Întorsătură dramatică a războiului Rusiei: Putin în fața unui pariu cu mize mari

Joi, 01 Iunie 2023, ora 00:27
8132 citiri
Întorsătură dramatică a războiului Rusiei: Putin în fața unui pariu cu mize mari
Atacul cu drone al Ucrainei de la Moscova schimbă războiul lui Putin FOTO: Daily Mail

Loviturile cu drone asupra unora dintre cele mai bogate cartiere din Moscova arată că Ucraina este hotărâtă să ducă războiul la ușile Rusiei. Nu există nicio îndoială că valul neașteptat de raiduri asupra capitalei ruse semnifică o întorsătură dramatică a războiului din Ucraina, iar Putin este pus în fața unui pariu cu mize mari, ce duce conflictul în inima Rusiei, consideră profesorul Mark Galeotti de la University College din Londra.

Frica care se propagă în rândul populației ruse și creșterea opoziției lui Putin din rândul elitelor ar putea produce un lanț de reacții ce pot zgudui scaunul liderului de la Kremlin, potrivit Daily Mail.

Guvernul ucrainean neagă orice implicare – iar unii chiar au sugerat că a fost o operațiune de tip „steag fals” al forțelor speciale ruse, menită să ofere lui Vladimir Putin un pretext pentru escaladarea conflictului.

O țară din estul Europei se teme de agresiunea Rusiei. Ce arme cumpără de colosala sumă de 34 de miliarde de dolari VIDEO

Într-adevăr, Kievul a renunțat la aceeași linie la începutul acestei luni, când Kremlinul însuși a fost atacat de drone, dar, cu acea ocazie, un raport ulterior al serviciilor de informații americane a concluzionat că probabil a fost opera ucrainenilor.

În cea mai recentă lovitură asupra Moscovei, într-un cartier de lux echivalentul Beverly Hills din America, nu numai că dronele au fost cu siguranță ucrainene, ci la doar o zi după ce generalul Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a avertizat că țara sa va riposta rapid împotriva bombardamentelor rusești.

„Toți cei care au încercat să ne intimideze, visând că va avea vreun efect, vor regreta foarte curând”, a spus el, adăugând că „răspunsul nostru nu va întârzia să apară”.

Atacul are sens și în contextul activității militare clandestine a ucrainenilor, care amintește de campania de subversiune și sabotaj din spatele liniilor inamice desfășurată de Executivul pentru Operațiuni Speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cum va reacționa Rusia la atacul cu drone asupra Moscovei. Avertisment privind răspunsul lui Putin

Ucraina apelează la acțiuni de diversiune și sabotaj

Dacă aceasta ar fi fost o operațiune fals flag, Putin ar exploata acum fără milă incidentul pentru a stârni furia împotriva Ucrainei. Dar, în mod grăitor, s-a întâmplat exact opusul: guvernul încearcă să-și minimizeze impactul.

Acest lucru s-ar putea datora parțial din cauza jenei că ținta principală era districtul Rubliovka. Putin însuși are o reședință oficială în apropiere, așa că regimul său ar putea simți că o concentrare prea mare pe raid va sublinia cât de rău merge războiul, chiar și cei mai bogați cetățeni fiind expuși riscului.

Faptul că cel puțin nouă drone inamice și poate chiar 32 au ajuns în capitală – chiar dacă nu au existat victime și cinci au fost doborâte de rachetele sol-aer Pantsir-S – dezvăluie slăbiciunile generale ale apărării aeriene a Rusiei.

Misterul femeii care nu simte durerea: Doctorii au aflat minunea din organismul ei

Unii analiști merg până acolo încât spun că putregaiul din economia și forțele armate rusești s-a instalat atât de profund încât regimul este pe cale să se prăbușească.

Dar acesta este un pariu foarte mare al Kievului. În loc să incite la defetism în publicul rus, aceste atacuri atât de aproape de casă ar putea duce la o reacție feroce. La urma urmei, Putin are încă resurse extraordinare, un arsenal uriaș și populația Rusiei este de trei ori mai mare decât cea a Ucrainei.

De luni de zile, Ucraina s-a pregătit pentru o contraofensivă majoră, iar generalii săi raportează acum că forțele lor sunt pregătite. La fel ca și activitățile sale de sabotaj și diversiune, atacul cu drone din această săptămână asupra Moscovei a făcut parte din încercarea Kievului de a provoca confuzie și instabilitate inamicului.

Dar teste mult mai mari urmează să vină în curând, abia atunci vom afla cât de bine au integrat ucrainenii echipamentul și antrenamentele occidentale – și cât de jos a scăzut moralul Rusiei, concluzionează Galeotti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Războiul provocat de Moscova în Ucraina a creat o psihoză eronată în rândul populației ruse, alimentată de ”percepția” deformată din capul liderului de la Kremlin. Un psiholog rus a...
#atac drone moscova, #razboi Ucraina, #atac Moscova, #drone ucraina, #atac drone, #razboi putin, #razboi Rusia , #Razboi Ucraina