Cele șapte mega-proiecte cu care Arabia Saudită va deveni superputere economică. Costul: 1 trilion de lire sterline

Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 04:01
7070 citiri
Cele șapte mega-proiecte cu care Arabia Saudită va deveni superputere economică. Costul: 1 trilion de lire sterline
Proiectul Neom/ FOTO: arabianbusiness.com

De la mașini zburătoare până la cele mai înalte zgârie-nori din lume, Arabia Saudită cheltuiește 1 trilion de lire sterline într-o încercare îndrăzneață de a deveni „centrul lumii”.

Prin investiții masive ca parte a Arabia Saudită Vision 2030, țara își extinde economia dincolo de petrol, creează locuri de muncă și își ridică poziția ca destinație cheie comercială și turistică.

Saudi Vision 2030 este un program guvernamental lansat în 2016 de Regatul Arabiei Saudite.

Acesta își propune să atingă obiectivul de diversificare sporită din punct de vedere economic, social și cultural - în conformitate cu viziunea prințului moștenitor și prim-ministrului Arabiei Saudite Mohammed bin Salman.

Prețul fiecărui proiect nu este cunoscut – dar se așteaptă ca Arabia Saudită să cheltuiască peste 175 de miliarde de dolari în fiecare an pentru mega-proiecte între 2025 și 2028, potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Co.

Cu aproximativ 1,3 trilioane de dolari valoarea proiectelor majore în lucru, cheltuielile sunt de așteptat să ajungă la 180 de miliarde de dolari în 2026 și 2027.

Neom și linia

Neom va fi o metropolă ultramodernă în stil Jetsons, în contrast total cu celelalte părți foarte conservatoare ale regatului deșertului.

Susținute de Fondul de investiții private de 500 de miliarde de dolari al Arabiei Saudite - grupul care a cumpărat Newcastle United - planurile pentru Neom sunt atât de ambițioase încât o parte din tehnologie nici măcar nu există încă.

Orașul va fi situat la granița cu Iordania și Egipt și va începe să primească rezidenți și afaceri până în 2025.

Este „construit de la zero”, alimentat cu energie solară și eoliană și va fi de 17 ori mai mare decât Londra.

Potrivit președintelui Neom, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, zona urbană va fi „prietenoasă cu dronele și va avea un centru pentru dezvoltarea roboticii”.

Documentele de planificare arată că orașul va avea taxiuri zburătoare - un vehicul ca ăn filmele SF precum Blade Runner și Back to the Future II.

Neom este situat în apropierea Mării Roșii și va avea un centru industrial plutitor și un oraș-port, iar un aeroport va fi construit și pentru a conecta orașul cu restul lumii.

Cel mai izbitor lucru la Neom este o megastructură în oglindă numită The Line.

„Clădirea linie“ va avea 177 de kilometri, 500 m înălțime și 200 m lățime care va conecta Neom cu restul regatului.

Structura liniară va funcționa ca un singur oraș masiv, site-ul web al Neom susținând că rezidenții vor putea obține tot ce au nevoie pentru traiul zilnic „într-o plimbare de cinci minute”.

Dar proiectul s-a dovedit controversat - cu acuzații de încălcare a drepturilor omului.

Activiștii susțin că două orașe au fost rase și 20.000 de membri ai tributului Huwaitat au fost îndepărtați cu forța, fără despăgubiri, pentru a construi megaorașul.

În septembrie anul trecut, trei membri ai unui trib ar fi fost executați pentru că s-au opus evacuării de pe șantier.

Proiectul Marea Roșie

Proiectul Mării Roșii este o dezvoltare turistică pe un arhipelag al insulelor Arabiei Saudite, având cu aeroportul său dedicat.

Acesta va fi construit pe 90 de insule nedezvoltate între Umluj și Al Wajh, pe coasta de vest a Arabiei Saudite.

Compania de dezvoltare a Mării Roșii descrie dezvoltarea ca fiind „întemeiată pe durabilitate și turism durabil”, cu o gamă de hoteluri de ultra-lux.

Nicola Maniero, director șef de proiect la Kengo Kuma and Associates, a proiectat una dintre numeroasele stațiuni ale Proiectului Mării Roșii.

El a declarat pentru The Sun: „Proiectul nostru este aproape finalizat și ne așteptăm ca primii noștri oaspeți să sosească între decembrie și începutul anului viitor.

