De ce pacea în Asia de Est depinde în mare măsură de rezultatul războiului din Ucraina și care este scenariul de coșmar

Vineri, 08 Martie 2024, ora 22:48
2081 citiri
De ce pacea în Asia de Est depinde în mare măsură de rezultatul războiului din Ucraina și care este scenariul de coșmar
Autorităţile chineze privilegiază o ”reunificare paşnică” cu insula, însă nu au renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a o cuceri FOTO Pixabay

Când Rusia a invadat Ucraina democrațiile est-asiatice din Taiwan, Japonia și Coreea de Sud, care sunt aliați ai SUA, au fost neliniștite.

Pe măsură ce războiul pe scară largă din Ucraina a intrat în al treilea an, consecințele lui pentru politicienii din Asia de Est devin din ce în ce mai acute. În Europa, se vorbește dacă Ucraina va putea rezista, în ciuda scăderii sprijinului financiar american și a spectrului unei a doua președinții a lui Trump.

„Consecințele pentru pacea din Asia vor fi devastatoare dacă Ucraina va pierde. O victorie a președintelui rus Vladimir Putin ar putea încuraja China să remodeleze ordinea regională în propriile sale condiții”, scrie The Economist.

Acest lucru va avea cele mai mari consecințe pentru Taiwan. China vrea să absoarbă insula, dacă este necesar - cu forța. Pentru taiwanezi, paralelele dintre ceea ce face Putin Ucrainei și ceea ce i-ar putea face Xi Jinping Taiwanului sunt izbitoare – mai ales că cei doi autocrați pretind o prietenie „fără limite”. China intensifică activitatea militară, invadând spațiul aerian și maritim al Taiwanului. Ca răspuns, guvernul Taiwanului a dezvăluit un buget record pentru apărare echivalent cu 2,6% din PIB în august – nu suficient pentru a descuraja China, dar proporțional mai mare decât majoritatea țărilor europene.

Noul președinte Lai Tsinde promite că va crește și mai mult cheltuielile. Joseph Wu, secretarul de stat în funcție, a spus clar că sprijinul american pentru Ucraina este esențial pentru Asia și a precizat că America trebuie să sprijine și Taiwanul.

Temerile Japoniei și Coreii de Sud

Acest sentiment de oțel al realismului se manifestă și în alte domenii. După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, premierul japonez Fumio Kishida a abandonat politica de apropiere de Federația Rusă și a aderat la sancțiunile occidentale. Japonia intenționează să dubleze aproape cheltuielile de apărare în termen de cinci ani. Deși formal pacifistă, ea este mai aproape ca niciodată să ajute America să apere Taiwan. Legăturile militare dintre America, Coreea de Sud și Japonia sunt în creștere. Președintele sud-coreean Yoon Seok-yeol a fost precaut cu privire la transporturile de arme către Ucraina, parțial pentru a evita apropierea dintre Rusia și Coreea de Nord. Dar acum că Phenianul trimite obuze de artilerie în Rusia, unii din Seul pledează pentru o atitudine pro-ucraineană mai dură.

Una dintre amenințări este că Congresul nu va putea finanța Ucraina, iar Europa nu va putea compensa diferența. Acest lucru ar putea duce la înfrângerea Ucrainei, ceea ce ar submina credibilitatea descurajării americane în Asia. Un alt scenariu îl implică pe Donald Trump. Îl admiră pe Putin, nu-i place Ucraina și îi pasă puțin de Taiwan.

Din discuții reies două opțiuni pentru desfășurarea evenimentelor. Scenariul cel mai extrem este că viitorul președinte Trump va distruge garanțiile de securitate americane pentru aliații săi asiatici. Ca răspuns, ei își vor consolida și mai mult propria securitate. În timp ce cheltuielile pentru apărare cresc rapid, există puține șanse ca acestea să poată contracara o amenințare militară convențională din China fără America. În schimb, ei ar putea încerca să dezvolte arme nucleare pe termen mediu pentru a descuraja China. În Coreea de Sud, domnul Yoon a vorbit deschis despre achiziționarea de arme nucleare, dar a încetat să facă acest lucru în parte după ce America a adoptat o politică de descurajare sporită, în care armele sale nucleare sunt afișate mai ostentativ în regiune.

De asemenea, odată cu reîntoarcerea lui Trump, aliații democrați din Asia ar putea decide că nu au de ales decât să încheie un acord cu China autoritară, punând capăt celor șapte decenii de ordine de securitate condusă de americani în regiune și creând o sferă de influență chineză. Acesta este un scenariu de coșmar.

A doua opțiune – și de departe cea mai probabilă – este că factorii de decizie din Asia vor lucra și mai strâns cu America, în speranța că acest lucru va îmbunătăți șansele administrației Trump de a-și păstra angajamentele de securitate în Asia. Abe Shinzo, prim-ministrul Japoniei din 2012 până în 2020, a fost un maestru în acest domeniu. A lucrat bine cu Trump, fiind primul lider străin care l-a întâlnit în 2016, când a fost ales președinte. În memoriile sale, Abe își amintește că i-a subliniat lui Trump importanța puterii militare americane în Asia.

Unii dintre susținătorii lui Trump din America susțin că Ucraina abate atenția de la adevărata amenințare: China. Aliații cheie ai Americii din Asia ar putea încerca să profite de această gândire a republicanilor și să mărească cheltuielile pentru apărare.

„Ceea ce se întâmplă la un capăt ale vastelor teritorii eurasiatice modelează calculele la celălalt”, concluzionează The Economist.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#asia de est, #China, #Taiwan, #Japonia, #Coreea de Sud, #SUA , #China