Cine ar putea fi în spatele atacului terorist din Kerman: "Puțină lume realizează cât de tare se urăsc reciproc Iran și ISIS"

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 11:19
6383 citiri
Cine ar putea fi în spatele atacului terorist din Kerman: "Puțină lume realizează cât de tare se urăsc reciproc Iran și ISIS"
Scena atacului terorist de la mormântul generalului Soleimani FOTO Hepta

Oficialitățile din Iran au actualizat în dimineața zilei de joi, 4 ianuarie, numărul deceselor cauzate de atacul terorist înregistrat în localitatea Kerman.

Două bombe au ucis cel puțin 84 de persoane miercuri, 3 ianuarie, la ceremoniile de comemorare ale unui proeminent general iranian ucis de SUA într-o lovitură cu drone din 2020, au declarat oficialii iranieni.

Nimeni n-a revendicat până acum responsabilitatea pentru ceea ce arată a fi cel mai mortal atac militant împotriva Iranului de la Revoluția Islamică din 1979 încoace. Liderii iranieni au promis să-i pedepsească pe cei responsabili de exploziile care au rănit cel puțin 284 de persoane.

Exploziile au avut loc miercuri la distanță de 20 de minute una față de cealaltă, prima în jurul orei 15.00, zguduind orașul Kerman, aflat la aproximativ 820 de kilometri sud-est de capitala Teheran. A doua explozie a împroșcat schije în mulțimea panicată care fugea după prima bombă, făcând cele mai multe victime, inclusiv din rândul ambulanțierilor.

Bilanțul anterior de 103 morți a fost revizuit de două ori în scădere, după ce oficialii și-au dat seama că unele nume au fost repetate pe o listă de victime. Mulți dintre răniți sunt însă în stare critică, astfel încât numărul morților ar putea crește.

Adunarea publică vizată de atacul terorist marca patru ani de la uciderea generalului Qassem Soleimani, șeful Forței Quds a Gărzii Revoluționare, într-o lovitură americană cu drone organizată în Irak.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că atacatorii se vor confrunta cu „un răspuns dur”, deși nu a numit niciun posibil suspect. Președintele iranian Ebrahim Raisi a adăugat: „Fără îndoială, autorii și liderii acestui act laș vor fi în curând identificați și pedepsiți”.

Israelul a desfășurat atacuri în Iran din cauza programului nuclear desfășurat de Teheran, dar a plănuit și executat întotdeauna asasinate țintite, nu bombardamente cu victime în masă.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că oficialii americani „nu au niciun motiv” să creadă că Israelul a fost implicat în atacul de miercuri din Iran. Acest lucru a fost reluat de purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, la Casa Albă, care a spus că „inima noastră este alături de toate victimele nevinovate și membrii familiei lor”.

Grupurile extremiste sunite, inclusiv gruparea Stat Islamic, au desfășurat atacuri la scară largă în trecut, care au ucis civili în Iranul majoritar șiit, deși nu în Kerman, un oraș relativ pașnic.

"Puțină lume realizează cât de tare se urăsc Iran și ISIS. Probabil mai mult decât în oricare altă rivalitate din Orientul Mijlociu; mai ales având în vedere că ISIS este pur anti-șiit și că Iranul este o țară șiită", spune un analist militar care coordonează contul OSINTdefender pe rețeaua X.

„Arată ca un atac terorist, genul de atac pe care l-am văzut la ISIS în trecut și. Este presupunerea noastră în acest moment”, a declarat un înalt oficial american, sub anonimat, imediat după atac.

Iranul s-a confruntat, de asemenea, cu proteste în masă în ultimii ani, inclusiv cele legate de moartea Mashei Amini, tânăra în vârstă de 22 de ani, ucisă în bătaie de forțele guvernamentale în 2022. Țara a fost, de asemenea, vizată de atacuri ale grupurilor din exil, care datează de la tulburările din jurul Revoluției Islamice din 1979.

Iranul are numeroase grupuri care au diverse cauze și motive să nu accepte regimul aflat la putere. Există grupuri de rezistență în Ahvaz (n.r. - oraș din vestul Iranului) care susțin minoritatea arabă acolo și grupuri din provincia Baloch care cer drepturi speciale.

Există, de asemenea, grupuri kurde care doresc drepturi pentru kurzii din nord-vestul Iranului. În trecut, Iranul a fost, de asemenea, ținta atacurilor ISIS și Al Qaeda.

Aceste numeroase grupuri au desfășurat atacuri teroriste în Iran în trecut. În august 2023, de exemplu, a avut loc un atac la un altar musulman șiit din Shiraz. A existat un atac în această zonă și în octombrie 2022, pentru care ISIS și-a revendicat responsabilitatea.

În 2018, a avut loc un atac al unor oameni înarmați asupra unei parade militare din Ahvaz, în care 25 de persoane au fost ucise. În 2010, un grup sinucigaș a atacat o înmormântare musulmană șiită din Chabahar, ucigând 39 de persoane. Rapoartele serviciilor secrete au plasat vina pe un grup sunit, numit Jundullah, pentru atac.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#atac Iran, #bombe kerman, #Soleimani general ucis, #isis iran, #razboi orientul mijlociu , #Iran