Avertisment privind terorismul în Europa

Autor: Bernd Riegert (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 26 Martie 2024, ora 19:23
1715 citiri

Îngrijorarea că teroriști islamiști ar putea încerca să comită un atentat în UE nu a apărut odată cu atentatul de la Moscova. Însă, până acum, numai Franța și-a ridicat nivelul de alertă. Bernd Riegert de la Bruxelles.

Procuratura din Bruxelles a anunțat cu trei săptămâni în urmă că a fost prevenit un atac terorist major asupra unui concert care a avut loc în oraș. Patru persoane, dintre care trei minori, au fost arestate fiind bănuite că ar fi pus la cale un atac grav "în următoarele săptămâni", care să producă un număr cât mai mare de victime. Parchetul susține că sursa de inspirație a fost atacul comis de teroriști islamiști asupra clubului Bataclan din Paris în noiembrie 2015.

Numărul acestor suspiciuni de activități teroriste a crescut puternic în Belgia în urma amplului atac terorist al Hamas împotriva Israelului și a acțiunii militare israeliane care a urmat apoi în Gaza. Centrul guvernamental de analiză a amenințărilor (CUTA) a anunțat la Bruxelles, la începutul lunii martie, că numărul de potențiale acte teroriste a crescut cu 41%. În 2023 au fost înregistrate 332 de incidente, față de 236 în anul precedent.

Franța - cel mai înalt nivel de alertă

Belgia a activat nivelul de alertă teroristă trei (din patru) de la ultimul atentat din 16 octombrie 2023, când un atacator islamist singuratic a ucis doi cetățeni suedezi.

În schimb, nivelul de alertă teroristă nu va fi modificat în urma atacului de la Moscova, a anunțat CUTA. Amenințarea rămâne ridicată, dar ea nu a crescut ca urmare a atacului de la Moscova, care a fost revendicat de așa-numitul Stat Islamic.

Franța, pe de altă parte, a declanșat cel mai înalt nivel de alertă "ca măsură de precauție", după cum a declarat președintele Emmanuel Macron în timpul unei deplasări în Guyana Franceză.

Liderul de la Paris presupune că atacul de la Moscova poartă semnătura așa-numitului Stat Islamic. "Această grupare, care pare să fie implicată în atac, a avut mai multe tentative (de atac) pe teritoriul nostru în ultimele luni", a declarat Emmanuel Macron, evocând constatări ale serviciilor de informații interne și externe.

”Autoritățile germane sunt vigilente”

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, nu vede niciun motiv pentru a ridica nivelul de alertă în urma atacului de la Moscova, soldat cu cel puțin 137 de morți. Amenințarea din partea filialei afgane a Statului Islamic (ISPK) exista deja dinainte, potrivit Berlinului.

"ISPK reprezintă în prezent cea mai mare amenințare islamistă și în Germania. Instituțiile noastre de securitate sunt vigilente și urmăresc de ceva timp acest grup terorist", a declarat ministrul de Interne federal, social-democrata Nancy Faeser pentru Süddeutsche Zeitung.

Anul trecut, în perioada sărbătorilor, au apărut informații despre planuri de atentat asupra catedralei din Köln, a catedralei Sfântul Ștefan din Viena și asupra unei ținte din Madrid. După atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, amenințarea a crescut puternic, a declarat Nancy Faeser la sfârșitul anului trecut.

Nu mai departe de săptămâna trecută, două persoane au fost arestate în orașul german Gera pentru că ar fi plănuit un atac asupra Parlamentului suedez în numele ISPK. De asemenea, poliţia germană ar fi împiedicat deja un atac major asupra unor instalații militare americane din Germania în 2020.

Niveluri mai ridicate de securitate și de alertă sunt în vigoare în Suedia și Danemarca în urma arderii Coranului, o acțiune care a fost criticată drept islamofobă. Conflictul dintre Hamas și Israel a agravat și mai mult situația, se arată într-o comunicare a serviciului secret danez (PET).

"Conflictul are un potențial semnificativ de radicalizare și mobilizare care ar putea determina potențiali atacatori să acționeze în mod planificat sau spontan în Danemarca, inclusiv prin atentate teroriste", mai precizează PET.

Statul Islamic ar putea lovi în Europa de Vest

Așa-numitul Stat Islamic, Provincia Khorosan (ISPK), care ar fi format din aproximativ 1.000 de adepți, a apărut în Afganistan în 2015. Potrivit cercetătorului în domeniul terorismului Peter R. Neuman de la Kings College din Londra, ISPK este "probabil singura ramură a SI capabilă în prezent să efectueze un atac de amploare și coordonat în occident".

Motivația sa nu este doar ideologia islamistă, ci și competiția pentru supremație în tabăra islamistă, a scris Peter R. Neumann pe X. Cei mai mulți dintre susținătorii ISPK provin din Asia Centrală.

De precizat că lupta împotriva terorismului este responsabilitatea fiecărui stat membru al UE și există o multitudine de organisme în cadrul cărora au loc schimburi de informații și coordonarea investigațiilor. Una dintre aceste instituții este autoritatea polițienească europeană Europol de la Haga. Inclusiv aici este observată o creștere a activităților teroriste pe teritoriul european.

În 2022, în UE, numărul de atacuri finalizate a fost de 16, iar ele au vizat șapte state membre. Italia a înregistrat cele mai multe atacuri (12) - toate având fundal radical de stânga sau anarhist.

Tot în 2022 în UE au avut loc și două atacuri islamiste. Peste 300 de persoane au fost arestate pentru planificarea unor atacuri islamiste, majoritatea în Franța. Un atac a avut motivație de extremă dreapta. Deși numărul de atacuri a scăzut semnificativ din 2017, când au avut loc peste 200 de atacuri, Europol constată că de anul trecut ele încep să se înmulțească din nou.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
#atentat terorist, #terorism, #Europa, #avertisment , #stiri internationale