Haos și panică pe piața RCA. „Service-urile refuză să mai preia dosarele Euroins. Nu exclud să apară și alte firme cu probleme”

Luni, 27 Martie 2023, ora 21:44
4474 citiri
Haos și panică pe piața RCA. „Service-urile refuză să mai preia dosarele Euroins. Nu exclud să apară și alte firme cu probleme”
Noua criză de pe piața asigurărilor se adâncește în România FOTO Pixabay

Noua criză de pe piața asigurărilor se adâncește în România. În timp ce clienții se plâng de prețurile ridicate și că service-urile auto nu mai primesc mașini asigurate la Euroins, autoritățile vorbesc despre plafonarea prețurilor.

Guvernul ar trebui să aprobe săptămâna aceasta proiectul de hotărâre privind plafonarea preţurilor poliţelor RCA, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va armoniza proiectul de act normativ în concordanţă cu observaţiile primite în urma punerii în transparenţă publică.

În plus, după ieșirea din piață a companiei de asigurări Euroins s-a vorbit despre înființării unei firme de asigurări de stat prin CEC Bank.

Consultantul fiscal Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ultimele schimbări de pe piața asigurărilor.

„Piaţa RCA e precum un bolnav cu dureri la picior (Euroins) despre care medicii (ASF) nu ştiu cum să-l trateze.

În loc să îi facă investigații detaliate, să-i facă o radiografie, să îi prescrie un tratament care să-l pună pe picioare (capitalizarea companiei, reasigurare etc.), medicii de la ASF au preferat să-i taie piciorul (să trimită Euroins în insolvență) și să-i prescrie un tratament pe bază de algocalmine (plafonări) în speranța că îi va trece febra (scumpirilor) și va reveni pe picioare.

Cu un picior tăiat (Euroins era cea mai mare companie din piață), îmi e teamă că piața e greu să își mai revină, mai cu seamă cu un alt jucător major a anunțat deja că dacă se va insista cu tratamentul anti-termic (plafonări), vor ieşi din piața românească. Altfel spus, piața RCA și așa schioapătă, ar putea rămâne infirmă, iar distanța până la certificatul de deces s-ar reduce pe zi ce trece”, este de părere Adrian Negrescu.

Expertul fiscal spune că se văd deja efectele după colapsul Euroins. În primul rând, service-urile auto nu mai acceptă clienții aceste companii.

„E o explicație plastică dar care vine să sugereze modul cel puţin discutabil în care s-au luat deciziile de către ASF. Efectele le anticipam și au început deja să apară. Service-urile nu mai vor să preia dosarele Euroins, Fondul de Garantare gâfâie pe zi ce trece, nereușind să finalizeze nici dosarele de la precedentele falimente, ce să mai vorbim de Euroins.

Fără bani, fără perspective și cu un mecanism birocratic înfiorător, FGA va amplifica și mai mult criza din piață și nu exclud ca, în următoarele luni să vedem și alte firme de asigurări cu probleme. Asta dincolo de service-urile auto care vor intra în blocaj, riscând falimentul, pentru că își primesc banii de la FGA cu întârzieri de luni bune”, a declarat specialistul.

Adrian Negrescu este de părere că plafonarea prețurilor, despre care s-a discutat că ar fi o soluție, nu va face „decât să aplifice criza”.

„În prezent, ca să vă faceți o idee, sunt în derulare dosare de despăgubire din luna ianuarie 2022. Plafonarea este cea mai proastă soluţie pentru că nu ar face altceva decât să amplifice criza din piaţă.

Să îngheţi tarifele de service, costurile operaţionale în plină perioada de inflaţie înseamnă să condamni la faliment firmele de asigurări şi service-urile.

În plus, plafonarea tarifelor RCA încălca legislaţia europeană şi noi am mai avut un proces de infringement pe această temă cu Comisia Europeană.

