Bărbatul din spatele atentatului din Paris a mărturisit motivul atacului sângeros. Trei oameni au murit

Sambata, 24 Decembrie 2022, ora 12:05
5914 citiri
Bărbatul din spatele atentatului din Paris a mărturisit motivul atacului sângeros. Trei oameni au murit
Locul atentatului din Paris FOTO Twitter/ @lesteclair

Bărbatul în vârstă de 69 de ani care a ucis vineri trei persoane şi a rănit alte trei în apropierea unui centru cultural kurd, la Paris, i-a spus unui poliţist, la arestare, că a acţionat pentru că este ”rasist”, declară o sursă apropiată dosarului sâmbătă, la o zi după acest atac sângeros, în arondismentul al X-lea, cu privire la care ancheta continuă în vederea stabilirii motivaţiilor, relatează AFP.

Bărbatul, cunoscut poliţiei din cauza unor violenţe cu arma, ”a fost arestat imediat după fapte şi plasat în arest preventiv”, a anunţat procurorul Parisului Laure Beccuau.

Imobilizat într-un salon de coafură situat în apropierea centrului cultural kurd - înainte de intervenţia poliţiei -, el a fost arestat cu o ”valiză” asupra sa, în care se aflau ”două, trei încărcătoare (de armă) încărcate, o cutie de cartuşe de calibrul 45 cu cel puţin 25 de cartuşe înăuntru”.

O anchetă a fost deschisă cu privire la asasinat, tentativă de asasinat, violenţe premieditate cu arme şi încălcarea legislaţiei armelor.

Investigaţiile au fost încredinţate Poliţiei Judiciare.

În timp ce parizienii se pregăteau de Crăciun, puţin înainte de prânz, vineri, rue d'Enghien, în arondismentul al X-lea, un conductor de tren pensionar, de naţionalitate franceză, a folosit o armă în mai multe rânduri.

Trei persoane au fost ucise - o femeie şi doi bărbaţi -, un bărbat a fost grav rănit, iar alţi doi bărbaţi au fost răniţi mai uşor.

Potrivit ministrului francez de Interne Gérald Darmanin, care s-a dus la faţa locului vineri după-amiaza, două persoane au fost ucise în faţa Centrului Cultural kurd Ahmet-Kaya, iar o a trei într-un restaurant din apropiere.

Niciun detaliu nu a fost dezvăluit despre victime - care ”nu erau cunoscute serviciilor franceze”, potrivit ministrului.

Un trecut judiciar bine garnisit

Rănit uşor la faţă în timpul arestării, presupusul autor al atacului armat este cunoscut justiţiei. El a fost condamnat în iunie la 12 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de violenţe cu arma comise în 2016, o condamnare împotriva căreia a făcut apel.

El a fost inculpat în decembrie 2021 cu privire la violenţe cu arma - cu premeditare şi cu caracter rasist - şi distrugeri, cu privire la fapte comise la 8 decembrie 2021.

În acest al doilea dosar, el este suspectat de faptul că a rănit - cu arma albă - migranţi într-o tabără, în arondismentul al XII-lea, şi de tăierea corturilor acestora, declara atunci o sursă judiciară.

După ce a stat un an în detenţie provizorie, el a fost eliberat la 12 decembrie, aşa cum prevede legea, şi a fost plasat sub control judiciar, a anunţat procurorul.

Însă asta nu e tot.

În 2017, el a fost condamnat la şase luni de închisoare - cu suspendare -, după ce a fost găsit vinovat de deţinerea unor arme interzise.

El nu este cunoscut, însă, fişelor informaţiilor teritoriale şi Direcţeii Generale a Securităţii Interne (DGSI) şi ”nu este fişat ca membru al ultradreptei”, potrivit lui Gérald Darmanin.

Pista unui atentat terorist a fost îndepărtată, potrivit procurorului.

În dimineaţa faptelor, ”nu a spus nimic când a plecat. E ţicnit, E nebun”, a declarat AFP tatăl suspectului, în vârstă de 90 de ani, care-şi descrie fiul ca ”tăcut” şi ”închis”.

El a ”vrut să se ia de străini” şi ”evident acţionează singur”, estimează Gérald Darmanin, care precizează că acesta frecventa un poligon de tir.

”Nu este sigur că ucigaşul care a vrut să asasineze aceste persoane a făcut-o vizând specific kurzi”, a subliniat ministrul francez de Interne, în timp ce comunitatea kurdă răspândeşte zvonuri despre un atac ”politic”.

”Nimic nu permite, în acest stadiu, să se acrediteze vreo afiliere a acestui bărbat la o mişcare ideologică extremistă”, a subliniat vineri seara, într-un comunicat, procurorul Laure Beccuau.

O emoţie a cuprins comunitatea kurdă, foarte prezentă în acest cartier, care a evocat un act ”terorist” şi a acuzat Turcia.

Incidente violente au avut loc cu forţe de ordine, iar o persoană a fost arestată.

Prefectul poliţiei Laurent Nuñez urma să primească sâmbătă lideri ai comunităţii kurde, care au anunţat manifestaţii la Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#atentat Paris, #morti, #rasism , #stiri internationale