Scandal în Argentina după ce salariul președintelui Javier Millay a crescut, în ciuda măsurilor de austeritate

Marti, 12 Martie 2024, ora 21:22
2118 citiri
Scandal în Argentina după ce salariul președintelui Javier Millay a crescut, în ciuda măsurilor de austeritate
Președintele Argentinei, Javier Millay/ FOTO: Vijesti

Președintele Argentinei Javier Millay l-a concediat pe ministrul muncii pentru că a tolerat luna trecută o creștere de 48% a salariului președintelui, pe fondul măsurilor de austeritate guvernamentale, relatează Financial Times . A devenit primul scandal care a afectat administrația economistului libertarian.

Salariul lunar al lui Miley a crescut de la puțin peste 4 milioane de pesos (4.700 de dolari la cursul de schimb oficial argentinian) în ianuarie la puțin peste 6 milioane de pesos în februarie.

În weekend, membrii opoziției peroniste de stânga au împărtășit detalii despre decretul de autorizare a majorării, care se află sub semnătura președintelui.

Miley a declarat luni că a ordonat concedierea ministrului Muncii, Omar Yassin, pentru „o greșeală care nu ar fi trebuit să se întâmple” și a revocat creșterile salariale pentru el și cabinetul său.

Președintele a spus că creșterea a fost automată în conformitate cu regulile stabilite de guvernele peroniste anterioare, în care salariile funcționarilor publici au crescut în concordanță cu inflația, care în prezent depășește 250 la sută anual.

Analiştii spun că episodul i-ar putea dăuna lui Miley, care a fost ales în noiembrie cu promisiunile de a rezolva cea mai gravă criză economică a Argentinei din ultimele două decenii şi de a pune capăt privilegiilor pentru elita politică pe care o învinovăţeşte pentru că a provocat-o.

Președintele, care are o minoritate subțire în Congres, a spus în repetate rânduri că se va baza pe sprijinul său popular pentru a face presiuni pe parlamentari să susțină reduceri drastice ale cheltuielilor și dereglementări radicale.

„Guvernul nu are dreptul să facă o greșeală de această amploare, care îi subminează politia de austeritate”, a declarat Cristian Butti, directorul firmei de sondaje CB Consultora, menționând că un sondaj din weekend a arătat o scădere ușoară a ponderii argentinienilor care simpatizează cu Miley..

„Spirala imaginii negative [ar fi] deosebit de periculoasă pentru un președinte care are [puțini] aliați în Congres sau în rândul guvernatorilor de provincie”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, liderul Senatului Victoria Villarruel și liderul Camerei Martin Menem au aprobat o majorare de salariu de 30% pentru parlamentari. Miley a declarat joi presei locale că le-a cerut să anuleze creșterea.

Lucas Romero, director al consultanței politice Synopsis din Buenos Aires, a declarat că răspunsul rapid al președintelui la ambele episoade ar putea ajuta la prevenirea consecințelor politice, deși a remarcat că nu este clar dacă Yassin este responsabil pentru supravegherea creșterii salariului președintelui.

Reacția publicului la primul scandal în care este implicat Miley va fi probabil determinată de cât de repede poate demonstra progresul în economie, a spus Romero.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Laura Nureldin, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la Antena 1, a decis să părăsească echipa Observator, unde a activat în ultimii 4 ani. Conform Cancan.ro, Laura Nureldin a...
#Argentina, #presedinte, #javier lillay, #salariu, #crestere, #scandal , #Argentina