Astenia de primăvară! Cum te afectează și ce trebuie să faci pentru a scăpa de ea

Vineri, 08 Martie 2024, ora 15:00
2051 citiri
Astenia de primăvară! Cum te afectează și ce trebuie să faci pentru a scăpa de ea
astenie primavara FOTO: freepik.com

Odată cu venirea lunii martie multe persoane se confruntă cu astenia de primăvara. Această tulburare cunoscută și ca letargie de primăvara afectează o mare parte din populație. Oamenii încep să se simtă obosiți fără motiv, deprimați, iar lipsa de concentrare dispare. Iată ce trebuie să știi despre astenia de primăvară și ce trebuie să faci pentru a trece cu bine peste această perioadă.

Ce este astenia de primăvară?

Astenia de primăvară poate fi ușor confundată cu depresia. Aceasta este descrisa ca o tulburare sezonieră. În general astenia de primăvara durează de la aproximativ două-trei săptămâni, iar în unele cazuri poate tine până la o lună. Aceasta debutează în general în luna martie, când temperaturile încep să crească iar zilele se măresc. Intensitatea simptomelor poate diferi de la o persoană la alta, acestea fiind împărțite în trei categorii: simptome de scurtă durată, cronice sau intermitente, fiecare dintre acestea având multiple variațiuni de la o persoană la alta.

Astenia de primăvara – cauze

De-a lungul anilor s-au făcut numeroase cercetări privind cauzele apariției asteniei de primăvară. Printre explicațiile găsite până în prezent se numără:

  • instabilitatea hormonală – în fiecare primăvara, odată cu lungirea zilelor, suntem supuși din ce în ce mai mult timp la lumină. În acest timp organismul produce mai multă melatonină, un hormon responsabil cu starea de somnolență. Din această cauză multe persoane se confruntă cu stări de somnolență chiar dacă se odihnesc suficient.
  • mai puține endorfine – endorfinele, cunoscute și ca hormonul fericirii, provoacă o stare se calm și bunăstare. Când nivelul acestora scade apar stările depresive. Acestea sunt scăzute la începutul primăverii deoarece multe persoane reduc activitățile fizice în sezonul rece, dar și din cauza temperaturilor negative din timpul iernii.
  • alergii – alergiile la polen, mucegai sau acarienii de praf, care sunt mult mai numeroase în sezonul de primăvară, pot duce la instalarea asteniei de primăvară. Acest lucru se întâmplă doar în cazul persoanelor care suferă e alergii sezoniere.
  • stres – expunerea îndelungată la stres intensifică adesea problemele medicale, iar astenia de primăvară nu face excepție.

Astenia de primăvară – simptome

Printre principalele simptome ale asteniei de primăvară se numără:

  • oboseală;
  • iritabilitate;
  • stări de amețeală;
  • dureri de cap;
  • stări depresive;
  • sensibilitate la schimbările climatice;
  • apetit scăzut;
  • probleme digestive;
  • probleme cu somul (insomnii, somn agitat, etc);
  • dificultăți de concentrare;
  • apatie;
  • dureri musculare;
  • tensiune arterială scăzută;
  • epuizare fizică și psihică;
  • griji și temeri nejustificate;
  • atacuri de panică.

Astenia de primăvară – cum să treci ușor peste această perioadă

Poți trece mai ușor peste perioadele în care se instalează astenia de primăvară apelând la câteva trucuri simple, precum și la schimbarea stilului de viață. Iată ce ar trebui să faci în această perioadă pentru a reduce simptomele asteniei și a te bucura de vremea de afară:

1. Mănâncă sănătos

Alimentația este primul pas către o stare de bine. Profită de venirea sezonului cald și include în alimentația ta cât mai multe legume și fructe care sunt bogate în vitamine. Renunță la alimentele procesate, la cele pline de zahăr, precum și la sucurile carbogazoase. Consumă în schimb mai mult pește, în special somon și păstrăv, care sunt bogați în Omega-3. La micul dejun consumă iaurt, fulgi de ovăz și fructe, deoarece te vor umple de energie.

2. Fă mai multă mișcare

Dacă ai renunțat la abonamentul la sală în timpul iernii, primăvara este un moment bun să-l reînnoiești și să-ți reiei antrenamentele. Iar dacă nu ai avut până acum un abonament este momentul perfect să ți-l faci pe primul. O alternativă ar fi să nu mai folosești liftul și să urci pe scări, să mergi mai mult pe jos sau să dansezi (chiar dacă faci asta în casă, când nu te vede nimeni).

3. Gândește pozitiv

Oricât de obosit ai fi încearcă să gândești pozitiv. Elimină gândurile negative și concentrează-te spre cele pozitive. Îți vor da o stare de bine, de confort și încredere, ducând la diminuarea simptomelor asteniei de primăvară.

4. Învață să te relaxezi

Creează-ți o rutină de relaxare. În fiecare seară, timp de 10 minute, alungă toate gândurile negative, uită de momentele tensionate și de perioadele dificile și relaxează-te total. Poți apela la sesiuni de meditație, pe care le poți face acasă. Pe YouTube găsești muzică de relaxare precum și tutoriale care te vor ajuta să deprinzi aceasta artă. Mai ai nevoie doar de câteva lumânări și multă liniște în jur.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#astenie primavara, #astenie, #simptome, #tratament , #tratament