„Insula pe care am construit-o se află la doar 70 de centimetri deasupra nivelului mării.

„Așadar, cu lucrările de șlefuire pe care le-am făcut acolo, am reușit să ridicăm nivelul insulei și să păstrăm insula în viitor nu numai pentru turism, ci și pentru fauna și flora ei”.

Șeful studioului Foster + Partners, Gerard Evenden, a adăugat: „Propunerile noastre respectă sensibilitatea extremă de mediu a regiunii, adoptând o abordare de „atingere ușoară” care va avea cel mai puțin impact negativ asupra minunatei biodiversitîți a insulelor”.

Când proiectul va fi finalizat în 2030, vor fi dezvoltate 22 de insule și șase locații interioare.

Super hotel peșteră

De asemenea, parte a NEOM, Leyja va fi un complex hotelier uluitor sculptat în pereții unui canion uriaș.

Directorii proiectului susțin că își va deschide porțile pentru turiști în 2024 - deși nu a fost încă construit.

Leyja va începe de la coasta Golfului Aqaba și apele sale atrăgătoare din vest și va șerpui spre interior pentru a forma o vale naturală magnifică sculptată între munți de 400 de metri înălțime.

Acesta va avea trei hoteluri de ultimă generație, proiectate de arhitecți de renume mondial pentru a se îmbina cu împrejurimile naturale care formează 95% din orașul futurist.

Hotelurile vor avea 120 de camere de lux și vor funcționa complet sustenabil pentru a oferi „experiențe distincte”.

Primul hotel este croit pentru a se potrivi amatorilor de senzații tari și va fi sculptat într-o stâncă - pretându-se alpiniștilor pasionați sau pasionaților de altitudine.

Al doilea va fi mai aproape de sol și va funcționa ca o „poartă încântătoare” pentru descoperirea și explorarea văii care continuă dincolo.

De asemenea, va avea o scară izbitoare care va urca de la canion până la intrarea în proprietate și va oferi „priestri de neegalat asupra văii în toată frumusețea ei”.

Ultimul hotel este programat să fie un loc unde oaspeții se pot relaxa.

Va avea o fațadă impresionantă de înaltă tehnologie, reflectorizant, care oglindește frumusețea din jur și pereții văii.

Leyja va oferi o „selecție extinsă de experiențe rafinate”, inclusiv restaurante rafinate și restaurante moderne conduse de bucătari de renume mondial.

De asemenea, cele trei hotelori vor avea piscine pe acoperiș și vor oferi plimbări cu ghid extinse în wadi și drumeții captivante, amplasate în peisajele montane dramatice ale văii.

Oraș futurist înalt

Epicon este cea mai recentă dezvoltare megalomană care a fost anunțată de NEOM pe 15 noiembrie.

Acest oraș futurist de coastă va avea vile rezidențiale pe plajă, hoteluri și o stațiune de lux.

Situat în Golful Aqaba, Epicon va fi compus din două turnuri ultra-moderne, măsurând incredibilele 225 și 277 de metri.

Zgîrie-norii vor găzdui 41 de hoteluri și case de lux, oferind 14 apartamente și apartamente de hotel, informează Agenția de presă saudită.

Aproape de perechea de turnuri de lux, va fi amplasată stațiunea proprie Epicon, cu 120 de camere și 45 de vile rezidențiale uimitoare pe plajă.

Epicon va oferi, de asemenea, un club pe plajă, spa-uri, o gamă largă de activități recreative și sporturi acvatice, opțiuni culinare pentru fiecare palat și frumusețea naturală a țărmului din NEOM.

Oaspeții și rezidenții Epicon vor avea, de asemenea, acces la o sală de gimnastică de ultimă oră, bibliotecă, spații de lucru, piscine și saloane.

„Oaspeții și rezidenții Epicon se pot aștepta la o experiență cu adevărat captivantă și de afirmare a vieții”, notează Agenția de presă saudită.

Leyja, destinația turistică durabilă a NEOM, va găzdui trei hoteluri tip boutique conduse de grupul de spitale de lux Habitas.

Oază urbană

Acest canal lung de 11 kilometri va fi o oază urbană pentru 130.000 de oameni din Arabia Saudită.

