Cine a fost de vină pentru atacurile Al Qaeda asupra turnurilor gemene din SUA: Documente declasificate despre Bush și CIA

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 05:00
12105 citiri
Cine a fost de vină pentru atacurile Al Qaeda asupra turnurilor gemene din SUA: Documente declasificate despre Bush și CIA
Atacul terorist Al Qaeda a lovit turnurile gemene din New York în 2001 FOTO: Daily Journalist

Documente secrete declasificate dezvăluie o reuniune din 29 aprilie 2004, când președintele american George W. Bush a găzduit una dintre cele mai neobișnuite întâlniri care au avut loc vreodată în Biroul Oval. Nota scoate la iveală faptul că Bush rescrie istoria atacurilor din 11 septembrie 2001 din New York și avertismentele pe care le-a ignorat.

Cei 10 membri ai Comisiei de investigație a evenimentelor din 11 septembrie 2001, când gruparea teroristă Al Qaeda a lovit cele două turnuri gemene din New York au putut să-i pună președintelui George Bush și vicepreședintelui Dick Cheney orice întrebare pe care o doreau despre aceste atacuri, potrivit Insider.

Cuvintele care au fost rostite în Biroul Oval au rămas secrete timp de aproape două decenii. Documentul de 31 de pagini declasificat arată că CIA i-a oferit lui Bush multiple șanse de a recunoaște avertismentele privind un atac iminent al Al Qaeda.

UE prinsă în capcană de Rusia cu un alt combustibil: Costuri colosale plătite Moscovei, de cinci ori mai mult ca în 2021

Bush a vrut ca acea comisie de investigație a atacurilor teroriste din 9 septembrie 2001 de la New York și, prin extensie, publicul să creadă că nimeni nu ar fi putut anticipa că Al Qaeda va organiza un atac pe scară largă pe teritoriul Statelor Unite.

Dar, de fapt, CIA-ul condus de George Tenet l-a avertizat pe Bush de mai multe ori că Al Qaeda ar putea lovi oriunde, în orice moment și că toți cetățenii americani sunt ținte potențiale.

Cel mai notoriu avertisment pe care l-a primit Bush, dar nu singurul, a fost un briefing CIA intitulat „Bin Ladin hotărât să lovească în SUA”. Foarte puține dintre scuzele și încercările stângace ale lui Bush de a rescrie istoria și-au găsit drum în raportul Comisiei 9/11.

Nimeni nu este vinovat de atacurile de la turnurile gemene!

Ceea ce noul memoriu arată clar este că lipsa de măsuri de urgență ale Casei Albe, în a face față amenințării interne a Al Qaeda nu a fost chiar atât de complicată. Tenet, arată documentul, a făcut tot ce a putut pentru a-l determina pe Bush să se concentreze asupra organizației teroriste Al Qaeda. Bush pur și simplu nu era interesat, susține raportul.

În primăvara și vara anului 2001, George Tenet, șeful CIA, l-a avertizat pe Bush de nu mai puțin de 40 de ori că un atac major al Al Qaeda era la orizont. Analiştii au numit valul de avertismente un „pic de ameninţare” şi „vara ameninţării”.

Războiul lui Putin a alungat dolarul de la Moscova: O monedă străină face furori în Rusia, creștere de 80 de ori

Cu toate acestea, Bush a ales să petreacă cea mai mare parte a lunii august la ferma sa din Crawford, Texas, într-o „vacanță de lucru”. La scurt timp după sosire, pe 6 august 2001, primise de la CIA un detaliat raport, cu avertismentul direct că Osama bin Laden intenționa să lovească în interiorul SUA.

Din fericire pentru Bush, Raportul Comisiei din 11 septembrie a avut grijă să nu arate direct cu degetul către președintele în exercițiu. Citind raportul comisiei, se poate observa un torent de avertismente care vin din partea CIA și un sentiment de alarmă tot mai mare în rândul echipei de combatere a terorismului a lui Bush.

Dar eșecul acelor avertismente puternice și repetate de a ajunge la creierul lui Bush este atribuit în principal problemelor instituționale, probleme de „imaginație, politică, capacități și management”.

Șeful CIA a simțit că bin Laden este capabil să atace America

Comisia a ales să nu pună la îndoială competența lui Bush. „Am ales să nu atribuim responsabilitatea individuală pentru eșecul de a preveni 9/11”, a spus Ben-Veniste, fostul comisar pentru 9/11.

În ceea ce privește avertismentele de dinainte de 11 septembrie, Bush s-a concentrat pe câteva puncte. În primul rând, potrivit lui Bush, amenințarea Qaeda, așa cum i-a fost prezentată, era aproape exclusiv „de peste mări”.

Putin face treaba lui Xi Jinping: Cum îl ajută Occidentul pe președintele Chinei

În al doilea rând, în măsura în care Al Qaeda reprezenta o amenințare pe teritoriul SUA, Bush spune că nimeni nu i-a spus cum, când sau unde va lovi. În opinia sa, nu a existat nicio „măsură de acțiune din partea Serviciilor Secrete”, nici despre Osama bin Laden și nici despre personalul Qaeda de pe teritoriul SUA. În al treilea rând, Bush nu a considerat că este productiv să atribuie unor indivizi responsabilitatea pentru eșecurile dinainte de 11 septembrie 2001.

Dar, pe lângă specificul avertismentelor de dinainte de 11 septembrie, există întrebarea dacă Bush a luat în serios posibilitatea unui atac intern, sporind securitatea sau cerând detalii suplimentare despre eforturile interne de combatere a terorismului de la CIA și FBI.

În mărturia din 1999 la Senat, Tenet a spus că „organizația lui bin Laden are contacte în toată lumea, inclusiv în Statele Unite” și „toți americanii sunt ținte”, adăugând că „va lovi oriunde în lume crede că suntem vulnerabili”. El a repetat avertismentul la începutul anului 2001: „Din 1998, bin Laden a declarat că toți cetățenii americani sunt ținte legitime ale atacului”. Pentru Tenet, amenințarea Al Qaeda nu era exclusiv peste mări. Era oriunde și oricând.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#atac terorist, #al qaeda, #atacuri teroriste, #turnuri gemene, #Osama bin Laden, #Osama Bin Laden atentate, #George Bush, #11 septembrie 2001 atentate, #CIA , #Statele Unite