Proteste masive în sprijinul rebelilor Houthi la Sana’a. Oficial britanic: ”Această acțiune a fost necesară” VIDEO

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 17:28
3149 citiri
Proteste masive în sprijinul rebelilor Houthi la Sana’a. Oficial britanic: ”Această acțiune a fost necesară” VIDEO
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Sana\'a FOTO Twitter/Palestine Now

Zeci de mii de oameni protestează la Sana’a, capitala Yemenului, în sprijinul rebelilor Houthi, după atacurile de noapte trecută ale SUA și Marii Britanii.

Au fost lovite ținte în oraș, pe care gruparea rebelă îl controlează din 2014, când a ieșit din bastionul său din nord și l-a cucerit.

Mohammed Ali al-Houthi, membru al consiliului politic suprem houthi, a declarat despre SUA: „Loviturile voastre asupra Yemenului reprezintă terorism”, conform Sky News.

Statele Unite sunt Diavolul”, a spus el.

Forțele britanice s-au alăturat SUA pentru a ataca ținte folosite de Houthi, susținuți de Iran în Yemen, ca răzbunare împotriva atacurilor cu drone și rachete asupra transporturilor comerciale de la începutul războiului Israel-Hamas.

Secretarul de Externe al Marii Britanii a reiterat comentariile lui Rishi Sunak mai devreme, spunând că acțiunea este „necesară” și că Regatul Unit este „pregătit să acționeze în autoapărare în acest fel”.

Loviturile transmit un „mesaj foarte clar”, a spus Cameron, că „libertatea navigației este importantă”.

„Când ai atac după atac, chiar dacă ai avut avertisment după avertisment, în cele din urmă, această acțiune militară a fost necesară”, a spus el.

"Cred că a fost proporțional. A fost legal și a fost absolut corect să se facă. Și cred că transmite un mesaj foarte clar houthiților, dar și Iranului", mai spune ministrul britanic.

Houthii sunt un grup de miliție yemenită numit după fondatorul lor Hussein Badreddin al Houthi.

Ei sunt aliați și susținuți de Iran și fac parte din „axa rezistenței” împotriva Israelului, „entității sioniste”, și a sponsorului său, Statele Unite.

Numele oficial al grupului este Ansarallah și are aproximativ 20.000 de luptători.

Datorită Iranului, rebelii houthi au un arsenal care include drone avansate, rachete de croazieră și balistice, precum și arme anti-navă.

Grupul controlează capitala Sanaa, precum și coasta Mării Roșii, importantă din punct de vedere strategic.

Liderii lor au declarat că scopul lor este de a perturba transportul comercial pe calea navigabilă importantă pentru a forța încetarea focului în Gaza și pentru ridicarea blocadei Fâșiei.

Este puțin probabil ca atacurile conduse de SUA să le afecteze sau să le descurajeze intenția.

Proteste similare au avut loc și la Amman, în Iordania, în favoarea Yemenului, dar și a populației din Gaza afectate de atacurile Israeliene.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Schimbările pe care le va aduce Trump dacă va redeveni președinte al SUA. Sociolog: „Are alte mize”. Planul pentru Ucraina și România
Schimbările pe care le va aduce Trump dacă va redeveni președinte al SUA. Sociolog: „Are alte mize”. Planul pentru Ucraina și România
Niciun proces nu-l va împiedica pe Donald Trump să candideze și chiar să obțină un nou mandat, crede sociologul Alfred Bulai. În cazul României, alegerile din SUA sunt deosebit de...
#atacuri Yemen, #rebeli houthi, #SUA, #Marea Britanie, #Hamas, #David Cameron, #Iran , #Yemen