Tânăra ofițer care pregătește ingineri la bordul vapoarelor din Marina Militară. Cum face față o femeie în Forțele Navale

Autor: N.G.
Duminica, 27 August 2023, ora 03:40
5148 citiri
Tânăra ofițer care pregătește ingineri la bordul vapoarelor din Marina Militară. Cum face față o femeie în Forțele Navale
Daliana-Maria Moldovan pregătește ingineri la bordul navelor militare FOTO / Facebook

Prezența femeilor în Armata României a devenit o obișnuință. Fac parte din aproape toate armele și își îndeplinesc cu rigoare toate sarcinile primite. O tânără care a absolvit Academia Navală „Mircea Cel Bătrân” din Constanța a devenit ofițer în cadrul Marinei Militare.

Daliana-Maria Moldovan, din comuna Fărău, județul Alba, a absolvit Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, ca șefă de promoție, în anul 2018. Ulterior s-a înscris la Academia navală din Constanța pe care a absolvit-o cu brio la specializarea „Navigație, hidrografie, și echipamente și sisteme navale”. În prezent, ea pregătește ingineri la bordul navelor, pentru executarea misiunilor specifice din cadrul Forțelor Navale.

Am ales să fac parte din marea familie a Forțelor Navale deoarece mereu am iubit marea și am fost curioasă să descopăr cum e viața la bordul navelor și ce provocări presupune. De asemenea, am fost încântată și de multiplele oportunități pe care Marina le oferă pe parcursul carierei. Am absolvit specializarea de «navigație, hidrografie, și echipamente și sisteme navale», în cadrul facultății de Inginerie Marină. Această specializare are rolul de a pregăti ofițerii ingineri de la bordul navelor, pentru executarea misiunilor specifice din cadrul Forțelor Navale”, spune tânăra ofițer.

Daliana-Maria mai afirmă că acest domeniu oferă cunoștințele necesare pentru a executa Navigația în siguranță la bordul navei.

Puntiștii sunt responsabili de modul în care nava își menține cursul, de executarea manevrelor de navigație necesare, și de îndeplinirea cu succes a misiunilor ordonate. Bineînțeles că nu suntem singuri, un rol esențial avându-l mecanicii ingineri, fără de care nu am putea să ne desfășurăm activitatea. La bordul navei, fiecare persoană îndeplinește o misiune specifică, toate fiind la fel de importante pentru bunul mers al lucrurilor”, afirmă aceasta.

Pentru Daliana-Maria Moldovan, să fii femeie în Marină este destul de provocator, dar nu imposibil: „Consider că dacă ești o fire muncitoare și serioasă, reușești să te integrezi fără probleme”.

Pregătirea este grea. Atât în ceea ce privește practica la bordul navei cât și cunoștințele pe care trebuie să ți le însușești, deoarece trebuie să cunoști în amănunt elemente de navigație, cinematică, modul de funcționare al instalațiilor de la bord, și lista continuă. Mai pe scurt, trebuie să cunoști foarte bine nava și cum funcționează aceasta pentru a o putea manevra. Cu toate acestea, greutățile sunt completate de multe ori și de frumosul pe care îl oferă aceasta specializare, și de experiențele unice. Nici o zi nu este la fel ca cealaltă, iar atmosfera este mereu una de încurajare din partea echipajului”, mai afirmă tânăra din Forțele Navale.

Daliana-Maria Moldovan le încurajează și pe alte fete să urmeze acest drum dacă simt că se regăsesc în domeniul militar.dex

Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Recrutarea în Armata Română s-a dovedit mai grea decât examenul de Bacalaureat, arată datele Ministerului Apărării Naționale (MApN). Aproape 60% dintre cei care au vrut să devină militari...
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
#Armata Romana, #marinari, #fortele navale romane , #armata