Cine este în spatele masivului atac cibernetic din Ucraina, care a vizat site-uri guvernamentale. Posibilele legături cu Rusia

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 23:12 3566 citiri
Atacul cibernetic a vizat peste 70 de site-uri de internet oficiale FOTO Pixabay

Atacul cibernetic care a vizat site-uri ale guvernului ucrainean ar fi fost comis de un grup de hackeri legat de serviciile secrete belaruse.

Potrivit declarațiilor de sâmbătă, 15 ianuarie, ale unui înalt responsabil al serviciilor de securitate de la Kiev, citat de Reuters, programul malware utilizat a fost similar celor folosite de un grup de hackeri care are legături cu serviciile secrete ruse.

Experţi în securitate cibernetică lucrează în timpul acestui weekend pentru a stabili o ”atribuire oficială” a originii atacului comis în noaptea de 13 spre 14 ianuarie împotriva a peste 70 de site-uri internet oficiale, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de EFE.

Serhii Demediuk, adjunct al Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, a declarat pentru Reuters că Ucraina a imputat atacul de vineri - care a perturbat site-uri guvernamentale afişând mesaje ameninţătoare - unui grup cunoscut sub numele ”UNC1151” şi că a fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror ”consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat”.

Este vorba de o primă analiză detaliată făcută de Kiev despre presupuşii autori ai atacului informatic care a lovit zeci de site-uri. Autorităţile au indicat vineri că Rusia este probabil implicată, fără alte precizări.

Belarusul este un aliat apropiat al Moscovei, notează Reuters.

Acest atac cibernetic intervine în timp ce Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar Kievul şi Washingtonul consideră că Moscova pregăteşte un nou atac militar împotriva Ucrainei.

Rusia a declarat că aceste temeri sunt ”nefondate”.

Biroul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko nu a răspuns pentru moment unei cereri de a comenta şi nici Ministerul de Externe rus. Acesta din urmă a negat anterior orice implicare în atacuri cibernetice.

Ulterior atacului, NATO a anunțat întărirea cooperării cu Ucraina.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News