Aritmia și riscurile acesteia

Advertorial
Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 08:00
85899 citiri
Aritmia și riscurile acesteia
FOTO: ro.sendo.info

Știți ce este aritmia? De obicei, oamenii descriu aritmia cu expresia "parcă îmi sare inima" și rareori îi acordă prea multă atenție. Și, adesea, chiar au motive întemeiate pentru care să o neglijeze. O aritmie poate fi destul de inofensivă și se poate datora stresului, emoțiilor puternice sau efortului fizic. Prea multă cofeină sau consumul anumitor medicamente pot provoca, de asemenea, palpitații.

Aritmia este o perturbare puternică a ritmului cardiac și apare atunci când impulsurile electrice care coordonează ritmul cardiac nu se mișcă normal. Acest lucru face ca inima să bată prea repede, prea încet sau cu un ritm neregulat. Dacă episoadele de aritmie sunt frecvente sau cronice, acestea pot fi foarte grave. Acest tip de aritmie poate afecta creierul, inima și alte organe, iar uneori poate pune în pericol viața.

Există trei tipuri principale de aritmie:

Tahicardia (în care ritmul cardiac este prea rapid - mai mult de 100 de bătăi pe minut), bradicardia (în care ritmul cardiac este prea lent - mai puțin de 60 de bătăi pe minut), și așa-numita fibrilație atrială.

Fibrilația atrială este cea căreia îi vom acorda o atenție mai serioasă, deoarece este cel mai frecvent tip de aritmie.

În cazul fibrilației atriale, camerele inimii nu funcționează sincronizat și nu reușesc să pompeze complet sângele din inimă. Acest lucru permite sângelui să se adune în camerele superioare ale inimii (atrii) și să formeze cheaguri. Aceste cheaguri pot părăsi inima și pot bloca o arteră vitală. Iar dacă oricare dintre ele se îndreaptă spre creier, poate provoca un accident vascular cerebral.

Statisticile arată că fibrilația atrială cauzează aproximativ 1 din 4 accidente vasculare cerebrale, iar accidentele vasculare cerebrale cauzate de complicațiile fibrilației atriale sunt, de obicei, mai grave decât cele cauzate de celelalte riscuri standard.

Cum aflăm dacă suferim de aritmie?

Simptomele aritmiei cardiace pot fi variate - o senzație de "fluturare" în piept, puls rapid, palpitații, dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli, leșin și oboseală. Dar aritmiile pot fi "silențioase" și să nu provoace simptome. Este posibil să vă simțiți destul de bine și, totuși, să aveți o aritmie. De asemenea, este posibil să vă simțiți foarte slăbit și bolnav, chiar să vă fie greu să vă ridicați din pat, dar să nu știți că aritmia este cauza.

Din păcate, de cele mai multe ori, aritmia este descoperită întâmplător, în timpul unui control de rutină la medic. Dar cât de des vă faceți astfel de controale?

Statisticile sunt surprinzătoare - o treime dintre oameni nici măcar nu știu că suferă de aritmie, iar peste 50% dintre cei cu această afecțiune nu iau medicamente pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral potențial fatal sau alte complicații.

Factorii de risc pentru aritmie pot fi diferiți, dar sunt în principal asociați cu prezența diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a apneei de somn. Hipertensiunea arterială este, de asemenea, asociată cu o rată mai mare de aritmii cardiace, indiferent dacă pacienții au sau nu boli cardiovasculare concomitente.

Indiferent dacă aveți sau nu simptome, dacă suferiți de oricare dintre aceste boli, este recomandat să vă faceți analize preventive în mod regulat.

Dacă sunteți diagnosticat cu o aritmie sau dacă testele arată o tulburare a ritmului cardiac, va trebui să urmați tratamentul prescris de medic și să vă monitorizați periodic starea. Cel mai simplu mod de a vă monitoriza zilnic ritmul cardiac este de a utiliza un tensiometru care are funcția de detectare a aritmiei. Această funcție utilizează nişte algoritmi speciali care măsoară ritmul cardiac și înregistrează cu mare precizie orice abatere de la normal.

Deoarece hipertensiunea arterială este extrem de răspândită și este, de asemenea, un factor de risc major pentru dezvoltarea aritmiei, un tensiometru cu funcția de detectare a pulsului aritmic poate fi extrem de util pentru dumneavoastră. La câteva minute după ce vă verifică tensiunea arterială, dispozitivul vă va măsura și ritmul cardiac.

SENDO Advance 3 poate fi alegerea ideală în acest caz. SENDO este o marcă de tensiometre premium, de înaltă calitate şi precizie, care promite „precizie clinică la domiciliu”. Toate modelele de tensiometre SENDO sunt validate clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune şi au această funcție specială de detectare a aritmiei.

SENDO Advance 3 este cel mai complex model de tensiometru din gama SENDO, deoarece are o funcție suplimentară dezvoltată cu tehnologia HIRA – aceasta permite nu doar detectarea aritmiilor, ci şi analizarea si clasificarea acestora în diferite grade de risc. Tehnologia HIRA detectează prezența batăillor aritmice ale inimii, pe care le stochează automat în tensiometru. După ce în memoria dispozitivului s-au acumulat șapte înregistrări, funcția HIRA determină gradul de risc al aritmiei pe o scară de patru niveluri de risc prestabilite. SENDO Advance 3 vă va avertiza și dacă aveți nevoie de asistență medicală.

Dacă depistați anomalii ale ritmului cardiac, contactați medicul dumneavoastră – tratamentul va depinde de tipul de aritmie pe care îl aveți. De asemenea, va trebui tratată orice cauză care stă la baza aritmiei, cum ar fi insuficiența cardiacă, diabetul și hipertensiunea arterială.

În ceea ce privește controalele și testele preventive - pentru a diagnostica aritmia, medicul vă va face o electrocardiogramă (EKG), iar atunci când este nevoie de o monitorizare mai lungă - vă va pune un monitor Holter.

Electrocardiograma înregistrează activitatea electrică a inimii. Medicul vă plasează plasturi cu electrozi pe piept, brațe și picioare și, în scurt timp, obține un grafic al ritmului cardiac.

Monitorul Holter este un electrocardiograf portabil pe care îl veți folosi timp de 1 - 2 zile sau până la 2 săptămâni. Acesta măsoară mișcarea semnalelor electrice prin inimă. Veți avea electrozi lipiți pe piele, pe care nu trebuie să îi umeziți. Testul este nedureros și nu va interfera cu stilul dumneavoastră de viață normal. După perioada de testare, medicul va descărca informațiile de pe dispozitiv.

Tratamentul aritmiei are ca scop prevenirea episoadelor viitoare, pentru a evita accidentele vasculare cerebrale, stopurile cardiace și alte complicații. Vestea bună este că, dacă vă monitorizați în mod regulat starea de sănătate și urmați cu strictețe tratamentul, veți reuși să reduceți aceste riscuri la minimum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#aritmie, #aritmie cardiaca, #puls, #tensiometru, #tipuri aritmie, #hipertensiune, #sendo, #sendo advance 3 , #sanatate