Rusul care a făcut celebru antiviralul Arbidol deține în coproprietate Castelul Cantacuzino din Bușteni. Cine este Vitali Martianov

Vineri, 11 Martie 2022, ora 03:03
32030 citiri
Rusul care a făcut celebru antiviralul Arbidol deține în coproprietate Castelul Cantacuzino din Bușteni. Cine este Vitali Martianov
Castelul Cantacuzino din Bușteni se află în proprietatea a trei ruși și doi germani. Unul dintre ruși este cel care a făcut celebru antiviralul Arbidol

Retrocedat moștenitorilor după revoluție, Castelul Cantacuzino a fost vândut unei firme private. Acționarii firmei, trei ruși și doi germani, au reușit să pună în circuitul turistic fostul domeniu princiar. Unul dintre ruși, coproprietar al castelului, a făcut renumit antiviralul rusesc Arbidol.

Arbidol pentru toată lumea

În anii ’90, Vitali Martianov, împreună cu asociatul său Alexander Shuster, au fondat compania farmaceutică Masterlek, considerată succesoarea companiei de stat LENS-Pharm.

Apoi, prin 2000, Martianov și asociatul său cumpără drepturile de producția pentru mai multe medicamente dezvoltate de sovietici, inclusiv vestitul Arbidol. Astfel, compania producea și medicamente antivirale pentru prevenirea și tratamentul gripei și SARS.

Legat de Arbidol, Mastelek pornește o campanie de publicitate foarte agresivă și, în scurt timp, medicamentul devine cel mai bine vândut din Rusia.

Practic, Martyanov este cel care a făcut celebru medicamentul antiviral rusesc.

Pentru că Institutul rus de cercetare chimică și farmaceutică testase Arbidol încă de la sfârșitul anilor 1980, dar până la Martianov medicamentul a rămas necunoscut.

Publicitatea punctuală în timpul epidemiilor de gripă, campaniile de marketing precum distribuirea gratuită de Arbidol angajaților farmaciilor și activitățile masive de lobby au determinat Ministerul Sănătății din Federația Rusă ca, din 2005, să includă Arbidol în aprovizionarea obligatorie a farmaciilor.

La succes a contribuit și sprijinul puternic al statului care recomanda populației, prin Ministerul Sănătății și Dezvoltării Sociale al Federației Ruse, ca medicamentul să fie administrat regulat. Și asta cu toate că nu se dovedise științific că Arbidoul ar avea vreun efect terapeutic benefic.

În 2006, intervine însuși Vladimir Putin care, în timpul unei vizite la una dintre fabricile de medicamente, a sfătuit cu fermitate să se „producă Arbidol în cantități suficiente pentru toți rușii”.

Astfel, companiile lui Martianov au devenit unele dintre cele mai dinamice și cu cea mai rapidă creștere din domeniul farma din Rusia.

Tot în anul 2006, Martianov vinde Masterlek, cu tot cu Arbidol, companiei Pharmastandard, controlată atunci de Roman Abramovich (patronul clubului de fotbal Chelsea), pentru suma de 146 milioane de dolari.

Martynov mai este implicat în industria farma și a mai fost acționar și la Free-lance.ru, un site pentru găsirea de locuri de muncă și contractori pentru proiecte. Pe acest portal se desfășoară cel mai mare schimb de lucrători online din Rusia.

Afacerile din România

În 2008, Martianov intră cu afaceri și în România ca acționar în firma de dezvoltare imobiliară Sky Turn Brașov SRL. Asociații lui sunt rusul cu cetățenie germană și cu domiciliul în Spania Andrej Oreschenko (care deține mai multe afaceri și în Spania în domeniul imobiliar, hotelier și restaurante), germanii Ulli Schuhmacher (director general al dezvoltatorului imobiliar german Heberger) și Kurt Albert Neuschitzer și românul Cornel Chirieac.

În același an și alături de aceleași persoane, plus SC Lumo Invest SRL (firma lui Kurt Albert Neuschitzer), Martianov se asociază într-o altă firmă de dezvoltare imobiliară, Zamora Real Estate SRL, tot în Brașov. Firmă care acum este proprietarul Castelului Cantacuzino din Bușteni.

Istoria recentă a castelului

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, la poalele muntelui Zamora din Bușteni. Regimul comunist a confiscat în 1948 toate bunurile prințului.

După revoluție, una dintre moștenitoare, Ioana Elisabeta Cantacuzino a revendicat și a primit o parte din fostele proprietăți, inclusiv castelul din Bușteni.

