Grupul ultra-secret din Rusia responsabil cu uciderea civililor în Ucraina. Maior chestionat despre eventuale regrete: „Pune-mi întrebări concrete”

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 12:41
5359 citiri
Grupul ultra-secret din Rusia responsabil cu uciderea civililor în Ucraina. Maior chestionat despre eventuale regrete: „Pune-mi întrebări concrete”
O parte din grupul secret al programatorilor de rachete din ministerul rus al Apărării. Fotografia le-a fost furnizată jurnaliștilor sub anonimat de un membru al echipei FOTO Bellingcat

În urma unei investigații care a durat șase luni, o echipă de jurnaliști de la publicațiile Bellingcat, The Insider și Der Spiegel a reușit să descopere grupul secret din Rusia responsabil cu trimiterea rachetelor către țintele civile din Ucraina.

Ancheta a relevat că printre responsabilii pentru genocidul programat se numără zeci de ingineri militari cu pregătire educațională și profesională în programarea rachetelor.

Metadatele obținute din surse deschise arată că discuțiile telefonice dintre acești indivizi și superiorii lor s-au intensificat cu puțin timp înainte de multe dintre loviturile de înaltă precizie cu rachete de croazieră rusești care au ucis sute de oameni și au privat milioane de oameni în Ucraina de acces la electricitate și încălzire.

Grupul, care lucrează din două locații – unul la sediul Ministerului Apărării din Moscova și altul la sediul Amiralității din Sankt Petersburg – este îngropat adânc în vastul „Centrul principal de calcul al Statului Major” al Forțelor Armate Ruse, adesea prescurtat ca ГВЦ (GVC).

Majoritatea membrilor identificați de ancheta jurnalistică sunt bărbați și femei tinere, inclusiv un cuplu de soț și soție, mulți proveniți din medii IT sau chiar specialiști în jocuri pe computer.

Unii au lucrat și la centrul de comandă militar al Rusiei din Damasc în perioada 2016-2021, perioadă în care Rusia a expediat rachete de croazieră asupra unor ținte civile din Siria. Alții sunt destinatari ai diferitelor premii militare, inclusiv din partea președintelui rus, Vladimir Putin.

Schema de personal a grupului programatorilor de rachete din ministerul rus al Apărării FOTO Bellingcat

Investigatorii explică schema complexă prin care au reușit să identifice grupul responsabil cu bombardamentele. În principiu, a fost vorba despre urmărirea complexă a celor mai mici urme lăsate de aceștia pe internet.

Coordonatorul anchetei, jurnalistul bulgar Christo Grozev, și-a prezentat pe Twitter câteva gânduri personale legate de oamenii descoperiți.

Unul dintre membrii grupului, maiorul Matvey Lyubavin, a fost abordat de Grozev încă din luna aprilie 2022.

"Bellingcat l-a abordat printr-o conversație securizată pe Telegram și i-a cerut să comenteze despre ce simțea el în legătură cu numeroasele victime civile ale loviturilor cu rachete. Lyubavin a răspuns cu cuvintele: „Fii profesionist; pune-mi întrebări concrete”.

Apoi am reformulat întrebarea „Sunt numeroasele victime civile în timpul loviturilor cu rachete de croazieră. E un rezultat intenționat sau rezultatul unei țintiri defectuoase?”.

Lyubavin a replicat că nu poate răspunde la această întrebare. În urma acestui răspuns, aplicația Telegram l-a notificat pe reporter că a făcut o captură de ecran a chat-ului. El a refuzat să răspundă la întrebările repetate care i-au fost puse în lunile următoare.

Cu toate acestea, maiorul Matvey Lyubavin a fost unul dintre cei mai sinceri membri ai echipei atunci când a fost abordat de Bellingcat pentru un punct de vedere.

Un alt membru al echipei, a cărui identitate nu este cunoscută, deoarece a contactat reporterii printr-un cont de e-mail fals, a distribuit două fotografii de grup ale echipei GVC și două fotografii ale comandantului lor, Lt. Col. Bagnyuk, purtând numeroasele sale medalii", se arată în articol.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#atac rachete Ucraina, #invazie ucraina, #investigatie bellingcat, #programatori rachete rusia , #invazie ucraina