Ucraina a încercat un atac amfibiu în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Operațiunea despre care scrie The Times

Sambata, 08 Aprilie 2023, ora 10:26
6770 citiri
Ucraina a încercat un atac amfibiu în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Operațiunea despre care scrie The Times
Soldații ucraineni nu au putut finaliza atacul FOTO Twitter

În octombrie 2022, un grup de forțe speciale ucrainene a încercat să recucerească centrala nucleară Zaporojie de la ruși, dar operațiunea a eșuat, scrie The Times cu referire la propriile sale surse.

Potrivit jurnaliştilor, în noaptea de 19 octombrie, un grup de forţe speciale ucrainene aflate pe ambarcaţiuni de patrulare a încercat să debarce în apropierea staţiei. Trebuia să fie doar o luptă de infanterie, căci rușii nu puteau folosi artileria pe teritoriul centralei nucleare. Sursa americană a confirmat că pentru această operațiune SUA au furnizat Ucrainei informații „în regim de urgență”.

„Rușii au construit o apărare foarte densă, toți puneau mine”, a declarat reporterilor un ofițer anonim al forțelor speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit acestuia, parașutiștii au început să tragă încă aflați în apă. Au adus tancuri și artilerie.

Potrivit jurnaliștilor, o mână de oameni în bărci mici au reușit să ajungă la țărm în zorii zilei, angajându-se într-un foc de trei ore cu ocupanții ruși la periferia Energodarului. Cu toate acestea, forțele principale nu au putut ateriza.

"În grupuri mai mici, da, am înaintat, am spart și ne-am luptat. Dar cu un grup mare, era imposibil, pentru că se ascundeau peste tot", a spus sursa.

Echipa sa a încercat să lovească tancurile de pe mal, dar a fost dificil să tragă cu arme antitanc în timp ce se deplasa prin apă. Bărci mai mari au încercat să atace Energodarul de pe flancul opus, dar un baraj constant de foc au forțat în cele din urmă forțele ucrainene să se retragă.

"Multe vieți au fost salvate datorită comandantului acestei operațiuni. Când și-a dat seama că va fi foarte, foarte greu și vom suferi pierderi grele, în loc să spună prostește: „Înainte!”, a decis că ne putem retrage", spune ofiţerul.

Publicația scrie că printre oficialii de rang înalt, o încercare de a ocupa uzina cu forța este considerată controversată.

După cum a spus Petro Kotin, șeful Energoatom, este foarte periculos să se desfășoare astfel de operațiuni în apropierea materialelor nucleare. Orice pagubă ar putea duce la o catastrofă care ar fi resimțită în întreaga lume. Pentru a elibera centrala, trupele ucrainene trebuie să efectueze o contraofensivă de succes în sud și să avanseze spre Melitopol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“. Pentru oamenii din...
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc de la Cernihiv: ”Nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficiente echipamente de apărare”
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc de la Cernihiv: ”Nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficiente echipamente de apărare”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că armata ucraineană nu a putut să împiedice un triplu atac rusesc în oraşul Cernihiv, din cauza lipsei mijloacelor de apărare...
#armata ucraineana, #atac, #centrala nucleara zaporojie, #esuat, #razboi Ucraina, #The Times , #Razboi Ucraina