Cum a revoluționat ”ara-gazul” bucătăria românească. Combustibilul ajunsese un lux în ultimii ani ai comunismului

Autor: N.G.
Duminica, 08 Mai 2022, ora 04:09
6807 citiri
Cum a revoluționat ”ara-gazul” bucătăria românească. Combustibilul ajunsese un lux în ultimii ani ai comunismului
Coadă la butelii în România comunistă. Foto Arhivă

Denumirea de aragaz provine de la gazul petrolier lichefiat produs de rafinăria Astra Română (A.R.+gaz sau Ara-Gaz) care era format din cca. 8% propan și restul butan. Ulterior, termenul a devenit substantiv comun pentru ”aragaz”, mașina de gătit folosită în bucătărie la prepararea termică a alimentelor.

Inovația Ara-Gaz, o soluție care a modernizat bucătăria la fel de revoluționar ca frigiderul, a fost lansată în România, în anii 50. Inițial, cuvântul a definit combustibilul utilizat în bucătărie și nu aparatul care asigura arderea acestuia.

”Cu drept cuvânt putem spune că Ara-Gaz va deveni foarte curând un auxiliar indispensabil pentru viața casnică. Fără să exagerăm, credem că el va înlocui în foarte scurtă vreme combustibilul primitiv pe care-l constituie lemnele de foc. Aplicările Ara-Gaz sunt multiple. Fiind un produs extras din gazele de sonde el este netoxic, nu produce explozii şi are o putere calorică enormă.

În sfârşit Ara-Gaz este la îndemâna oricui, întrucât se găsește în toate târgurile și orașele țării, unde se distribuie prin mici butelii elegante de oțel, vopsite într-o culoare plăcută ochiului, un albastru marin. Pentru un necunoscător, butelia — astfel cum e făcută — poate fi uşor considerată drept o mobilă oarecare, atunci când e plasată mai la vedere”, se preciza într-un articol publicat în urmă cu peste 60 de ani.

Întrebuințările ”ara-gaz”

Se susținea că întrebuințările ara-gazului sunt variate. ”Se utilizează în bucătărie, pentru încălzitul baiei, pentru lavoar, bideu, etc. Cert este că trăim într'o epocă când confortul nu mai este un lux, ci o necesitate. Majoritatea caselor care se construesc în Capitală sau în centrele mai importante din provincie sunt înzestrate cu încălzire centrală, baie, telefon, etc”, se mai afirma în articolul publicitar.

Până la apariția ”ara-gaz”, principalul combustibil folosit chiar și în orașele mari era lemnul. ”Necazul gospodinei se întâmplă să fie uneori şi mai mare, în special când servitoarea o părăseşte pe neaşteptate. Stăpâna casei va fi atunci obligată să care cu brațul lemnele din pivniță şi să le aducă în bucătărie, care de foarte multe ori se întâmplă să fie la câteva etaje. Deci, Ara-Gaz înlocuiește într-o apreciabilă măsură munca servitoarei şi constituie un auxiliar neprețuit pentru gospodină care îl întrebuințează.

Dacă mai punem la socoteală şi accidentele ce se produc cu diversele maşini de gătit, care ard cu petrol sau benzină, accidente ce adeseori sunt mortale, se înțelege odată mai mult cât de simțit se face Ara-Gaz în diferitele menajuri. Un litru de apă fierbe în 4-5 minute, ceea ce constituie un timp record, care niciodată nu poate fi atins prin întrebuințarea lemnelor de foc”, se mai menționa în reclama făcută noului combustibil apărut în România.

Noul combustibil a cucerit cu rapiditate piața din România. În anii '80, însă, furnizarea acestuia a devenit aproape un lux, la fel ca multe alte bunuri de consum din România comunistă. Românii stăteau la cozi uriașe pentru a putea să schimbe butelia de gaz. Mulți trebuiau să se întoarcă acasă cu butelia goală pentru că statul falimentar nu putea acoperi cererea. Situația a durat până în anii '90, când inițiativa privată a acoperit cererea uriașă de butelii cu gaz.

S-a scris istorie la WTA Madrid. Jucătoarea care a egalat performanța fantastică a Simonei Halep
S-a scris istorie la WTA Madrid. Jucătoarea care a egalat performanța fantastică a Simonei Halep
Tenismena americană Cori Gauff, locul 3 mondial, a reușit joi o victorie de senzație în turul secund al turneului WTA 1000 de la Madrid. În vârstă de 20 de ani, Cori Gauff a bifat o...
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Prima rundă a Mastersului de la Madrid va avea un meci special între Rafael Nadal (37 de ani), de 22 de ori campion de Grand Slam, și tânărul Darwin Blanch, în vârstă de 16 ani, deținător...
#aragaz, #combustibil, #bucatarie, #arhiva, #istorie , #comunism