UDMR: ANI face lucruri nelegale, Macovei stia ca legea e neconstitutionala

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 18:28
3631 citiri

Deputatul UDMR Marton Arpad a acuzat-o pe Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, ca a promovat legea Agentiei Nationale de Integritate, in ciuda faptului ca recunostea faptul ca ea contine articole neconstitutionale.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, Marton, care a propus o serie de modificari la lege, a acuzat faptul ca ANI face lucruri nelegale, prin faptul ca incalca principiul confidentialitatii, atunci cand anunta lucruri ce se dovedesc neadevarate.

"ANI se foloseste de informatie in scopuri nelegale. (n.red.-ANI face lucruri nelegale? DA.) Va spun care este problema. In principiul de baza al legii, e principiul confidentialitatii. In momentul in care domnul director general iese in presa cu declaratii, incalca principiul confidentialitatii, deci e un comportament nelegal.

Da posibilitatea unor persoane de a porni o actiune in presa pentru denigrarea altor persoane. Cei care fac sa se scurga astfel de informatii, fara ca ele sa fie verificate de autoritatile competente si sa se ajunga in dezbaterea publica, cateodata enuntand niste lucruri care din punct de vedere legal nu sunt sustenabile si de aceea pierde ANI procesele, aceste acte e posibil sa denigreze persoane, desi nu au incalcat legea, iar publicul ramane cu ideea ca au incalcat legea.

Exista interpretari ca unele actiuni ANI s-ar face la comanda politica. Daca am face modificarile, n-ar exista asemenea suspiciuni", ne-a declarat acesta.

Macovei: Da, e neconstitutionala

Marton Arpad a spus ca Monica Macovei i-a recunoscut personal ca legea ANI are elemente neconstitutionale, dar, in ciuda acestui fapt, a promovat-o.

"Propunerile mele nu au legatura nici cu UDMR, nici cu niste simtaminte. Pe vremea cand s-a facut aceasta lege, am facut parte din acea comisie care a incercat sa faca o lege buna. Mi-am expus parerea ca intr-un stat democratic nu exista instante in afara de justitie. Doamna Macovei mi-a dat dreptate, cu urmatoarea fraza: "Da, din pacate, intr-adevar e neconstitutionala". Si legea a aparut cu textele neconstitutionale. Stia ca e neconstitutionala. Una din prevederi se gaseste si in propunerea de revizuire a Constitutiei.

Oridecate ori a intervenit in discutie aceasta lege, am venit cu aceleasi sustineri, bazandu-ma pe prevederile constitutionale", a mai declarat deputatul UDMR pentru Ziare.com.

El a acuzat-o pe Macovei de dezinformare cand spune ca UDMR a incercat un santaj la adresa PDL folosind modificarea acestei legi, spunand ca nu s-a discutat in coalitie.

Elemente constitutionale si dublari de atributii

Marton Arpad spune ca a propus modificari la legea ANI din cauza faptului ca aceasta are prevederi deja declarate neconstitutionale sau nelegale, in privinta confidentialitatii si a faptului ca se substituie instantelor.

"Ambele elemente (n.red.-cererea de informatii de la stat sau afisarea declaratiilor de avere) au fost declarate neconstitutionale. Cea privind afisarea declaratiilor de avere a fost considerata neconstitutionala pentru ca implica mai mult de un milion de persoane si e in contradictie cu legea datelor personale. Nu goleste ANI de nimic, ANI va avea in continuare acces la aceste date.

Referitor la celalalt element, cel privind cererea de informatii, tin de atributia organelor judecatoresti si fiscale. Conform acestei legi, va exista o procedura dubla. Momentan, daca ANI face aceasta investigatie si o duce la bun sfarsit, constata ceva si nu are decat, cu aceste constatari, sa se adreseze autoritatii competente. In functie de ce constata, la procuratura sau ANAF sau la autoritatea care are dreptul de a decide in privinta incompatibilitatilor. Dupa ce s-au adresat, aceste autoritati nu pot sa faca nimic cu investigatiile facute de ANI, trebuie sa inceapa din nou acele investigatii, pentru ca asa prevede legea si Constitutia tarii. Aceeasi investigatie e facuta de doua ori, cu bani putini. Se pierde timp si se pierd bani degeaba", mai spune Marton.

Va face ANI mai eficienta

Marton Arpad spune ca modificarile pe care le propune vor face ANI mai eficienta, pentru ca ramane doar cu atributiile de sesizare a justitiei.

"Ar fi un organ normal, foarte util. Ar fi acea autoritate care primeste toate declaratiile de avere si interese si, daca va descoperi neconcordante ca ar exista o psoibila frauda, o infractiune, niste sume necuvenite, imediat sesizeaza autoritatea competenta, adica Justitia, care nu are autoritatea de a verifica permanent ce fac demnitarii. Ar fi o veriga utila in lupta impotriva luptei cu elemente ca mita, dare de mita, luare de mita, scurgerea anumitor sume de bani in buzunarul propriu sau al apropiatilor. Ar deveni o institutie utila, care sesizeaza imediat.

Singura care are competenta de a verifica daca aceasta fapta exista e justitia", a mai spus Marton pentru Ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marton Arpad lege ANI, #Marton Arpad ANI Macovei , #stiri Arpad Francisc Marton