Descoperirea care a uimit experții din SUA: Tsunami gigantic de 4,5 de kilometri înălțime, propagat pe tot globul VIDEO

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 01:17
24799 citiri
Descoperirea care a uimit experții din SUA: Tsunami gigantic de 4,5 de kilometri înălțime, propagat pe tot globul VIDEO
Asteroidul care a lovit Pământul în Mexic a produs un tsunami gigantic FOTO: ABC Net

O echipă de oameni de știință condus de către Universitatea Michigan din Statele Unite, care a publicat un studiu în revista Advancing Earth and Space Science pe 4 octombrie 2022, a descoperit că impactul asteroidului ce a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani a fost unul devastator.

Astfel, evenimentul produs în peninsula Yucatan din Mexic a generat un tsunami gigantic de 4,5 kilometri înălțime, care s-a propagat în toată lumea, în doar 48 de ore.

Craterul denumit Chicxulub din Mexic este locul în care asteroidul cu un diametru de 14 kilometri a lovit planeta noastră, ducând la dispariția dinozaurilor. Coliziunea a creat un tsunami colosal global, care a devastat coastele din America de Nord și până în Australia și Noua Zeelandă, potrivit EurekAlert.

Cercetătorii au studiat sedimente antice din peste 100 de situri din întreaga lume, pentru a vedea cum au perturbat valurile uriașe rezultate în urma impactului asteroidului înregistrările geologice.

Descoperire revoluționară ce schimbă manualele de fizică și chimie: Un mister de 200 de ani descifrat VIDEO

”Acest tsunami a fost suficient de puternic pentru a perturba și eroda sedimentele din bazinele oceanice din jumătate de glob, lăsând fie un gol în înregistrările geologice, fie un amestec de sedimente mai vechi”, a spus Molly Range, de la Universitatea Michigan și autorul principal al studiului.

Când asteoridul a lovit peninsula Yucatan din Mexic, în Cretacicul târziu, dinozaurii erau încă în viață. Corpul spațial a ucis trei sferturi din viața de pe Pământ, printre supraviețuitori fiind strămoșii păsărilor și oamenilor moderni.

Echipa de cercetători a analizat straturile geologice asociate cu impactul asteroidului și cu consecințele imediate. Experții au modelat propagarea tsunami-ului gigantic în două etape: primul model a estimat undele imediate de la evenimentul de impact, iar al doilea a modelat modul în care acesta s-a propagat de la sursă la scară globală.

Oraș unic pe Pământ, fără mașini și poluare: Metropola verde nemaivăzută, un adevărat paradis VIDEO

Analiza a constatat că la aproximativ 2,5 minute de la impactul asteroidului, un zid de apă, un val gigantic de 4,5 kilometri înălțime a fost împins din locul dezastrului. La 10 minute după impact, tsunami a ajuns la 220 de kilometri, având înălțimea de 1,5 kilometri.

La o oră după impact, tsunami-ul se răspândise în afara Golfului Mexic și Atlanticului de Nord. După 4 ore, valurile trecuseră prin Calea maritimă a Americii Centrale și în Oceanul Pacific.

La 24 de ore, tsunami-ul a traversat cea mai mare parte a Pacificului și a Atlanticului și a intrat în Oceanul Indian, de ambele părți. La 48 de ore după impact, valurile ajunseseră pe toate coastele din întreaga lume.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#asteroid, #asteroid impact pamant, #crater impact asteroid Pamant, #Mexic, #yucatan caraibe oceanul atlantic , #descoperire