Noi am mai plafonat tarifele RCA în 2016 şi, dincolo de procesul cu UE, ne-am trezit după ridicarea plafonării cu o explozie a preţurilor poliţelor de asigurare.

Nu înţeleg de ce nu învăţăm din greşelile trecutului şi mergem pe acelaşi drum păgubos”, spune Adrian Negrescu.

CEC și asigurările

Expertul a comentat și decizia CEC de a intra pe piața de asigurări, după ultimul faliment din domeniu. CEC Bank are termen o lună să se autorizeze pentru a intra pe piața asigurărilor.

„Decizia privind intrarea CEC în afacerea RCA este cel puţin discutabilă, în condiţiile în care această bancă nu are finanțarea, planul de afaceri și echipa care să pună în practică o astfel de firmă gigant care să preia, în teorie, locul lăsat de Euroins, să gestioneze peste 2,5 milioane de polițe.

E o aventură economică care se va încheia prost. Statul a dovedit în nenumărate rânduri că e un administrator prost, iar sutele de firme de stat aflate pe pierderi sunt cel mai bun exemplu.

Dacă CEC va intra în piața asigurărilor și va veni cu preţuri mici, sub costul logistic, nu este exclus să asistăm la o nouă gaură neagră în banii publici pentru că nu cred că ASF-ul va avea tupeul de a închide o firmă a statului român”, a declarat Adrian Negrescu.

Plafonare

Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras proiectul privind preţurile poliţelor RCA pentru a realiza o analiză a observaţiilor apărute, însă, urmează să vină cu un nou proiect.

"Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii", a declarat Daniel Apostol.

Brokerii de asigurări au vineri anunţat că se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuţiei de asigurări, a consumatorilor şi, totodată, asupra tuturor participanţilor la traficul rutier.

Reacția patronatelor din asigurări

Patronatul Industriei Asigurărilor din România şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) solicită de urgenţă o dezbatere cu toţi factorii responsabili la nivel guvernamental şi al pieţei asigurărilor, pentru identificarea celor mai bune soluţii în ceea ce priveşte asigurările RCA, conform unui comunicat.

Cele două organizaţii îşi exprimă îngrijorarea pentru consecinţele economice ce vor fi generate prin adoptarea unei măsuri riscante ca plafonarea sau îngheţarea tarifelor în domeniul asigurărilor şi solicită respectarea pârghiilor legale, realizarea unor studii de impact înainte de adoptarea unor acte normative referitoare la legislaţia RCA şi realizarea de consultări cu partenerii de dialog social pentru identificarea de soluţii in spiritul sustenabilităţii pe termen lung.

"Atât PIAR, cât şi FSAB, având un rol bine definit în gestionarea problematicii socio-economice, poartă împreună responsabilitatea de a contribui la crearea şi consolidarea unui mediu de lucru sigur, stabil, corect şi armonios pentru toţi cei aproximativ 9000 de angajaţi. În contextul în care industria asigurărilor se implică activ în dezvoltarea de produse şi servicii de calitate pentru consumatori, generând locuri de muncă prospere, stabilitatea acesteia este extrem de importantă pentru buna sa funcţionare. Garanţia unui mediu de lucru adecvat le permite companiilor şi salariaţilor să prospere, generează o mai bună cooperare şi conduce la creşterea satisfacţiei lor şi a clienţilor. Astfel, industria depune mari eforturi ca să atragă tineri, într-un domeniu hiper-reglementat şi, în aparenţă, neatractiv şi provocator. Pentru a investi şi progresa, pentru a susţine planuri de business pe termen lung, pentru a susţine salariaţii în mod real în planurile lor de viaţă şi clienţii în gestionarea adecvată a riscurilor într-o lume volatilă, într-o permanentă schimbare, este nevoie de predictibilitate. Cadrul normativ care reglementează viaţa companiilor, atât din punct de vedere al afacerilor, cât şi din punct de vedere al susţinerii salariaţilor, în primul rând în beneficiul şi pentru protecţia consumatorilor este imperios necesar să fie unul stabil, cu reglementări clare şi favorabile tuturor părţilor implicate", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii patronatului şi ai sindicatelor subliniază că, pentru ca o piaţă să fie capabilă să satisfacă nevoile tuturor la un nivel optim şi corect, este în primul rând necesar ca decidenţii politici să conştientizeze funcţionarea pieţei respective, luând în calcul toate elementele care o pot susţine sau care o pot destabiliza.

