schimbat complet planurile inițiale, pentru a imagina un minunat monument arhitectural în stilurile Art Nouveau și gotic. Proiectul său original includea optsprezece turnuri și trei fațade impresionante (fațada sudică, numită a Gloriei, nu a fost încă finalizată).

Gaudí a lucrat la biserică din 1883 până la moartea sa, survenită în 1926 în urma unui accident de tramvai. Ulterior, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.

Se dorea ca Sagrada Familia să fie finalizată în 2026 pentru a comemora 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Gaudí, dar acest termen a fost din nou amânat, din cauza lipsei de fonduri. Construcția este finanțată exclusiv din costul biletelor de intrare și din donații, iar faptul că pe perioada pandemiei de COVID monumentul a fost închis pentru vizitatori a avut drept consecință o reducere dramatică a veniturilor.

Nu-i așa că cele cinci propuneri incluse pe lista noastră ți-au redeschis apetitul pentru călătorii? În fond, circuitele turistice prin Europa sunt o modalitate excelentă de a descoperi diversitatea și bogăția culturală a bătrânului continent. Ofertele de pe piață sunt pentru toate gusturile și buzunarele, restricțiile de circulație au fost eliminate, așa că în 2023 poți să iei din nou lumea la pas și să te bucuri de toată frumusețea care te înconjoară. Iar noi îți urăm de pe acum vacanță plăcută!

5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#atractii turistice, #atractii turistice Europa, #vacanta , #stiri vacanta