Descoperire alarmantă în rândul adulților. Creștere cu 67% a unei boli grave la creier: Care sunt cauzele

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 02:00
12501 citiri
Descoperire alarmantă în rândul adulților. Creștere cu 67% a unei boli grave la creier: Care sunt cauzele
Numărul atacurilor vasculare cerebrale au crescut alarmant sub 55 de ani FOTO: Medical

O nouă cercetare a unui grup de oameni de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, publicată recent în revista JAMA și efectuată pe 94.000 de persoane a făcut o descoperire alarmantă: o creștere semnificativă a incidenței accidentului vascular cerebral la adulții sub 55 de ani, în ultimii 20 de ani.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o problemă majoră de sănătate care poate avea consecințe devastatoare asupra oamenilor. Se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, provocând moartea celulelor creierului și disfuncții în una sau mai multe părți ale creierului, potrivit News Medical.

Descoperirile acestui nou studiu, care a analizat rata noilor cazuri de accident vascular cerebral în Oxfordshire în ultimii 20 de ani, reflectă dovezile emergente că AVC-ul la vârste tinere este o problemă în creștere în țările cu venituri mari.

Veste uriașă de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Viziunea tradițională este că factorii de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, joacă un rol minor în accidentul vascular cerebral tânăr, dar studiile recente au început să contrazică acest punct de vedere.

Dr. Linxin Li de la Universitatea din Oxford a investigat rolul acestor factori de risc tratabili în accidentul vascular cerebral la adulții mai tineri. Cercetarea se concentrează pe mai multe tipuri de accident vascular cerebral, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale ischemice, cauzate de blocarea arterelor, „mini-accidentele vasculare cerebrale” (atacuri ischemice tranzitorii) și sângerări la nivelul creierului (hemoragie intracerebrală și hemoragie subarahnoidiană).

Ce meserii sunt mai expuse unui AVC?

Cercetătorii au explorat dacă incidența accidentului vascular cerebral la persoanele mai tinere și mai în vârstă s-a schimbat din 2002 până în 2018, bazându-se pe datele din The Oxford Vascular Study, care cuprinde 94.567 de persoane înregistrate la cabinetele de medicină generală din Oxfordshire.

Ei au descoperit că între 2002-2010 și 2010-2018, a existat o creștere cu 67% a incidenței accidentului vascular cerebral în rândul adulților mai tineri (sub 55 de ani) și o scădere cu 15% în rândul adulților în vârstă (55 de ani sau mai mult).

Descoperirea unei nave naziste lângă coastele Belgiei intrigă experții: Ce au găsit acolo după 80 de ani e otrăvitor VIDEO

În rândul tinerilor care au suferit un accident vascular cerebral, a existat o creștere semnificativă a proporției care ocupau ocupații mai calificate, în special pentru locuri de muncă profesionale sau manageriale.

Acest lucru ar putea arăta că printre cauzele creșterii AVC-urilor, la persoanele sub 55 de ani, sunt stresul la locul de muncă, activitatea fizică scăzută și orele lungi de lucru, fiecare dintre acestea fiind mai puternic asociată cu riscul de accident vascular cerebral decât cu atacul de cord.

Dr. Linxin Li de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Studiul nostru arată o creștere îngrijorătoare a cazurilor de accident vascular cerebral tineri în Oxfordshire, reflectând o imagine similară în alte țări cu venituri mari.

„Accidentul vascular cerebral la adulții tineri poate avea un impact uriaș, care apare adesea atunci când își întemeiază o familie sau au deja copii mici de îngrijit și încă nu au atins apogeul carierei lor. Consecințele economice, sociale și personale pot fi devastatoare. Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a crește înțelegerea cauzelor accidentului vascular cerebral la tinerețe și a celor mai bune modalități de a-l preveni”, a spus expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu 4 ani, a fost recuperat în România VIDEO
Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu 4 ani, a fost recuperat în România VIDEO
Un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat din galeria de artă a unei universităţi din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani, a fost recuperat în România, anunţă BBC. Tabloul...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#atac cerebral, #atacuri cerebrale, #atac vascular cerebral, #creier, #oxford, #studiu medical, #Universitatea Oxford , #stiri sanatate