Limitele minime de despăgubire pentru polițele RCA vor fi majorate. Care sunt cifrele și care sunt schimbările noii directive europene

Vineri, 31 Decembrie 2021, ora 03:35
3789 citiri
Limitele minime de despăgubire pentru polițele RCA vor fi majorate. Care sunt cifrele și care sunt schimbările noii directive europene
Aplicaţiile de preţuri vor permite oricărei persoane interesate să compare gratuit tarifele şi acoperirea poliţelor RCA oferite de asigurătorii autorizaţi FOTO Pixabay.com

Limitele minime de despăgubire pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, adică asigurarea RCA, vor fi majorate, potrivit unei directive europene recente.

Actul normativ vine cu noutăți legate de asigurările RCA, toate urmând să fie transpuse în legislația României până în decembrie 2023.

Directiva europeană 2.118/2021, apărută în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie pusă în aplicare la nivelul UE, ceea ce se va întâmpla și în România, prin lege sau ordonanță, până în data de 23 decembrie 2023, conform avocatnet.ro.

Astfel, documentul aduce mai multe schimbări în cadrul legal al asigurărilor RCA, printre care:

Articolul 9 arată că limitele minime vor fi majorate pentru despăgubirile în caz de accident. Mai precis, pentru vătămările corporale se va stabili o limită minimă de 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau de 6,45 milioane de euro per accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).

Totodată, pentru daunele materiale se va stabili o limită minimă de 1,3 milioane de euro per accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).

"La fiecare cinci ani, începând cu data de 22 decembrie 2021, Comisia revizuiește sumele menționate la alineatul (1) în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) stabilit în temeiul Regulamentului (UE) 2016/792 al Parlamentului European și al Consiliului ( *3)", mai arată documentul.

În România, momentan, se aplică următoarele limite minime: pentru vătămări corporale și decese, suma de 6,07 milioane de euro per accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate) iar pentru prejudicii materiale, suma de 1,22 milioane de euro per accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).

"Vor putea să apară comparatoare de prețuri pentru polițele RCA, care să fie certificate de autorități. Mai precis, directiva dispune că fiecare stat membru din UE va putea să certifice asemenea comparatoare.

Aplicațiile vor permite oricărei persoane interesate să compare gratuit tarifele și acoperirea polițelor RCA oferite de asigurătorii autorizați. Aplicațiile respective vor trebui să fie independente de asigurători, dar vor funcționa cu informațiile puse la dispoziție de asigurători.

Se vor putea cere daune direct în statul de reședință al păgubitului, atunci când asigurătorul e în insolvență și e stabilit în alt stat UE. Cu alte cuvinte, cel păgubit în România, de exemplu, va putea cere despăgubiri la autoritățile române atunci când asigurătorul celui care a provocat accidentul este în alt stat din UE și e în insolvență.

Ulterior, autoritățile de la noi vor cere sumele plătite păgubitului de la autoritățile statului în care este asigurătorul aflat în insolvență.

Totodată, se vor introduce reguli asemănătoare și pentru situația în care accidentul se produce în alt stat decât statul de reședință al păgubitului. Acestea vor fi mecanisme noi de despăgubire, pentru care vor fi necesare acorduri la nivelul UE.

Polița RCA va putea fi obligatorie și pentru alte vehicule motorizate. O altă prevedere interesantă din actul normativ european este cea care va permite statelor membre din UE să instituie obligativitatea poliței RCA pentru vehicule motorizate care acum nu sunt obligate să aibă poliță RCA.

Autoritățile europene nu indică în mod expres la ce fel de vehicule se referă, astfel că statele vor avea o marjă largă de apreciere.

Asigurarea RCA se păstrează opțională pentru evenimentele sportive, dar va trebui să existe alt tip de asigurare. Se introduce o excepție de la obligația de a avea poliță RCA în cazul vehiculelor folosite la evenimente sportive (raliuri, de exemplu).

În aceste cazuri, este necesar să existe un instrument alternativ de asigurare. Conform legislației noastre, pentru evenimentele sportive se pot face, opțional, asigurări facultative", potrivit avocatnet.ro.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#asigurare RCA, #polite RCA, #despagubiri, #vehicule, #asigurator, #accident, #avocatnet ro, #decese , #stiri auto