Mii de documente despre asasinarea lui JFK, făcute publice. Evenimentul a născut zeci de teorii ale conspirației

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 08:18
2790 citiri
Mii de documente despre asasinarea lui JFK, făcute publice. Evenimentul a născut zeci de teorii ale conspirației
O lege din 1992 a cerut guvernului să facă publice toate documentele privind asasinarea lui JFK FOTO Unsplash

Casa Albă a dispus pentru prima dată publicarea integrală a mii de documente privind asasinarea fostului preşedinte american John F Kennedy. Odată cu publicarea a aproximativ 13.173 de documente online, Casa Albă a spus că peste 97% dintre documentele din colecţie sunt acum disponibile public, relatează BBC, care precizează că nu se aşteaptă dezvăluiri uriaşe în urma publicării documentelor, dar istoricii speră să afle mai multe despre presupusul asasin.

Kennedy a fost împuşcat în timpul unei vizite la Dallas, Texas, pe 22 noiembrie 1963.

O lege din 1992 a cerut guvernului să facă publice toate documentele privind asasinarea sa, până în octombrie 2017.

Joi, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv prin care autorizează cele mai recente dezvăluiri, dar el a spus că unele dosare vor fi ţinute secrete până în iunie 2023.

Arhivele Naţionale din SUA au spus că 515 documente vor rămâne secretizate integral, iar alte 2.545 de documente vor fi secretizate parţial.

O anchetă americană din 1964, realizată de Comisia Warren, a constatat că Kennedy a fost ucis de Lee Harvey Oswald, un cetăţean american care a trăit anterior în Uniunea Sovietică şi că a acţionat singur. A fost ucis în subsolul sediului poliţiei din Dallas, la două zile după arestarea sa.

Moartea lui JFK a generat zeci de ani de teorii ale conspiraţiei, dar joi CIA a precizat că agenţia de spionaj americană „nu l-a angajat niciodată” pe Oswald şi nu a ascuns informaţii despre el anchetatorilor americani.

Academicieni şi teoreticieni cazului JFK au sperat că cea mai recentă versiune va dezvălui mai multe informaţii despre activităţile lui Oswald în Mexico City, unde s-a întâlnit cu un ofiţer sovietic KGB în octombrie 1963.

În cea mai recentă declaraţie, CIA a spus că toate informaţiile deţinute de agenţie referitoare la călătoria sa în Mexico City au fost publicate anterior, adăugând: „Nu există informaţii noi pe acest subiect în ediţia din 2022”.

Dar cercetătorii de la Mary Ferrell Foundation, o organizaţie non-profit care a dat în judecată guvernul pentru a desecretiza documentel, au spus că CIA a ascuns informaţii referitoare la perioada petrecută de Oswald în Mexic.

Fundaţia a spus că unele documente CIA nu au fost niciodată trimise la arhive şi, prin urmare, nu au făcut parte din lotul recent desecretizat.

Un document recent dezvăluit arată că preşedintele Mexicului a ajutat SUA să plaseze echipamente de interceptare la ambasada sovietică din Mexic fără ştirea altor oficiali din guvernul mexican.

Casa Albă a spus că publicarea dosarelor va oferi publicului o mai bună înţelegere a anchetei asupra asasinatului.

Preşedintele Biden a scris în ordinul său că „agenţiile au întreprins un efort cuprinzător pentru a revizui setul complet de aproape 16.000 de de documente care au fost publicate anterior în formă editată şi au stabilit că mai mult de 70% dintre aceste înregistrări ar putea fi acum publicate integral”.

Administraţia Trump făcut publice mii de pagini de-a lungul mandatului său, dar a reţinut altele pe baza legislaţiei privind securitatea naţională, în pofida legii din 1992 care instituia obligativitatea publicării tuturor informaţiilor până în 2017.

În octombrie 2021, Biden a dispus desecretizarea a 1.500 de documente, dar a precizat că le păstrează pe celelalte sigilate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”
Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”
Armata israeliană a luat în considerare efectuarea unor lovituri rapide împotriva Iranului ca represalii la atacul cu rachete şi drone lansat de Teheran în weekendul trecut asupra teritoriului...
Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin țintită asupra Statelor Unite
Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin țintită asupra Statelor Unite
Concomitent cu războiul din Ucraina, Vladimir Putin a realizat un concept de politică externă al Rusiei, special țintit împotriva Statelor Unite și a aliaților săi occidentali. Presa...
#asasinare jfk, #documente secrete, #Biden , #stiri internationale