Astra Film Junior, program complex de educaţie prin film documentar, revine în calendarul Astra Film Festival

Sambata, 17 Septembrie 2022, ora 00:04
1681 citiri
Astra Film Junior, program complex de educaţie prin film documentar, revine în calendarul Astra Film Festival

Astra Film Junior, primul și cel mai complex program de educație prin cinema din România, revine la Sibiu în perioada 9-16 octombrie.

Gândit pentru trei categorii de vârstă (6+, 11+ şi 15+), programul educativ AF Junior include proiecţii cinematografice în săli de cinema şi full-dome cinema 360 (Astra Film New Media Full Dome), urmate de activităţi didactice în săli de clasă, concurs de benzi desenate şi un atelier de film.

Detalii despre programul Astra Film Festival, pe site-ul https://www.astrafilm.ro/program-2022.

Astra Film Junior prezintă o selecţie din ceea ce este mai bun pe piaţă la ora actuală în materie de filme documentare narative pentru copii şi adolescenţi.

„Totul va fi extraordinar, pentru că vă veți extinde orizonturile. Şi, prin programul Astra Film New Media Full Dome, veți vedea proiecții imersive, veți intra în contact cu noi tehnologii și vă veți familiariza cu un tip de cinema neobișnuit, în format 360 ̊, în care filmul înconjoară spectatorul”, le transmite tinerilor spectatori Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Organizatorii au pregătit pentru spectatorii din categoria 6+ povești de viață ale unor copii cu vârste apropiate de ale lor, copii care au ieșit din anonimat prin gândirea în afara tiparelor, dorința constantă de cunoaștere și perspicacitate. Yang, un băiat de 11 ani din China, face multe sacrificii pentru a învăța tot ceea ce înseamnă teatrul tradițional chinezesc (Regele-maimuţă, 2019). Aatos, Amine și Flo, trei prieteni nedespărțiți dintr-un cartier din Bruxelles, caută răspunsuri la întrebări de oameni mari (Aatos şi lumea, 2019). Azat și colegii săi, din Tartastan, au 12 ani şi, ca mici jurnalişti, se ocupă săptămânal de câte o misiune importantă (Azat şi Youtuberii din Tartastan, 2018). La rândul lor, Clara, Matei și prietenii lor pornesc într-o călătorie plină de aventuri și peripeții în Delta Dunării (Străjerii Deltei, 2022). Iar filmul #Pe net răspunde la câteva întrebări precum Ce este şi cum funcţionează net-ul?, Cine sunt troll-ii?, Dar influencerii?.

Spectatorii din categoria 11+ vor afla ce visează copiii din diferite colţuri ale lumii: Asho, din Iran, își dorește să devină actor renumit (Asho, 2019); Ayana, o fată din Kârgâzstan, ar vrea să fie pe primul loc la un sport exclusiv masculin (Ayana, 2019); Rehad, din Danemarca, vrea să devină crescător de porumbei („Băiatul cu păsările”, 2019), iar Julieta, o tânără din Olanda, inițiază o acțiune de ecologizare a oceanului, pe care îl consideră a doua ei casă („Julieta şi ţestoasele, într-o supă de plastic”, 2020).

Liceenii vor descoperi, în programul dedicat categoriei 15+, viața uneia dintre cele mai urmărite fete de 14 ani de pe Instagram („Gaşca de fete”, 2022), maturizarea artistică a unei cântăreţe norvegiene care abandonează şcoala pentru a deveni vedetă pop („Aurora”, 2019) sau modul în care imaginea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu este percepută de către adolescenții zilelor noastre („Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, 2021).

Prin filmele documentare selectate pentru ei, tinerii învață cum să reacționeze în fața prădătorilor sexuali din mediul online (În plasa prădătorilor sexuali, 2020) şi care sunt efectele răspândirii rapide a intelighenței artificiale - salvarea umanității sau, dimpotrivă, controlul total al acesteia („iHuman”, 2019).

Spectatorii tineri şi foarte tineri sunt chemaţi de asemenea, la proiecţiile imersive full-dome cinema 360 în Domul instalat în Piaţa Mare (Programul special Astra Film New Media Full Dome). Prin filmări spectaculoase, vor afla astfel că există şi alte surse de lumină în afară de Soare („Într-o călătorie cu lumina”, 2019), li se vor dezvălui mistere ale Universului cu ajutorul celui mai mare radiotelescop („Visând la stele”, 2021), şi vor urmări povestea mesajelor interstelare purtate către civilizaţii extraterestre de sondele spaţiale lansate în urmă cu 45 de ani („Voyager, o călătorie fără sfârşit”, 2019). Totodată, tinerii spectatori vor reface drumul prin Oceanul Pacific al căpitanului Cook („Navigatorii”, 2021), vor vedeam cum un compozitor de muzică electronică îşi găseşte inspiraţia în sunetul Oceanului Arctic (-22,7C, 2021) şi vor urmări cu sufletul la gură peripeţiile lui Shorty, Indigo şi Jake din „Legenda recifului fermecat” (2021), un film pentru toată familia, plin de umor şi imaginaţie.

„Avem o generație care consumă foarte mult conținut audiovizual, de la vârste fragede, dar căreia i se oferă prea puține ocazii de a reflecta asupra acestuia. Rolul programului Astra Film Junior tocmai acesta este: să le pună la dispoziţie uneltele necesare pentru formarea gândirii critice și pentru exersarea agilităţii de a înțelege conținutul audiovizual la care sunt expuși”, a mai spus Dumitru Budrala.

Astra Film Junior conţine şi un Atelier de film pentru liceeni, care urmărește atât exersarea capacității adolescenților de a înțelege un film documentar și procesul prin care se realizează acesta, cât și abilitatea de a vorbi în public. Nu va lipsi mult așteptata întâlnire cu benzile desenate - un instrument educațional creativ prin care copiii şi adolescenţii sunt chemaţi să analizeze și să interpreteze filmele vizionate şi să spună o poveste proprie prin intermediul benzilor desenate - exerciţiu de consolidare a deprinderii de a realiza o lucrare pe o temă dată.

La rândul lor, cadrele didactice şi consilierii educativi care îi vor însoţi pe copii la proiecţii beneficiază de trainingul „Profesia Educator”, în care află cum poate fi folosit cinemaul documentar în procesul educativ. Pentru ei va fi o proiecție specială: tulburătorul film documentar „De ce nu ai rămas pentru mine?” (regia Milou Gevers, 2020), care va fi însoțit de o prezentare și urmat de o discuție liberă despre ajutorul pe care îl putem oferi copiilor care trec prin momente dificile după pierderea unui părinte.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Astra Film Festival, #astra film junior, #film documentar, #AFF2022 , #Film