Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României

Joi, 26 Mai 2022, ora 14:56
10343 citiri
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Arhivele Naționale urmează să decidă ce documente sunt considerate clasificate FOTO Hepta

Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării sub pretextul protejării informațiilor cu caracter clasificat.

Arhivele Naționale au dat joi, 26 mai, un comunicat din care reiese că intră deja în vigoare de astăzi o dispoziție prin care arhivarii au obligația să verifice fiecare filă înainte de a o elibera pentru studiu în sălile special amenajate.

Istoricul Dumitru Lăcătușu este al doilea cercetător acreditat la Arhivele Naționale care a semnalat încercarea statului român de „secretizare” a întregii istorii a țării, de vreme ce interdicția nu vizează o perioadă anume, ci Arhivele Naționale în ansamblu.

Istoricul Mircea Stănescu vorbit despre aceeași problemă, spunând, ironic, că ar trebui astfel închise toate arhivele, „până la Burebista și Deceneu”.

„Doi și-un sfert” veghează în continuare

Cercetătorul Dumitru Lăcătușu a scris că în spatele dispozițiilor ar sta Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), cunoscută ca fostă „Doi și-un sfert” în perioada comunistă, de la indicativul „UM 0215”.

„Arhivele Naționale nu vor mai aduce la sala de studiu niciun dosar care conține documente clasificate. Arhivele Naționale au ales să se conformeze dispozițiilor serviciului secret al MAI, infamul ‘Doi și-un sfert’, impunându-se și mai mult controlul serviciilor secrete asupra Arhivelor, ceea ce transformă Arhivele într-o simplă anexă a serviciilor, iar pe arhivisti în simpli executanți ai unor dispoziții abuzive și ilegale.

Practic, arhivele iau la puricat toate dosarele cerute, iar acele dosare care conțin documente clasificate nu mai ajung la sala de studiu. Cercetătorii nu vor mai putea cerceta nici dosarele studiate anterior, inclusiv dosarele de la secțiile CC al PCR, ceea ce reprezintă o încălcare grosolană a reglementărilor internaționale în vigoare și un abuz. Aparent, Arhivele și serviciile se fac că nu cunosc legislația internațională cu privire la documentele deja studiate, alegând să practice cenzură”, scrie istoricul Dumitru Lăcătușu.

Mircea Stănescu, istoric: „Mai lipsesc duba neagră și bătaia la tălpi”

Postarea lui Dumitru Lăcătușu vine la trei zile după ce istoricul Mircea Stănescu – autorul volumelor Reeducarea în România comunistă și Documentele reeducării – a semnalat pe blogul său că doi istorici și doi arhivari ar fi cercetați încă de acum doi ani de DIICOT într-un dosar penal pentru că „au avut acces, au citat, au publicat documente ștanțate cu SECRET din perioada comunistă, dar și a lui Franz Josef ori Maria Tereza”.

„(…) Am ajuns la o situație halucinantă prin care suntem proiectați nu în anii 1980, ci direct în anii 1950 – mai lipsesc doar „duba neagră“ și bătaia la tălpi! Ca să fim expliciți: Arhivele Naționale sunt pline de astfel de documente, care în mod curent merg la Sala de Studiu, sunt folosite pentru cererile ce au în vedere drepturile cetățenilor. Vizate sunt în primul rând cele ale comunismului, dar și altele, pe scurt: tot ceea ce este ștanțat cu „secret“, indiferent de emițător și perioadă. Prima consecință este că prin impunerea acestei viziuni a „serviciilor“ asupra arhivelor, arhivistul își pierde statutul și devine o simplă anexă a acestora: autonomia, capacitatea sa de analiză, responsabilitatea față de cetățean în calitate de funcționar public sunt dintr-o dată anulate. Cea de-a doua consecință este că istoria care se va mai putea scrie în urma acestui mod de a proceda, ce combină distrugerea cu restricția, nu va mai fi una verosimilă, ci convenabilă, edulcorată, calpă, irealistă, de paradă”, scrie pe blogul său istoricul Mircea Stănescu.

Arhivele Naționale recunosc că iau la puricat filă cu filă, fiecare document

Arhivele Naționale au emis un comunicat în care confirmă că există dispoziții legate de protecția informațiilor clasificate și cere „scuze” cercetătorilor pentru întârzierile generate de verificarea documentelor solicitate pentru studiu.

„În atenția utilizatorilor serviciilor Sălii de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale: Ca urmare a necesității verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare. Până la realizarea unei evidențe care să permită cunoașterea anticipată a cuprinsului unităților arhivistice din punct de vedere al informațiilor clasificate conținute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Arhivelor Naționale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin țintită asupra Statelor Unite
Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin țintită asupra Statelor Unite
Concomitent cu războiul din Ucraina, Vladimir Putin a realizat un concept de politică externă al Rusiei, special țintit împotriva Statelor Unite și a aliaților săi occidentali. Presa...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Arhivele Nationale, #documente secrete, #DGIPI, #Doi si un sfert, #istorici , #guvern
Comentarii
Poza Snyder
Snyder
rank 5
Se pare ca Ziare.com permit din nou publicarea comentariilor !