Scenariu sumbru în cazul unui atac al Rusiei asupra României. General american: ”Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau pe cele ale NATO”

Joi, 17 August 2023, ora 17:29
6073 citiri
Scenariu sumbru în cazul unui atac al Rusiei asupra României. General american: ”Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau pe cele ale NATO”
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges FOTO Twitter

Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forțelor armate americane în Europa, a recomandat României să investească mult mai mult în infrastructură și apărarea antiaeriană.

Generalul a răspuns, la Digi24, unei întrebări ipotetice cu privire la un atac al Rusiei asupra României. Potrivit acestuia, infrastructura proastă ar crea mari probleme armatei și aliaților NATO.

”Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele”, a spus generalul american în rezervă.

Alte probleme cu care se confruntă armata română sunt legate de apărarea antiaeriană insuficientă și stocurile de muniții.

”În primul rând, (România) nu are o apărare antiaeriană suficientă. Nimeni, nici măcar SUA, nu are suficiente rachete antiaeriene. Vedem cum Rusia folosește rachete de milioane de dolari, arme de precizie, împotriva unor ținte civile. Asta înseamnă că avem nevoie de mai multe capacități antiaeriene pentru a ne proteja orașele, nu doar infrastructura.

În al doilea rând: arme precise cu rază lungă de acțiune. Vorbim aici despre HIMARS și alte sisteme similare care să le permită trupelor române să atace în adâncime. HIMARS este, evident, cel mai la îndemână exemplu. La final: producția de muniție. Cu toții suntem în urmă, inclusiv SUA, nu am mai produs muniții și acesta cred că este un domeniu în care România trebuie să investească - în producția de muniție, artilerie”, a mai spus generalul.

În ciuda acestor lipsuri, armata română ”este mult mai puternică decât era acum 20 de ani”, a mai subliniat Hodges.

”Am fost alături de militarii români în Afganistan și am văzut calitățile acestora. Am observat că s-au făcut eforturi pentru modernizare, nu doar din punct de vedere al tehnicii de luptă, dar și în ceea ce privește nivelul de pregătire, disciplina și permanenta îmbunătățire a armatei - toate începute cu mai mulți ani în urmă. I-am cunoscut pe generalii Ciucă (Nicolae Ciucă, actualul lider al PNL n.r.), Petrescu (Dan Petrescu, șeful Statului Major al armatei - n.r.), Berdilă (cel mai probabil Ioan Berdilă, locțiitor al șefului Statului Major n.r.) și alți ofițeri excelenți, ofițeri tineri și soldați din forțele române”, a adăugat el.

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa a mai spus că, în cazul unui posibil conflict, ”rușii vor face tot posibilul să distrugă Constanța”.

”Rușii vor face tot posibilul să distrugă Constanța, să distrugă infrastructura României. Rușii au un avantaj: mărimea flotei lor (de la Marea Neagră). Pentru România, o parte cheie a apărării sale este îmbunătățirea cooperării cu vecinii: nu doar Ucraina, ci și Moldova, Bulgaria și în special Turcia. Apoi, mai sunt mii de soldați americani în România, la fel și francezi, aveți poliție aeriană NATO la Marea Neagră, la baza MK, sunt multe capacități ale aliaților aici”, a adăugat Ben Hodges.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#atac rusia romania, #Ben Hodges, #general american, #infrastructura Romania, #aparare antiaeriana Romania , #armata