"Este nevoie deci de dialog înaintea oricărei decizii care poate avea un impact major pentru toţi actorii din piaţă şi clienţii pe care îi deservesc", susţin ei.

În ciuda provocărilor şi a unui context economic extrem de dificil şi instabil, atât PIAR, cât şi FSAB consideră că industria a depus eforturi reale pentru a depăşi obstacolele şi a menţine salariaţii motivaţi, pentru a genera plus valoare pentru clienţi şi pentru a-i proteja pe cei prejudiciaţi în accidente de autovehicule.

"Eforturile celor două entităţi sunt unele susţinute şi pun în slujba oamenilor dialogul social, pentru o dezvoltare sustenabilă, în condiţiile în care multe dintre acţiunile concretizate împreună sunt unice la nivel european: încheierea unui acord privind munca de la distanţă, semnarea unor declaraţii de principii referitoare la sustenabilitate, diversitate, non-discriminarea, incluziunea şi egalitatea de şanse la locul de muncă. Eforturile nu sunt însă suficiente fără o înţelegere din partea autorităţilor a pieţei asigurărilor, în special cea a pieţei RCA şi a consecinţelor grave ale dumping-ului practicat constant în ultimii 10 ani, care au condus la falimente majore, ale căror costuri sunt suportate într-un final de asigurătorii RCA rămaşi în piaţă, în special prin plata de contribuţii majorate la FGA şi BAAR", se mai arată în comunicat.

PIAR şi FSAB susţin necesitatea unor măsuri care să contribuie la o mai bună reglare a pieţei, însă reiterează importanţa implementării unor soluţii care să nu conducă la situaţia în care asigurătorii să renunţe la vânzarea de asigurări RCA, să ajungă la disponibilizări masive de personal sau, şi mai grav, la noi falimente, ca urmare a obligării companiilor la practicarea unor tarife prin care nu pot fi acoperite costurile.

"În aceste condiţii, pentru raţiunile expuse mai sus, PIAR şi FSAB solicită de urgenţă o dezbatere cu toţi factorii responsabili la nivel guvernamental şi al pieţei asigurărilor, în vederea identificării celor mai bune soluţii în scopul generării de stabilitate, încredere şi siguranţă, cu beneficii pe termen lung pentru toate părţile implicate şi pentru întreaga societate", se precizează în comunicat.

Patronatul Industriei Asigurărilor din România - PIAR este o organizaţie patronală, constituită în anul 2020, în baza Legii 62/2011 a dialogului social. Patronatul a fost înfiinţat la iniţiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurari, UNIQA Asigurări de viaţă şi PAID, iar în prezent numără 5 membri, prin alăturarea ulterioară a BRD Asigurări de Viaţă. Principalele obiective ale PIAR sunt reprezentarea industriei de asigurări în dialogul public, iniţierea de soluţii privind îmbunătăţirea legislaţiei în vigoare pe piaţa muncii din România, precum şi promovarea de bune practici în domeniu.

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) este o organizaţie sindicală înfiinţată în anul 2002, cu scopul de a realiza o reprezentativitate reală a sindicatelor la nivelul sectoarelor Asigurări şi Bănci din România, privind promovarea intereselor profesionale economice şi sociale ale membrilor de sindicat. Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate "Activităţi financiare, bancare şi de asigurări".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#asigurari, #asigurari RCA, #plafonare preturi asigurari, #adrian negrescu , #stiri economice