Bilanțul victimelor atacului terorist din Iran a crescut la 91 de morți. Anunțul oficialilor de la Teheran după cel mai grav atentat din ultimele patru decenii

Sambata, 06 Ianuarie 2024, ora 13:58
1849 citiri
Bilanțul victimelor atacului terorist din Iran a crescut la 91 de morți. Anunțul oficialilor de la Teheran după cel mai grav atentat din ultimele patru decenii
Încă 2 răniți au murit în urma atacului terorist din Iran, de la mormântul generalului Qassem Soleimani. FOTO: Twitter.com

Cel puţin 91 de persoane au fost ucise în atentatul de miercuri în sudul Iranului, potrivit unui nou bilanţ al atacului revendicat de gruparea Statul Islamic (SI) furnizat după ce doi răniţi au murit, a anunţat sâmbătă presa oficială, citată de AFP.

Atentatul a fost comis în timpul unei ceremonii comemorative la Kerman, în apropiere de mormântul generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, ucis în ianuarie 2020 de un atac american în Irak.

„Bilanţul victimelor incidentului terorist a ajuns la 91 de morţi după ce două persoane, inclusiv un copil spitalizat la terapie intensivă, au cedat în urma rănilor”, a declarat un oficial medical local pentru agenţia de presă Irna.

Statul Islamic a revendicat atacul, afirmând că doi dintre membrii săi şi-au „activat centurile explozive” în mijlocul „unei mari adunări de apostaţi, în apropierea mormântului liderului lor”.

Ministerul iranian al Informaţiilor a precizat vineri că „unul dintre teroriştii kamikaze” era de naţionalitate tadjică, în timp ce identitatea celui de-al doilea nu a fost încă stabilită.

De asemenea, acesta a raportat arestarea a peste unsprezece suspecţi în şase provincii iraniene.

Funeraliile victimelor au avut loc sâmbătă la Kerman, cu participarea preşedintelui iranian Ebrahim Raďssi şi a şefului Gărzilor Revoluţionare, generalul Hossein Salami.

Atac terorist de o gravitate nemaivăzută în Iran din 1979

Qassem Soleimani, o figură-cheie a Republicii Islamice şi fost şef al Forţei Qods, braţul de operaţiuni externe al Iranului, este comemorat în ţara sa natală pentru rolul său în înfrângerea SI în Irakul vecin, precum şi în Siria.

Interceptările unor comunicaţii colectate de Statele Unite au confirmat că filiala Statului Islamic (ISIS) din Afganistan a efectuat cele două bombardamente din Iran care au ucis aproape 100 de persoane.

Atentatele de miercuri, cele mai grave de acest fel din Iran de la Revoluţia Islamică din 1979, s-au adăugat tensiunilor regionale legate de războiul Israel-Hamas din Gaza şi de atacurile grupului Houthi din Yemen, aliniat la Teheran, asupra transporturilor comerciale din Marea Roşie.

ISIS a revendicat joi atentatele, spunând că doi agenţi care purtau centuri explozive au organizat atacul în timpul unui serviciu memorial pentru Qassem Soleimani, un înalt comandant militar asasinat în Irak într-un atac american cu drone, în 2020.

Gruparea militantă musulmană sunnită nu a precizat însă că afiliatul său din Afganistan, cunoscut sub numele de ISIS-Khorasan (ISIS-K), este responsabil pentru atentatele din oraşul Kerman, din sud-estul Iranului.

Accident înfiorător, cu 14 morți și 31 de răniți, după ce un autobuz s-a răsturant. Șoferul a fugit
Accident înfiorător, cu 14 morți și 31 de răniți, după ce un autobuz s-a răsturant. Șoferul a fugit
Cel puţin 14 persoane au murit, iar alte 31 au fost rănite într-un accident rutier în Mexic, anunţă autorităţile, relatează AFP. Accidentul a avut loc în statul Mexico, la periferia...
Peste 100 de tornade au fost înregistrate în mai multe state americane. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața VIDEO
Peste 100 de tornade au fost înregistrate în mai multe state americane. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața VIDEO
Cel puţin cinci persoane au fost ucise de unele dintre numeroasele tornade care au măturat o parte din marele câmpii din centrul Statelor Unite, au anunţat duminică autorităţile locale,...
#atac bomba Iran, #atac terorist, #morti, #raniti, #Soleimani general ucis , #Iran