Asfaltul inventat în România care face șoselele cu 30% mai rezistente. Materialul împotriva diferențelor de temperatură

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 11:36
20899 citiri
Asfaltul inventat în România care face șoselele cu 30% mai rezistente. Materialul împotriva diferențelor de temperatură
Mixtura asfaltică realizată de cercetătorii universității din Galați FOTO UDJ Galați

Asfaltul cu plastic reciclat, invenție a cercetătorilor Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a fost brevetat și recunoscut la nivel internaţional de „European Patent Office”.

Specialiştii Universității „Dunărea de Jos” Galaţi au inventat după o muncă de cercetare care a durat 5 ani o compoziţie obţinută din reciclarea materialelor din plastic, care poate fi adăugată în asfalt, dându-i astfel elasticitate. În plus, va fi protejat și mediul prin introducerea unei cantități de microplastice.

Tehnologia se numește Îmbunătățirea mixturilor asfaltice cu grit deșeu și microplastice și a fost brevetată internațional de către Oficiul de Invenții a Uniunii Europene.

O echipă din cadrul departamentului de Ingineria Materialelor şi Mediului, condus de prof. Daniela Buruiană, a lucrat la acest proiect și a reușit să elaboreze tehnologia de includere a plasticului în mixturi asfaltice cu performanțe mai bune decât în „rețetele” clasice, crescând elasticitatea și rezistența asfaltului la diferențele de temperatură iarnă- vară.

Cu cât va crește durata de viață a asfaltului

Acest tip de asfalt nu costă mai mult decât cel clasic și aduce o creştere a duratei de viaţă a şoselei cu 25-30%. În plus, ar putea fi realizat un asfalt mai pregătit să suporte diferenţele de temperatură între iarnă şi vară.

Echipa de cercetători a propus o îmbunătățire a rețetei amestecului asfaltic prin adăugarea de particule microplastice pe bază de polipropilenă la rețeta optimizată pentru îmbunătățirea rezistenței mecanice și la uzură, la apă și alți agenți exogeni - lumină, îngheț-dezgheț, uzură mecanică.

Invenţia se referă la o mixtură asfaltică îmbunătăţită cu grit, deşeu provenit din procesul de sablare a corpurilor de navă, şi cu microplastice de polipropilenă, mixtura asfaltică astfel obţinută având îmbunătăţite rezistenţa mecanică la uzură, la acţiunea apei sau a altor agenţi exogeni, faţă de mixtura asfaltică clasică. Noi am găsit o metodă în care o anumită granulație adăugată în asfalturi, împreună cu alți aditivi, cresc rezistența și elasticitatea asfaltului cu până la 30%”, a explicat pentru adevarul.ro Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi).

Invenţia ar putea fi pusă cu succes în practică de către firmele care se ocupă cu asfaltarea și de către autoritățile locale, susţin reprezentanţii UDJ Galaţi.

„Problema tehnică rezolvată prin invenție constă în înlocuirea nisipului cuarțos natural cu nisipul rezidual și protejarea mediului prin introducerea unei cantități de microplastice, care conduc la îmbunătățirea proprietăților mixturilor asfaltice reducând riscul de fisurare în diferite condiții meteorologice”, se arată în prezentarea publicată pe site-ul „European Patent Office”.

Avantajele asfaltului cu plastic

Prin aplicarea rețetei inovatoare de la Universitatea din Galați, se obțin nouă avantaje:

  • reducerea costului mixturilor asfaltice, cantități mai mici de bitum;
  • reducerea riscurilor de apariție a microfisurilor în mixturile asfaltice datorate variațiilor de temperatură;
  • reducerea vâscozității liantului asfaltic (bitum), economisind energie reducem emisiile de dioxid de carbon (CO2);
  • creșterea proprietăților fizice;
  • îmbunătățirea rezistenței la uzură a mixturilor asfaltice (amestec de deșeuri de pietriș - microplastice);
  • înlocuirea parțială a nisipului natural de cuarț cu deșeuri de nisip rezultate din operațiunile de sablare a corpului navelor;
  • îmbunătățirea considerabilă a caracteristicilor amestecului asfaltic; utilizarea deșeurilor de nisip ca subprodus industrial dăunător mediului;
  • recuperarea micro-plasticelor pentru a reduce efectul negativ asupra mediului și a sănătății populației.

Echipa din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, care a lucrat la această invenție, împreună cu un operator economic, va lucra la partea experimentală, în care se va asfalta un sector de drum ce va fi supus traficului rutier, în condiții de temperaturi reale - îngheț și dezgheț.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#asfalt, #plastic, #inventie, #Galati, #durata de viata, #crestere , #infrastructura