Armata e cu noi! Însă noi suntem cu armata?

Autor: Mircea Gheorghe - consultant de vanzari si marketing
Luni, 14 Martie 2022, ora 10:33
4940 citiri

Mă tot gândesc, la o adică, dacă m-aș duce pe front. Cred că da! Deși am 62 de ani și nu sunt sigur că aș fi foarte util.

Am făcut armata în 1980-81, nouă luni, la TR - termen redus. Așa era în vremea aia, dacă dădeai la facultate și intrai, nu făceai un an și patru luni, sau chiar doi ani la unele arme, ci doar nouă luni dacă făceai înainte de facultate, ori 6 luni dacă o făceai după studii.

Unitatea era la Târgoviște, am făcut la tancuri. Am tras cu mai multe feluri de arme, chiar și cu tancul. Am și condus tancul prin tancodrom. Adică un câmp plin de gropi, unele enorme. Pe care aveam surpriza să văd că tancul le traversează fără nicio problemă. Am aflat atunci că unele vehicule cu șenile, mai mici decât tancurile, parcă se numeau tanchete, pot traversa porțiuni de apă înghețată pe care un om, pe jos, nu le poate traversa, pentru că s-ar sparge gheața. Deoarece presiunea exercitată de pasul omului pe centimetrul pătrat este mai mare decât cea a șenilei, cu suprafață de contact mult mai mare decât a unei tălpi. Și, de aceea, masa acelui vehicul se distribuie astfel încât presiunea este mai mică.

Mă uit la sondajele din ultima vreme, în care din ce în ce mai mulți tineri spun că nu merg la război, că țara nu le-a oferit nimic. Dar ei au oferit ceva țării?

E păcat că s-a ajuns la o situație atât de ciudată. Chiar sunt și unele așa numite staruri TV care au anunțat, cu mare tam-tam că nu vor răspunde unei eventuale recrutări. E păcat, dar nu este inexplicabilă o astfel de opinie.

Armata româna, știm, a greșit fatal la revoluția din 1989, trăgând în mai multe orașe asupra populației civile, ieșite în stradă cu mâinile goale. Multe fapte s-au ascuns, apoi, pentru că, nu-i, așa, au schimbat macazul și s-au retras în cazărmi. De ce credeți că strigam atunci pe străzi "armata e cu noi"? Pur și simplu, de frică. Pentru că știam ce crime au făcut. Unele, din ordinele primite de la nivelul lui Ceaușescu și de la Milea, ministrul apărării la acel moment. Altele, din pură prostie, cum a fost și măcelul acelor tineri militari de la aeroportul Otopeni.

De unde să știe ofițerii români armată, strategii și tehnici de luptă? Cea mai mare parte din timp ei erau cu trupele la munci agricole, sau muncă patriotică, ori prin fermele GAS. Știu soldați care erau puși să tragă atunci, dar ei nu puseseră mâna pe o armă încă. Se vede că treaba a mers mai departe, în același tip de conducere comunistă, chiar și la ruși, dacă vedem ce soldați tineri, nepregătiți și speriați sunt capturați de ucraineni.

Sunt convins că, odată cu aderarea la NATO, nivelul de pregătire din armata română e cu totul altfel, la fel și tehnica de luptă. De aceea aș avea încredere și, de va fi cazul, nu aș refuza o eventuală convocare. Deși când văd că o dronă, cu încărcătura explozivă trece prin țări NATO ca prin brânză, mă întreb care ar trebui să fie timpul de reacție la așa ceva?

Sper însă din toată inima să nu se ajungă la recrutări și mobilizări la noi!

Coincidența face că ieri, 13.03, a fost "ziua" unității mele militare, ce avea indicativul 1303.

Blogul autorului este: Postulzilei.ro

Mircea Gheorghe este caricaturist de la 18 ani, apoi s-a format sa devina inginer si cercetator stiintific, dar mai ales profeseaza in consultanta de sales si marketing. Iar in ultimii ani scrie si picteaza. Asa ca e greu sa-si gaseasca o definitie a ceea ce este... Fiind un curios, inca mai cauta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Miniştrii apărării din SUA, Lloyd Austin, şi omologul chinez, Dong Jun, au purtat marţi, 16 aprilie, o convorbire în format de videoconferinţă. A fost prima după aproape un an şi...
Bancul Zilei: Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată
Bancul Zilei: Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată
Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată. - Vreau să mă înrolez ca voluntar în armată. - Câți ani aveți? - 70. - Cam bătrân pentru a fi soldat. - Atunci...
#armata, #stagiu militar, #cazarma, #Revolutie 1989 , #armata