ROSHN Group a anunțat proiectul Marafy în august și va fi construit în orașul Jeddah ca primul canal artificial din Arabia Saudită.

Dezvoltatorii promit că va oferi un litoral comparabil ca mărime cu cel din Chicago, Stockholm, Hamburg și centrul Londrei.

Ideea este de a aduce mediul marin în inima unui oraș istoric care a primit de secole comercianți, călători și pelerini, relatează Al Arabiya.

Căile navigabile urbane lungi de 11 kilometri și o lățime de aprope 100 de metri se vor conecta și extinde Obhur Creek și vor fi înconjurate de mai multe districte unice.

Proiectul este de așteptat să ofere o nouă viață Jeddah, creând un coridor urban de apă pentru a lega casele și comunitățile cu natura și comerțul.

Fațadele proiectului vor fi inspirate din desenele istorice ale regiunii Jeddah, dar cu o notă contemporană.

Diversele districte de pe malul apei vor fi conectate între ele și cu restul orașului Jeddah printr-un sistem de transport intermodal cu taxiuri pe apă, autobuze și metrou.

Acesta va include, de asemenea, o legătură directă cu canalul către Aeroportul Internațional Regele Abdulaziz.

„Marafy va schimba jocul în sectorul dezvoltării imobiliare, ridicând ștacheta dezvoltării în regiune, sporind calitatea vieții și creând un impact uriaș în Jeddah”, a spus CEO-ul grupului ROSHN, David Grover.

„Este unul dintre proiectele emblematice care va pune Jeddah pe harta destinației de clasă mondială și unul dintre contribuitorii la atingerea obiectivelor VISION 2030 de a crea o comunitate vibrantă și o economie înfloritoare,” a subliniat acesta.

Stațiune cu zăpadă

Arabia Saudită este o țară asociată mai mult cu nisipul decât cu zăpada - dar regatul deșertic are planuri mărețe să devină un centru important de sporturi de iarnă.

Anii următori ar putea vedea stațiunea Trojena să se alăture unor locuri precum Val d'Isere, Verbier și Zermatt ca una dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume.

Trojena va găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029, iar lucrările au început deja pentru a transforma regiunea aridă într-o stațiune futuristă.

Aceasta va fi construită în munții Sarawat, la aproximativ 48 de kilometri est de coasta Mării Roșii, o zonă care este cu 10 grade C mai rece în medie decât restul regiunii.

Aici va fi și un lac de apă dulce artificial și o rezervație naturală, precum și pârtii de schi în aer liber.

Temperaturile din zonă scad adesea sub zero iarna și este una dintre puținele zone din regatul deșertic unde ninge uneori.

Dar au existat deja întrebări dacă va fi suficientă zăpadă naturală pentru a susține activitățile sportive de iarnă.

Un videoclip promoțional îi arată pe schiori îndreptându-se din deșert spre munții din nord-vestul regiunii Tabuk a Arabiei Saudite.

În timp ce filmarea ar putea arăta fulgi de zăpadă care căd și pante albe curat, directorul general al Neom, Jan Paterson, a recunoscut că „până la 70%” va fi artificială.

Scopul este ca stațiunea să fie finalizată până în 2026, când va începe să primească primii din cei 700.000 de vizitatori pe care speră să-i atragă în fiecare an.

De asemenea, au fost ridicate întrebări dacă stațiunea va fi sustenabilă.

Construcția orașului Trojena ar necesita „explodarea unor porțiuni mari din peisaj” pentru a construi un lac artificial în centrul stațiunii, relatează Bloomberg.

Fabricarea zăpezii și a gheții va consuma, de asemenea, resurse vaste, spune dr. Madeline Orr, fondator și co-director al Sport Ecology Group de la Universitatea Loughborough.

„Fără îndoială, resursele de energie și apă necesare pentru instalațiile de schi și patinoare vor fi extraordinare”, a spus ea.

„Voi urmări să văd cum se întâmplă acest lucru, dar am serioase îngrijorări cu privire la orice afirmație că acest eveniment va fi sustenabil.”

Insulă de lux și club de iahturi

Sindalah face parte din Vision 2030 a Arabiei Saudite, care își propune să diversifice economia țării, departe de dependența de petrol.

Sindalah va fi prima destinație turistică deschisă în megaoraș.

