Alexandru Rafila, despre psihoza privind medicamentele pe bază de iod: ”Ar trebui să fim naivi să credem că doar afectarea tiroidei poate apărea în cazul unui incident nuclear”

Luni, 07 Martie 2022, ora 23:42 2412 citiri
Ministrul Sănătății a anunțat că în maximum 3 săptămâni va exista o cantitate suficientă de medicamente pentru toți românii FOTO Guvernul României

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 7 martie, despre teama privind un posibil atac nuclear și a subliniat că nu este cazul să se creeze o psihoză legată de consumul de medicamente pe bază de iod.

”Am văzut că există în opinia publică un interes foarte ridicat şi chiar un fel de teamă care se asociază utilizării iodurii de potasiu. Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu de la un reactor. Eu ţin minte că ultima dată când s-a folosit în România a fost în 1986, când a fost acel incident de la Cernobîl. Dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal, se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu neapărat cu existenţa iodului radioactiv. Timpul este limitat de administrare şi în niciun caz nu trebuie luat preventiv, cum foarte multă lume crede. Unii cred că au şi început să ia. Nu are niciun fel de rost. Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală şi la persoane care chiar nu au nevoie pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide şi lucrul ăsta este mult mai periculos decât orice altă expunere la un nivel de radiaţie rezultată în urma unui incident nuclear. Mi se pare că discutăm foarte mult despre acest subiect. Noi ne facem treaba, aşa cum ne-am făcut-o şi în pandemie, vom asigura împreună cu Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi cu compania Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim iniţial la Direcţiile de Sănătate Publică, ulterior la primării”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la România TV.

Ministrul Sănătății a subliniat că ciclul de producţie permite producerea a 2,5 milioane de pastile cu iod în 48 de ore, el arătând că producţia începe marţi la fabrica din Iaşi, iar într-un interval de două-trei săptămâni va exista ”o cantitate suficientă” care să fie distribuită în toată ţara.

Rafila a spus că nu trebuie să se ”creeze o psihoză”, arătând că ”ar trebui să fim naivi să credem” că un accident nuclear are ”drept unică consecinţă acumularea iodului radioactiv în tiroidă”.

”Afectarea tiroidei nu este unica afectare care poate apărea în cazul unui incident nuclear şi atunci nu cred că are rost să exacerbăm această discuţie, pentru că nu face bine nimănui”, a adăugat Rafila.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News