Marton Arpad: Coalitia a fost de acord ca actualul sistem electoral este prost

Luni, 29 August 2011, ora 20:08 512 citiri

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, luni, ca in prima sedinta a comisiei pentru reforma sistemului electoral a existat o intelegere la nivelul coalitiei de guvernamant, cu privire la necesitatea modificarii actualului sistem de vot.

"S-a constatat, si aici a fost o intelegere totala, un punct de vedere comun, ca actualul sistem este prost si elementele din cauza caruia se intampla acest lucru, trebuie sa fie modificate. Problema de baza este ca, in momentul de fata, completarea se face in asa fel incat se poate ajunge in Parlament de pe locul doi, trei patru, ceea ce nu reprezinta vointa electoratului din colegiul respectiv si pentru asta trebuie sa se gaseasca o solutie", a declarat deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, solutiile "acceptabile" pentru UDMR sunt, fie revenirea la "vechiul" sistem de vot, cel proportional, fie un sistem de vot mixt.

"Noi suntem numai pentru un sistem proportional sau unul mixt, care incearca sa aduca prezenta electoratului cat mai aproape de votul dat. In cazul comasarii alegerilor nu sunt probleme, aici nu este o diferenta de puncte de vedere", a mai spus Marton Arpad.

Comisia coalitiei guvernamentale privind sistemul electoral, care va analiza si posibilitatea comasarii, in 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, s-a intrunit, luni dupa-amiaza.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat vinerea trecuta ca au existat discutii la nivelul coalitiei privind reforma sistemului electoral, motiv pentru care s-a decis infiintarea unei comisii in acest sens.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News