Stațiunea insulară Sindalah, programată să se deschidă la începutul anului 2024, va fi prima dintre cele zece regiuni finalizate ca parte a mega-dezvoltarii NEOM din nord-estul Arabiei Saudite.

Această destinație insulară de lux, răspândită pe o suprafață de 840.000 de metri pătrați, va include mai multe hoteluri de lux, un mare port de iahting, un club pe plajă, un centru de wellness și magazine de lux.

Vizitatorii din Sindalalah pot profita la maximum de călătoria lor participând la plimbări cu caiacul, kite surfing, schi nautic și scufundări.

Iar stațiunea va fi construită în jurul unui port de agrement cu 86 de dane și a unui club de iahturi proiectat de Luca Dini Design and Architecture, cunoscut pentru crearea de superyacht-uri.

„Sindalah va fi prima insulă de lux și prima destinație de club de iaht al NEOM din Marea Roșie, oferind o poartă pitorească către Marea Roșie, care va deveni cea mai interesantă și mai atractivă locație turistică din regiune”, a spus prințul bin Salman.

„Va fi o destinație în care călătorii vor putea experimenta adevărata frumusețe a Neom și a Arabiei Saudite, deasupra și sub apă, făcând din Sindalah viitorul călătoriilor de lux,” a continuat el.

Muntele Arabiei

Alwadi promite să fie o evadare în stilul de viață urban „prima de acest fel” pentru turiștii locali și internaționali.

Poreclit Highlandul Arabiei, proiectul va fi dezvoltat în regiunea Aseer.

Alwadi va avea cinci districte distincte, compuse din 2.000 de opțiuni de reședință, de la apartamente de lux la vile moderne.

Acesta va avea, de asemenea, o selecție de hoteluri de lux, spații comerciale și zone de birouri de înaltă calitate, toate dezvoltate în armonie cu identitatea și moștenirea istorică a regiunii.

Alwadi a fost dezvoltat în conformitate cu Vision 2030, având ca scop sprijinirea sectoarelor economice promițătoare și diversificarea veniturilor în Arabia Saudită.

Proiectul urmează să contribuie cu peste 4 miliarde de lire sterline la PIB -ul non-petrol al Regatului până la sfârșitul deceniului și să creeze mii de locuri de muncă, relatează Al Arabiya.

Alwadi se va întinde pe 2,5 milioane de metri pătrați, adoptând stiluri arhitecturale și caracter inspirat de moștenirea și caracterul unic al regiunii Aseer.

Peste 30% din suprafața proiectului va fi dedicată spațiilor verzi și deschise, inclusiv 15 kilometri pe malul apei și peste 16 kilometri de piste de mers pe jos și cu bicicleta.

Oraș industrial Oxagon

Oxagon, un oraș plutitor, este considerat cea mai mare structură plutitoare din lume, relatează Parametric Architecture.

Va fi construit în zona de sud-vest a NEOM și jumătate va pluti în Marea Roșie, care are în medie 500 de metri adâncime.

„Oxagon va contribui la redefinirea abordării mondiale a dezvoltării industriale în viitor, protejând mediul în timp ce creează locuri de muncă și creștere pentru NEOM”, a spus Mohammed bin Salman.

„Va contribui la comerțul regional al Arabiei Saudite și va sprijini crearea unui nou punct focal pentru fluxurile comerciale globale”.

Dezvoltatorii promit că Oxagon va stabili primul ecosistem complet integrat de port și lanț de aprovizionare din lume.

Facilitățile portuare, logistice și de livrare pe calea ferată vor fi unificate, oferind productivitate de clasă mondială cu emisii nete de carbon zero și stabilind standarde globale în adoptarea tehnologiei și durabilitatea mediului.

Cea mai valoroasă rusoaică se teme să joace la Turneul Campioanelor: "Mi s-au dat garanţii că voi fi bine"
Cea mai valoroasă rusoaică se teme să joace la Turneul Campioanelor: "Mi s-au dat garanţii că voi fi bine"
Daria Kasatkina, una dintre puţinele jucătoare care şi-au declarat homosexualitatea în circuitul WTA, spune că i s-au oferit "garanţii" privind siguranţa sa în cazul în care va concura în...
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
Parlamentul European (PE) a lansat luni, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se...
#Arabia Saudita, #megaproiecte, #neom, #superputere , #Arabia Saudita