Prima reacție din partea ASPA în cazul femeii sfâșiate de maidanezi: ”Am derulat zeci de acţiuni în acea zonă. Capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul”

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 14:55
3507 citiri
Prima reacție din partea ASPA în cazul femeii sfâșiate de maidanezi: ”Am derulat zeci de acţiuni în acea zonă. Capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul”
ASPA susține că a capturat câini din zona Lacul Morii FOTO Facebook/ ASPA

Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Cătălina Trănescu a declarat, după ce o femeie a fost omorâtă de o haină de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din Capitală, că ASPA a ridicat peste 120 de câini din luna aprilie a anului 2022, când victima făcuse sesizare după ce fusese atacată în aceeaşi zonă anul trecut, şi până în prezent.

„Capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm să luăm măsuri pentru a preveni astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a mai spus ea, precizând că este necesară implicarea şi sprijinul altor instituţii, precum poliţia locală, poliţia naţională.

„E o zonă cunoscută ca fiind o zonă cu câini fără stăpân. De la momentul respectiv (de anul trecut de când femeia fusese atacată în aceeaşi zonă – n.r.) şi până în prezent ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă. Am ridicat peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut de la incidentul de atunci până acum. Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece nu e doar problema ASPA. Am spus şi repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm să luăm măsuri pentru a preveni astfel de incidente”, a afirmat, sâmbătă, Cătălina Trănescu.

Chestionată la ce instituţii se referă şi ce măsuri pot fi luate, purtătoarea de cuvânt a ASPA a răspuns: „Departe de mine de a face in ping pong între instituţii, însă sunt lucruri reale care ţin de competenţele şi atribuţiile fiecărei instituţii”.

„ASPA e responsabilă în a gestiona. Ar trebui să avem sprijinul Poliţie Locale, Poliţie Naţionale care au atribuţii să verifice aceşti câini, proprietarii de câini, dacă sunt microcipaţi, sterilizaţi şi ţinuţi în locuri în care să nu aibă acces să iasă pe locul public. S-au agravat problemele cu proprietăţile private. Sunt proprităţi private care nu sunt îngrădite corespunzător. Ei ies din curţi cum şi când vor. Ei sunt nesterilizaţi şi se înmulţesc. Odată ridicaţi câinii de ASPA sunt duşi în unul din cele trei centre, sunt microcipaţi, sterilizaţi, vaccinaţi şi promovaţi spre adopţie. Dacă ar ieşi de acolo ar fi o trasabilitate. Aceştia sunt câini care nu sunt microcipaţi, sunt abandonaţi”, a mai explicat Trănescu.

Poliţiştii au fost sesizaţi, sâmbătă printr-un apel la 112, de faptul că o femeie care alerga în zona Lacului Morii, din Sectorul 6, ar fi fost muşcată de câini, a transmis Poliţia Capitalei. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul. Femeia, care are 43 de ani, ar fi fost atacată în aceeaşi zonă şi anul trecut, moment în care Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a anunţat că a ridicat mai mulţi câini, precizând însă că existau şi animale aflate pe proprietăţi private, dar neîmprejmuite corespunzător.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei Sector 6 au precizat că terenul respectiv pe care a fost atacată femeia este unul privat şi ar fi aparţinut CAP, iar împroprietăririle ar fi fost făcute de autorităţile din Chiajna.

„Primăriile de sector nu au atribuţii pe partea de ecarisaj, singura instituţie abilitată să monitorizeze şi să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureştiului este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”, mai arată Primăria Sector 6.

Totodată, primăria de sector mai spune că Poliţia Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existenţa câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#ASPA maidanezi, #femeie omorata caini, #Lacul Morii , #eveniment