Atentatul terorist de la Sfântu Gheorghe, ținut secret de securitate. Un copil a murit după detonarea unui pachet exploziv pe statuia lui Mihai Viteazul

Autor: N.G.
Duminica, 17 Aprilie 2022, ora 21:44
10254 citiri
Atentatul terorist de la Sfântu Gheorghe, ținut secret de securitate. Un copil a murit după detonarea unui pachet exploziv pe statuia lui Mihai Viteazul
Statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, locul unde a avut loc explozia. Foto Facebook

La începutul lunii iunie a anului 1984, în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, avea loc un incident catalogat drept ”terorist”. La fel ca în multe alte cazuri cu efect negativ asupra sistemului, securitatea a blocat orice publicitate pe marginea cazului, cercetările fiind făcute în secret.

Un extremist maghiar din Sfântu Gheorghe a amplasat o bombă artizanală pe statuia lui Mihai Viteazul din centrul orașului. Un copil care se juca cu mingea în zonă, a observat pachetul, s-a apropiat de el, l-a atins, iar acesta a explodat, ucigându-l. Securitatea a încercat apoi să-l descopere pe autorul atentatului terorist, dar nu a reușit să îl prindă.

Securiștii l-ar fi identificat, în final, pe autor, dar acesta a scăpat, fugind în Ungaria. Până la acel moment, la nivelul întregii țări a existat o acțiune denumită ”Pachetul”, care avea drept scop prinderea celui care a plasat explozibilul pe statuia din Sfântu Gheorghe.

Sursa: arhiva CNSAS

Se solicita o evidență clară a persoanelor care au cunoștințe specifice de geniu, care au proferat amenințări de acest gen, a persoanelor care gestionează, manipulează ori lucrează cu material exploziv, a pescarilor și vânătorilor cunoscuți că se ocupă cu braconajul folosind substanțe explozive, etc. Vizate, în primul rând, erau persoane de etnie maghiară. Se realizase o veritabilă rețea de informatori care avea drept unic scop strângerea de informații.

Un astfel de exemplu, relevat într-un document făcut public de CNSAS, este anchetarea unui tânăr maghiar student în anul III la Facultatea de Medicină Veterinară a Institutului Agronomic din Cluj-Napoca. Acesta fusese avertizat la 7 ianuarie 1982 din cauza manifestărilor sale naționalist-iredentiste. În final, s-a exclus implicare lui în atentatul de la Sfântu Gheorghe deoarece atunci era în sesiune și nu părăsise municipiul Cluj-Napoca.

Sursa: arhiva CNSAS

Securitatea era interesată, pe de-o parte, să-i descopere pe autorii atentatului, iar, pe altă parte, să minimalizare impactul acestui grav eveniment.

”Conforma planului de măsuri al Inspectoratului în acțiunea ”Pachetul”, veți instrui rețeaua informativă să culeagă informații despre posibilii autori ai evenimentului, precum și comentariile care se fac pe marginea cazului de către baza de lucru ori de către alte elemente. Rețeaua informativă va fi totodată instruită să combată zvonurile alarmiste care circulă pe marginea acestui caz susținînd că: acțiunea ar fi fost comisă de copii, dovadă că unul dintre ei a decedat sau acțiunea a fost săvârșită de un bolnav psihic.

De asemenea, veți selecta din cadrul bazei de lucru alte elemente semnalate cu manifestări virulente care în zilele de 03-05.06 s-au deplasat la Sfântu Gheorghe, au proferat amenințări de genul evenimentului, au cunoștințe în domeniul pirotehnicii”, se susținea într-un ordin trimis Securității din Dej în care i se solicită să verifice 12 persoane de etnie maghiară din zonă, suspectate de implicare în acțiunea „Pachetul”.

Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
#atentat, #terorist, #statuie, #Sfantu Gheorghe, #copil, #deces, #exploziv, #maghiari , #comunism