Noi tensiuni după ce Azerbadjanul a anunțat instalarea unui punct de control pe singurul drum ce leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 07:55
1621 citiri
Noi tensiuni după ce Azerbadjanul a anunțat instalarea unui punct de control pe singurul drum ce leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah
Punctul de control instalat de Azerbadajan FOTO / Twitter Ayaz Mirzayev

Azerbaidjan a anunţat, duminică, instalarea unui punct de control pe singura cale terestră care leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah, populată în principal de etnici armeni, ceea ce a provocat noi tensiuni între Baku şi Erevan, informează Reuters.

Ministerul azer de Externe a justificat instalarea punctului de control prin faptul că era un pas esenţial în contextul în care Armenia că ar folosi drumul pentru a transporta arme către contestata regiune. “Garantarea siguranţei la frontieră şi a siguranţei traficului pe drumul respectiv reprezintă prerogativa guvernului Azerbaidjanului şi o condiţie prealabilă esenţială pentru securitatea naţională, suveranitatea statului şi statul de drept”.

Nagorno-Karabah este o enclavă recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar majoritatea celor 120.000 de locuitori de acolo sunt etnici armeni.

Armenia afirmă că punctul de control de la podul Hakari din culoarul Lachin este o încălcare gravă a acordului de încetare a focului din 2020, care a pus capăt unui război în 2020. Aceasta a cerut Rusiei să pună în aplicare acordul conform căruia coridorul Lachin, singurul drum din Azerbaidjan care leagă Armenia de Nagorno-Karabah, trebuie să fie sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii.

„Solicităm Federaţiei Ruse să implementeze în cele din urmă declaraţia trilaterală”, a precizat Ministerul de Externe al Armeniei referindu-se la acordul care a fost intermediat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Guvernul SUA a declarat că este „profund îngrijorat” de stabilirea punctului de control pe singura rută terestră către regiunea contestată Nagorno-Karabakh, spunând că subminează eforturile de pace în regiune.

Departamentul de Stat al SUA a mai spus că ar trebui să existe o circulaţie liberă şi deschisă a oamenilor şi a comerţului pe coridorul Lachin şi a îndemnat ambele părţi să reia discuţiile de pace.

În social media au apărut fotografii cu podul care are o parte blocată de vehicule şi soldaţi.

Ministerul armean al Apărării a declarat că un soldat pe nume Artyom Poghosyan a fost ucis în jurul orei 07.50 GMT, când forţele azere au deschis focul asupra unei poziţii armeneşti din Sotk, un sat armean la est de Lacul Sevan. Azerbaidjanul a negat că a ucis soldatul.

Azerbaidjanul a susţinut apoi că soldaţii armeni au tras asupra unităţilor azere în jurul orei 11.10 GMT în districtul Lachin, ceea ce Armenia neagă.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Armenia, #tensiuni, #azerbadjan, #punct control granita, #drum , #razboi