Asigurarea trotinetelor şi a bicicletelor electrice devine obligatorie în România EXCLUSIV

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 19:09
13659 citiri
Asigurarea trotinetelor şi a bicicletelor electrice devine obligatorie în România EXCLUSIV
Bicicletele electrice vor trebui, de asemenea, să aibă polițe de asigurare FOTO Hepta

În România, va fi impusă prin legislaţie obligația de asigurare și de acoperire a daunelor produse de trotinetele electrice şi de bicicletele electrice.

În plus, va fi reglementată acoperirea daunelor produse de remorci.

Autorităţile trebuie să transpună în legislaţia naţională prevederile Directivei 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Întâi se modifică legislaţia primară, iar schimbările sunt aprobate în Parlament, iar apoi ASF va trebui să elaboreze normele de aplicare a noii legi cu respectivele modificări. Practic, va fi o modificată legislaţia primară care guvernează piaţa RCA. Nu a fost încă stabilită data la care aceste modificări vor intra în vigoare.

Ziare.com a stat de vorbă în acest sens cu Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului Asigurări, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a detaliat ce schimbări vor urma în sectorul de asigurări.

"În ceea ce privește piața RCA și atribuțiile de reglementare ale ASF, anul 2022 este un an de tranziție, an în care instituția noastră va fi implicată în transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi. Această nouă directivă apărută la sfârșitul anului trecut aduce o serie de modificări asupra cadrului general european ce privește asigurarea RCA, prevederile acesteia făcând obiectul discuțiilor purtate de Comisia Europeană cu reprezentanții statelor membre prin intermediul Consiliului și Parlamentului European, începând cu anul 2018", a declarat pentru Ziare.com reprezentantul ASF.

Noutățile aduse de această noua directivă sunt în principal cele legate de:

1. Modificarea domeniului de aplicare a directivei

Se are în vedere codificarea mai multor hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, în special cele pronunțate în cauzele Vnuk, Andrade și Torreiro, hotărâri care au clarificat domeniul de aplicare a directivei cât și acoperirea evoluției tehnologice.

"Aceste modificări au un impact semnificativ asupra impunerii obligației de asigurare și obligației de acoperire a daunelor produse de vehicule cum ar fi: anumite tipuri de trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule care, pe baza anumitor date tehnice, intră în domeniul de aplicare al legislației europene și pentru care va fi necesară impunerea obligației de asigurare și în România", spune Valentin Ionescu.

2. Acoperirea daunelor în cazul intrării în faliment a unui asigurător RCA

Conform directivei, în fiecare stat membru trebuie să fie înființate organisme de despăgubire care să suporte costurile generate ca urmare a accidentelor cauzate de vehicule neasigurate sau neidentificate. Cu toate acestea, în prezent, nu există înființate la nivelul tuturor statelor membre organisme care au obligația de a suporta costurile ocazionate de cererile de despăgubire atunci când asigurătorul auto al părții răspunzătoare de accident este insolvabil.

Acest lucru înseamnă că, în cazul în care legislația națională a statelor membre nu ar prevedea existența unui sistem specific de protecție, victimele accidentelor cauzate de un vehicul asigurat la un asigurător insolvabil pot rămâne fără despăgubire.

Aceste aspecte sunt deosebit de importante atunci când asigurătorul insolvabil oferă asigurare transfrontalieră prin intermediul liberei prestări a serviciilor.

3. Uniformizarea sumelor minime asigurate

Articolul 9 din directivă stabilește sumele minime obligatorii asigurate până la care trebuie să se acorde despăgubire în temeiul unei polițe de asigurare de răspundere civilă auto.

Aceste sume minime asigură faptul că există un nivel suficient de protecție minimă a victimelor accidentelor auto în întreaga UE în caz de vătămare corporală și pagube materiale, indiferent de categoria de vehicul.

"Cu toate acestea, deși directiva urmărește să stabilească sume minime asigurate egale în toate statele membre ale UE, în prezent mai multe state membre fac obiectul unor sume minime mai mici decât valorile mai mari prevăzute în directivă. Aceasta ca urmare a perioadelor de tranziție care au permis unor state membre să amâne aplicarea integrală a sumelor minime. Din cauza datelor de referință diferite ale diferitelor state membre pentru recalcularea periodică a sumelor minime, există un decalaj între statele membre care au beneficiat de perioade de tranziție și restul statelor membre", adaugă el.

4. Istoricul daunelor

Pentru a facilita trecerea la un nou furnizor de asigurări, actuala directivă prevede că statele membre trebuie să se asigure că deținătorul de poliță are dreptul de a solicita o atestare privind istoricul daunelor din ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, până la momentul de față nu există nicio cerință pentru ca statele membre să impună asigurătorilor să ia în considerare astfel de atestări în momentul calculării primelor mai ales atunci când asiguratul își mută reședința într-un alt stat membru decât statul membru în care a avut reședința până la momentul respectiv.

5. Reglementarea acoperirii daunelor produse de remorci.

Sunt reglementate la nivel european situațiile în care sunt acoperite daunele produse de remorci având în vedere faptul că există anumite diferențe între legislațiile naționale ale statelor membre cu privire la înmatricularea și admiterea în circulație a acestora.

6. O serie de noi prevederi ce pot permite statelor membre să implementeze atunci când doresc:

- un sistem de control al obligației de asigurare. Aceasta în condițiile în care anumite evoluții tehnologice noi (tehnologia de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare) permit efectuarea de controale fără obstrucționarea vehiculelor și nu împiedică libera circulație a persoanelor și a vehiculelor. Prin urmare, se are în vedere permiterea verificării asigurării vehiculelor, în condițiile în care controalele fac parte dintr-un sistem general de controale pe teritoriul național, nu sunt discriminatorii, nu necesită oprirea vehiculului și sunt necesare și proporționale pentru atingerea scopului urmărit;

- un instrument de comparare a primelor de asigurare;

- excepții de la obligația de asigurare pentru anumite vehicule ce intră în domeniul de aplicare al directivei, însă această măsură este legată de obligația statului membru de a notifica Comisia Europeană de această măsură și de a crea mecanisme pe baza cărora sunt suportate doate daunele produse de către astfel de vehicule.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#asigurari, #asf, #trotinete electrice, #asigurare biciclete electrice, #asigurare trotineta , #asigurari