Unde începe spațiul și se termină atmosfera: Întrebare încuietoare pentru miliardari, astronauți și neștiutori VIDEO

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 01:00 8647 citiri
Straturile atmosferei de deasupra Pamantului FOTO: Cosmos

V-ați uitat vreodată pe cerul nopții și v-ați întrebat: cât de departe este spațiul? La ce distanță putem urca în atmosfera Pământului, înainte de a ajunge la marginea acesteia? Oamenii de știință au răspuns la această chestiune, în contextul în care miliardarii lumii se întrec în cursa lor de a construi nave cosmice.

Întrebarea privind limita atmosferei planetei noastre poate părea simplă pentru cei neavizați, dar ea este mult mai complicată decât credeți. O definiție a spațiului este cunoscută sub numele de Linia Karman, o limită imaginară situată la o altitudine de 100 de kilometri deasupra suprafeței terestre, dar marginea se află mult mai sus, potrivit Cosmos Magazine.

Pentru a vă face o părere, să menționăm faptul că zborul Virgin Galactic al lui Richard Branson din 12 iulie 2021 a explorat până la 86 de kilometri distanță de sol, în timp ce călătoria navei Blue Origin a lui Jeff Bezos din 20 iulie 2021 a atins altitudinea de 107 kilometri. Dar a părăsit vreunul dintre ei Pământul, cu adevărat?

Tehnologia 5G provoacă o criză în Statele Unite. Companiile aeriene anulează în masă zborurile pentru pasageri VIDEO

”Unde începe spațiul și se termină atmosfera este puțin diferit, în sensul că atmosfera nu se oprește brusc. Cu cât urci mai sus, cu atât atmosfera devine mai rarefiată și continuă să fie din ce în ce mai ”subțire”, până când în cele din urmă, nu poți să-ți dai seama că mai este acolo”, a explicat astronomul Jonti Horner de la Universitatea Southern Queensland din Australia.

Însă, oamenii de știință susțin că ”punctul final” al atmosferei Pământului se află la aproximativ 10.000 de kilometri, așa că nu este surprinzătoare curiozitatea oamenilor referitoare la această linie imaginară, limita dintre atmosferă și spațiu.

Elon Musk avertizează omenirea: Sunt 100% șanse să aibă loc extincția în masă pe Pământ

Armata, Administrația Federală a Aviației și NASA, toate din Statele Unite definesc marginea atmosferei la 80 de kilometri deasupra solului, spre partea superioară a mezosferei. Dar, NASA Mission Control folosește o altitudine diferită în scopuri practice – 122 de kilometri.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News