Plafonarea tarifelor la RCA, criticată de societățile de asigurări. Cum ar trebui statul român să încurajeze prețurile mai mici

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 15:42
1706 citiri
Plafonarea tarifelor la RCA, criticată de societățile de asigurări. Cum ar trebui statul român să încurajeze prețurile mai mici
În urmă cu peste 15 ani, pe piaţa RCA din România erau prezente peste 15 companii de profil, în timp ce la finele anului 2022 erau activi doar 9 jucători. FOTO Pixabay.com

Plafonarea tarifelor poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie contribuie la restrângerea concurenţei şi întârzie intrarea de noi jucători în această piaţă, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

O astfel de iniţiativă, pe lângă faptul că va contribui şi mai mult la restrângerea concurenţei, nu este necesară, oportună şi nu se justifică pentru piaţa asigurărilor din România. Tarifele RCA sunt plafonate de peste 9 luni şi considerăm că piaţa de profil a reuşit să absoarbă şocul provocat de retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins România, au declarat cei de la UNSICAR.

„Problema fundamentală a pieţei locale de asigurări RCA este numărul redus de jucători de profil şi, implicit, concurenţa insuficientă pe acest segment de piaţă, situaţie evidenţiată şi de raportul anual ASF privind industria asigurărilor în anul 2022, în care se menţionează că primele trei societăţi pe piaţa RCA aveau o cotă cumulată de 72%", a declarat preşedintele UNSICAR, Dorel Duţă.

ASF ar trebui să încurajeze concurența pe piața de asigurări auto

Conform sursei citate, efectele negative ale adoptării HG nr 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime au fost resimţite din plin de către întreaga piaţă de asigurări, în general, şi de către piaţa de distribuţie de asigurări, în special, aceştia din urmă suferind pierderi financiare importante.

Reprezentanţii UNSICAR consideră că viitoarea conducere ASF ar trebui să aibă în vedere şi să pună în aplicare măsuri care să urmărească şi să favorizeze intrarea de noi jucători serioşi pe segmentul asigurărilor RCA şi nu numai. Stabilitatea şi predictibilitatea acestei pieţe sunt cele mai importante elemente pe care un potenţial nou jucător le va avea în vedere atunci când va lua decizia de a intra într-o piaţă nouă.

„O posibilă măsură ar fi simplificarea procedurilor de autorizare şi reducerea la cel mult şase luni a duratei procesului de autorizare pentru companiile interesate să investească în piaţa de asigurări din România", a adăugat preşedintele UNSICAR.

De asemenea, ASF, alături de ceilalţi participanţi la această piaţă, ar putea să iniţieze misiuni de promovare a industriei asigurărilor din România în rândul mediului de afaceri naţional, cât şi în rândul companiilor internaţionale.

Piața RCA în România

„Există potenţial şi argumente solide în direcţia atragerii de noi investiţii în piaţa de asigurări din România, şi anume existenţa unei resurse umane foarte bine calificate, nivelul de tehnologizare peste media europeană a industriei de profil şi costurile de operare mai mici, precum şi nivelul redus al viitoarelor investiţii în distribuţie, în condiţiile în care piaţa de brokeraj este matură şi foarte bine reprezentată în teritoriu. Societăţile de brokeraj au intermediat în anul 2022 aproape 76% din volumul primelor subscrise de asigurători", susţine preşedintele UNSICAR.

Potrivit acestuia, în urmă cu peste 15 ani, pe piaţa RCA din România erau prezente peste 15 companii de profil, în timp ce la finele anului 2022 erau activi doar 9 jucători, dintre care doi sunt din afara ţării.

Reducerea numărului de ofertanţi a diminuat dispersia riscurilor preluate în asigurare de către companiile de profil, cu impact asupra tarifelor RCA", a mai spus Dorel Duţă.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), organizaţie înfiinţată în anul 2000, reprezintă 76 de companii din domeniile: brokeraj de asigurare, regularizare daune şi pregătire profesională. Cota membrilor UNSICAR totalizează peste 60% din piaţa de brokeraj de asigurare.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#asigurari auto, #asigurari auto obligatorii, #RCA, #plafonare RCA, #piata asigurarilor, #piata asigurari Romania , #masini