Zăpodie, tărâmul uitat de timp din Apuseni. Cum arată raiul rupt de lume de lângă Muntele Mare FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Sambata, 28 Mai 2022, ora 22:04
6559 citiri
Zăpodie, tărâmul uitat de timp din Apuseni. Cum arată raiul rupt de lume de lângă Muntele Mare FOTO VIDEO
Zona șochează prin frumusețea peisajului. Foto: Ion Crișan & N.G.

La granița dintre județele Alba și Cluj și la cea dintre Șesul Craiului și Muntele Mare, un pârâu mic și rătăcitor pare să nu-și găsească calea. Oamenii l-au botezat Valea Rătăcită.

Valea nu este altceva decât un mic afluent al Văii Tisei, afluent la rândul său al Râului Ocoliș, care se varsă în Arieș. Rătăcirea apei se datorează unui platou situat la peste o mie de metri altitudine, slab înclinat, presărat cu smârcuri, printre care micul fir de apă își creează sute de meandre rătăcitoare.

În acest cadru natural oamenii și-au ridicat adăposturi temporare din lemn acoperite cu paie, pe care le folosesc vara când urcă cu animalele la munte. Așezarea temporară au numit-o apoi Zăpodie. Există și o tristețe a locului, pentru că șurile acoperite cu paie, unice în spațiul românesc, au început să se distrugă.

Zăpodie este o aşezare pastorală, lângă Muntelui Mare unde istoria face ”casă bună” cu frumuseţea peisajului. Mai multe locuinţe (stâne, grajduri) construite cu zeci de ani în urmă sunt ”martore” la viaţa grea, din trecut, dar şi de astăzi, a oamenilor de aici. Frumuseţea peisajului este ca un magnet, iar cei care ajung aici sunt fermecaţi de sălbăticia locurilor.

Accesul se poate face din Drumul Naţional 75 din comuna Ocoliş pe Valea Tisei, pe o distanţă de circa 18 km. Un traseu mai accesibil, de circa 10 kilometri, este prin comuna Poşaga, pe un drum care trece prin cătunul Săgagea şi urcă apoi până la peste 1000 de metri altitudine.

Se mai poate ajunge în zonă din comuna Băişoara, respectiv din staţiunea Muntele Băişorii pe traseul spre rezervaţia Scăriţa Belioara pe un traseu de circa 5 km. Aici există şi posibilităţi de cazare în regim hotelier sau de pensiune. În Zăpodie se poate sta doar la cort sau în locuinţele de munte construite de localnici.

Zona este un rai pentru fotografi, dar poate fi vizitată de oricine mai ales că foarte aproape se găseşte rezervaţia naturală Scăriţa-Belioara, una dintre cele mai spectaculoase din România, care reprezintă un rest al unui întins platou calcaros intens erodat de ape, care conservă o serie de plante rare şi cuprinde vârfuri impunătoare, peşteri şi grote.

Printre speciile rare care se găsesc aici se află şi vestita floare-de-colţ. Alte atracţii turistice sunt rezervaţia Cheile Poşegii, schitul Poşaga cu izorul cu apă tămăduitoare, Cheile Pociovaliştei, Cheile Runcului şi Rezervaţia Laricetul de la Vidolm. Sunt suficiente motive pentru un sejur de câteva zile în această zonă a Apusenilor.

Gruparea partizanilor lui Leon Şuşman a fost una dintre cele mai puternice care a luptat împotriva comuniştilor în zona Apusenilor. Locuitorii din zonă care urcau cu animalele le duceau periodic alimente şi informaţii cu privire la căutările organizate de securitate împotriva lor. Partizanii lui Şuşman se întâlneau şi conspirau în satul Săgagea, în casa unui localnic numit Vasile Crişan, împreună cu doi preoţi din sat, Simion Roşa şi Gligore Jaflea.

Pe marginea pădurilor sau în pădure aceştia îşi făceau bordeie pentru a se ascunde de securişti. Aveau şi o strategie în acest scop. Într-un an erau pe dealul dinspre răsărit, iar în celălalt an se mutau în cel dinspre apus. Aceasta în funcţie de cum era ţarina, adică unde se cosea fânul doar spre toamnă şi era mai multă linişte. Scăpată de nenumărate ori din capcanele Securităţii, ceata Şuşmanilor a devenit o legendă a Apusenilor.

O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O porțiune de aproximativ 100 de metri din DN 74A s-a surpat, în urma ploilor din ultimele zile, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Montană, județul Alba. În zonă circulația...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Apuseni, #turism, #asezare, #spectaculos, #rai , #turism