În anul 2004, moștenitoarea a vândut castelul cu 800.000 euro. Presa prahoveană menționa că unul dintre cei care ar fi cumpărat castelul a fost de cetățeanul American Lucian Coltea, unchiul lui Adrian Tarău, care la rândul lui este fiul lui Aurel Tarău, fost prefect de Bihor. Adrian Tărău a fost un celebru personaj legat de PSD și arestat pentru contrabandă pe vremea când tatăl său era prefect.

În 2011, Omul de afaceri Lucian Coltea a fost arestat și el în dosarul în care deputatul Cristian Rizea era acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

În 2008, ZamoraReal Estate SRL cumpără castelul de Coltea la un preț mult mai mare.

În 2010, Zamora Real Estate SRL își schimbă denumirea în Zamora Estate, își mută sediul din Brașov la Bușteni, la adresa castelului, ocazie cu care firma Lumo Invest este înlocuită cu offshore-ul Seacost Enterprises Corp din Belize (a fost dizolvat în 2017).

Apoi, locul offshore-ului din Belize este luat de Margarita Mamsirova.

Mezzo-soprana

Margarita Masirova este o celebră mezzo-soprană care a cântat inclusiv pe scena Teatrului Bolșoi din Moscova. Margarita este căsătorită cu Kurt Albert Neuschitzer, acționar și el în Zamora Estate SRL. Kurt se află în România de vreo 17 ani, perioadă în care a derulat mai multe afaceri în special în zona imobiliară.

Margarita este apropiată de Vitali Martianov, și el un mare meloman, și se pare că ea l-a îndrumat spre afacerile din România.

Deși rușii Vitali Martianov și Andrej Oreschenko dețin cele mai multe părți (câte 31,5%) din castel, mezzo-soprana, înpreună cu soțul ei Karl se ocupă de administrarea imobilului princiar.

O mână de ajutor la castel dă și David Giugashvili, fiul Margaritei dintr-o căsătorie anterioară, implicat și el în unele firme de dezvoltare imobiliară ale tatălui vitreg.

Și au mult de lucru pentru că au introdus castelul în circuitul turistic în regim de hotel, au un restaurant luxos și organizează fel și fel de evenimente culturale, mai ales muzicale, în multe dintre ele cântând chiar Margarita Masirova.

Pentru a fi posibile toate acestea, în renovarea castelului au fost investiți 30 de milioane de euro, reușindu-se scoaterea domeniului din paragină.

Toate aceste activități sunt făcute printr-o serie de firme la care acționari sunt cei trei.

Alianța de familie

Revenind la Zamora Estate SRL, conform Antena 1, offshore-ul Seacost Enterprises Corp din Belize care era acționar în 2010, ar fi aparținut lui Emanoil Savin, fost primar al Bușteniului în perioada 2004-2016 și senator (2016-2020). Savin a trecut pe la mai multe partide politice- PC, PDL, PNL, PSD și ProRomânia. Și de proprietarii castelului nu-l leagă doar firma Zamora.

Fiul Margaritei Mamsirova, David Giugasvili s-a căsătorit, în 2011, cu Mădălina, fiica lui Emanoil Savin. Nunta celor doi care a avut loc, bineînțeles, la Castelul Cantacuzino din Bușteni. La eveniment au particiat mai mulți politicieni și afaceriști controversați: Roberta Anastase, Florin Anghel, Cristian Burlacu, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Mircea Cosma, afaceristul Ioan Nicolae, Dan Matei Agathon și Rudel Obreja.

Când era primar, Agenția Națională de Integritate l-a declarant pe Savin incompatibil pentru că în calitate de primar, a semnat un contract cu o firmă în care era asociat.

Dar asta nu l-a împiedicat să primească un loc eligibil pentru Senat din parte lui Liviu Dragnea, care, în 2011, împreună cu Bombonica Prodana, a fost și nașul de cununie la nunta de argint al fostului primar din Bușteni.

În 2013, Kurt Albert Neuschitzer (asociat în Zamora Estate cu o cotă de 29,67% și manager al Castelului Cantacuzio) anunța că proprietarii castelului vor demara proiectul "Zamora Golf, Ski and Holiday Resort - Green Village Project", în valoare de un miliard de euro (cu finanțare de afară), pe domeniul ce aparține castelului.

Proiectul, a cărui primă fază ar fi trebuit să fie gata în 2016, cuprindea pe hârtie mai multe hoteluri, un teren olimpic de golf, aqua parc, pârtii de schi și vreo 80 de vile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#arbidol, #castelul cantacuzino, #Vitali Martianov, #rusi Romania , #firma