Polonia a fost atacată cibernetic, după Ucraina. Detalii despre avioanele F-16, făcute publice

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 12:06 5388 citiri
Pozitionarea avioanelor F-16 din Polonia a devenit publică, după un atac cibernetic FOTO Pixabay

Ministerul polonez al Apărării a declarat că o scurgere masivă dintr-o bază de date de echipamente militare a avut loc vineri, 14 ianuarie. Aceasta include, totuși, doar informații disponibile public și nu este provoacă daune semnificative siguranței naționale, potrivit sursei citate.

Ministerul a spus că baza de date disponibilă online este o listă a unui organism responsabil cu achizițiile pentru Armata poloneză.

„Vrem să subliniem că publicarea datelor nu înseamnă niciun pericol pentru securitatea statului sau pentru funcționarea forțelor armate ale Poloniei”, a spus ministerul într-un comunicat, adăugând că nu a existat o încălcare a securității sistemului informatic.

În concluziile preliminare, ministerul a dat vina pe neglijența unui angajat al inspectoratului responsabil de achiziții pentru scurgere.

Opoziţia a cerut însă demiterea ministrului Apărării din guvernul de dreapta.

Portalul de știri Onet.pl a spus că fișierele cu aproape 1,8 milioane de înregistrări care listează bunurile forțelor armate poloneze - de la notebook-uri la armament și avioane de luptă F-16 - au ajuns în sfera publică duminică. Sursa citată a precizat că sursa scurgerii ar putea fi la un inspectorat militar din Bydgoszcz, în centrul Poloniei, responsabil pentru aprovizionarea armatei.

Onet.pl a spus că, potrivit informațiilor sale, baza de date a fost încărcată de utilizatori din alte țări, inclusiv din China și Rusia.

Acesta a spus că baza de date arată o imagine a activelor pe care forțele armate ale Poloniei le aveau sau de care aveau nevoie în septembrie și starea echipamentului.

Un atac cibernetic masiv a avut loc în noaptea de joi spre vineri, 14 ianuarie, și în Ucraina. Acesta a vizat website-uri ale guvernului ucrainean. Site-urile Ministerului Afacerilor Externe, cabinetului de miniştri, politicii agrare, Consiliului de securitate şi apărare şi Ministerului Educaţiei au fost vizate. Agenţiile de informaţii americane nu exclud că Rusia ar putea opta "pentru fabricarea unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activităţi de sabotaj şi operaţiuni informaţionale, acuzând Ucraina că pregăteşte un atac iminent împotriva forţelor ruse din estul Ucrainei", a avertizat un oficial american.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com