Descoperire neașteptată a experților: Locul de unde va putea izbucni noua pandemie mondială

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 06:11 8348 citiri
Lacul Hazen din Arctica, locul de unde poate pleca noua pandemie FOTO: Guardian

Oamenii de știință de la Universitatea Ottawa din Canada care au efectuat un studiu publicat în revista Proceedings of the Royal Society pe 19 octombrie 2022, au descoperit un loc izolat de lume, de unde ar putea pleca noua pandemie mondială. Analiza sedimentelor și solului din lacul Hazen din zona arctică indică faptul că există numeroși viruși și bacterii blocate în gheață, care se pot trezi și infecta fauna sălbatică, din cauza încălzirii globale.

Experții avertizează că următoarea pandemie globală ar putea izbucni nu de la lilieci sau păsări, ci din materia de sub gheața care se topește, potrivit The Guardian.

Analiza genetică a solului și a sedimentelor de lac din Lacul Hazen, cel mai mare lac cu apă dulce din Arctica, din lume, sugerează că riscul de răspândire virală - în cazul în care un virus infectează o nouă gazdă pentru prima dată - poate fi mai mare în apropierea topirii ghețarilor.

Statele Unite vor să adopte un plan controversat: Operațiunea care va schimba vremea în lume

Descoperirile cercetătorilor sugerează că, pe măsură ce temperaturile globale cresc din cauza schimbărilor climatice, devine mai probabil ca virușii și bacteriile blocate în ghețari și permafrost să se trezească și să infecteze fauna locală, mai ales că aria lor se apropie și de poli.

Spre exemplu, în 2016, un focar de antrax din nordul Siberiei, care a ucis un copil și a infectat cel puțin alte șapte persoane, a fost atribuit unui val de căldură care a topit permafrostul și a expus o carcasă de ren infectată.

Un nou fenomen neobișnuit descoperit: Ceva neștiut din aer ne îmbolnăvește

Pentru a înțelege mai bine riscul reprezentat de virușii înghețați, Stéphane Aris-Brosou și colegii săi de la Universitatea Ottawa din Canada au colectat mostre de sol și sedimente din Lacul Hazen din Canada.

Cercetarea, publicată în revista Proceedings of the Royal Society, a sugerat că riscul ca virușii să se răspândească la noi gazde a fost mai mare în locații apropiate de unde s-au scurs cantități mari de apă topită glaciară.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News